Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Olomoucké hejtmanství pomůže venkovským prodejnám. Zvýší dotace o čtyři miliony korun

Olomoucké hejtmanství zvýší podporu vesnickým prodejnám. Dotace pro provozovatele obchodů v malých obcích zvedne o čtyři miliony korun, celkem i s příspěvkem ministerstva průmyslu tak rozdělí 11 milionů. O tuto podporu je velký zájem.

Původně vyhlášený dotační program podle náměstka hejtmana Jana Šafaříka (Spojenci) počítal se sedmi miliony, z toho tři miliony korun připadly na kraj a čtyři na ministerstvo. "Jenže nám přišlo 169 žádostí o podporu," uvedl Šafařík. Proto se krajská rada na konci ledna rozhodla přidat další čtyři miliony. "Podporovat venkov má smysl. Možnost nakoupit si v místě bydliště je důležité, zvlášť pro ty, kteří pravidelně nedojíždí do města. U malých obcí to považuji ne za business, ale za veřejnou službu, která si podporu zaslouží a která ji potřebuje," uvedl Šafařík na sociálních sítích.

O podporu mohou žádat podnikatelé nebo obce, které provozují maloobchodní prodejnu potravin ve vsi či její místní části maximálně s tisícovkou obyvatel. Dotační program podle Šafaříka pomůže zachovat v malých obcích provoz maloobchodních prodejen, které mají v nabídce potraviny a nápoje. Dotace se postupně zvyšují. "Před dvěma lety byla krajská podpora pro venkovské obchůdky tři miliony korun," podotkl Šafařík.

Program se týká malých obcí, v nichž funguje pouze jedna prodejna. Maximální výše dotace na prodejnu v případě nejmenších obcí do 500 obyvatel činí 130 tisíc korun, v obcích s 501 až 1000 obyvateli obnáší příspěvek 100 tisíc korun. Žádosti o dotace na provoz venkovských prodejen krajský úřad přijímal loni na podzim. Vyhodnocení a schválení udělal v závěru loňského roku.

Kraj opět podpoří vesnické prodejny. Lidé si tam chodí nakoupit, ale i popovídat, říká starosta Šumvaldu

Olomoucký kraj opět podpoří malé vesnické prodejny, celkem v dalším kole dotací uvolní sedm milionů korun. V řadě míst jsou obecní obchůdky nenahraditelným místem, kde si lidé mohou nejen nakoupit, ale kam si chodí také popovídat se sousedy.

Malé prodejny jsou podle Šafaříka často jediným místem, kde si lidé na venkově mohou nakoupit. Důležité jsou zejména pro seniory, kteří nejezdí za prací do měst a cestování do supermarketů je pro ně komplikované. Program, do kterého se předloni zapojilo několik desítek provozovatelů venkovských prodejen, také pomůže udržet v malých obcích zaměstnanost. Dotace pomohou pokrýt rostoucí náklady na provoz obchodů, které ženou vzhůru zejména drahé energie.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Hradec Králové

Štítky prodejna, venkov, podpora, dotace, hejtmanství, trh, správa, Olomoucký kraj, dotace, Jan Šafařík, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké hejtmanství pomůže venkovským prodejnám. Zvýší dotace o čtyři miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.