Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

I Jeseníky mají mrazivou výstavu. Kopřivnou zdobí ledové sochy zvířat

Už třetí přehlídku ledových soch připravili řezbáři a sochaři pro lyžařský areál v Kopřivné. I tentokrát je hlavním motivem fauna, návštěvníci si tak mohou prohlédnout z ledu a sněhu vyrobeného velblouda, medvěda či pandu. Nechybí ani zvířata z oblíbeného filmu Madagaskar. Celý projekt má i dobročinný rozměr, dobrovolným vstupným mohou lidé přispět na podporu adopce zvířat v ostravské zoo.

Velbloud, tučňáci či panda v životní i nadživotní velikosti zdobí od víkendu areál v Kopřivné. Jako stavební materiál letos posloužilo 594 kostek ledu a obrovské hromady sněhu. V areálu na ně budou moci návštěvníci narazit několik příštích týdnů, záleží na počasí. Ledové sochy jsou na Kopřivné k vidění již potřetí. Podobná atrakce je v Jeseníkách jediná.

„Inspirovali jsme se ledovými sochami na Pustevnách, které se nám moc líbily. Chtěli jsme podobnou akci udělat i v Jeseníkách, aby se návštěvníci mohli bavit nejen lyžováním, ale měli pobyt zpříjemněn i jiným způsobem. Sochy jsou večer navíc nasvícené,“ řekla za areál v Kopřivné Veronika Ležatková. Doplnila, že na prvním ročníku akce poznamenané pandemií koronaviru vydržela zvířata přes měsíc, loni si svého života kvůli oteplení užila tři týdny.

V poklidu udržovat Tatru v přibližném kurzu. Šternberský kamioňák Valtr zazářil na Dakaru

Už po sedmé vyrazil závodní pilot kamionu Jaroslav Valtr ze Šternberka na slavnou dakarskou rallye. 45. ročník celosvětově sledované akce tentokrát zavedl účastníky do Saúdské Arábie, kde se museli popasovat s 4700 kilometry náročné trati a...

Na zvířata ze speciální ledové zoo mohou narazit návštěvníci při procházce po celém areálu. Hned u vstupu do střediska je vítá velbloud, na kterého si mohou zájemci i sednout. U fun parku vyrostl velký slon vytesaný ze sněhu i se skluzavkou. U apres ski baru najdou návštěvníci ledový bar a zvířata z filmu Madagaskar, které reprezentuje zebra, žirafa, hrošice, lev a lemur. „U hotelu najdou návštěvníci velkého ledního medvěda s mládětem, u panorama baru se zase zabydleli císařští tučňáci, mroži a vyrostla zde také velká sněhová socha pandy,“ doplnila Ležatková.

O ledovou a sněhovou faunu se postaral tým zkušených řezbářů a sochařů složený z Mariána Maršálka, Filipa Lyska, Igora Kučery, Václava Lemona, Alberta Šimráka a Romana Mikuše. „Třebaže se práce sochařů může zdát idylickou, za vytvořením každé sochy stojí spousta tvrdé práce. Každá ledová kostka se musí nejprve ořezat na speciální formátovací pile, až poté míří pod ruce sochařů. Ti z několika takto opracovaných kvádrů vytvoří ledovou stěnu - jednotlivé kostky k sobě slepují za pomocí vody - a až do vzniklé stěny mohou začít pilami vyřezávat tvar předem vymyšlené sochy,“ doplnili zástupci areálu.

Na zvířata se Kopřivná již třetím rokem zaměřuje záměrně, stojí za tím spolupráce se Zoo Ostrava. Vstupné je dobrovolné, výtěžek z pokladniček půjde na adopci zvířat z této zoo. Loni takto středisko za pomoci peněz dárců pomohlo některým záchranným mezinárodním projektům a v Zoo Ostrava adoptovalo slona.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Albert Šimrák

Štítky Jeseníky, hory, sjezdovka, ledové sochy, Kopřivná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I Jeseníky mají mrazivou výstavu. Kopřivnou zdobí ledové sochy zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.