Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Jednadvacet obcí ze Šternberska se začalo starat o svůj komunální odpad. Chtějí ušetřit a více třídit

Jednadvacet obcí ze Šternberska na Olomoucku se od ledna začalo starat o svůj komunální odpad. Založily si vlastní odpadovou společnost, která nyní zahájila provoz. Podle analýzy si společnost na sebe vydělá a nebude ztrátová.

"Společnost začala fungovat a od ledna zajišťuje svoz odpadů všem obcím, které jsou ve svazku obcí. V první fázi zatím nemáme vlastní svozový vůz, takže to pro nás ještě dělá nasmlouvaná firma," popsala situaci starostka Domašova u Šternberka Michaela Procházková.

Obecní svozovou firmu Odpadové hospodářství svazku obcí Šternbersko založilo jednadvacet obcí z okolí Šternberka, například malé osady jako Domašov u Šternberka, ale i větší sídla, jako jsou Dolany či Bohuňovice, nebo i město Moravský Beroun. Vstupní poplatek byl 50 korun na jednoho obyvatele. 

"Máme analýzu, že společnost si na sebe vydělá a nebude ztrátová. Úvěry nebo leasingy na nákup potřebného vybavení a techniky pokryjí poplatky od obcí. Obce by měly za odpady platit zhruba to, co by platily, kdyby se nic neměnilo, čekáme nicméně daleko větší transparentnost a určitě velký tlak na třídění a osvětu," plánuje starostka Procházková.

Jedním z úsporných projektů jsou barevné popelnice ke každému obydlí. Pro obce, které se do projektu přihlásily, distribuci zajistil mikroregion Šternbersko. "U nás tento svoz od dveří ke dveřím funguje od dubna loňského roku a mohu potvrdit, že množství směsného komunálního odpadu kleslo o více jak třetinu, v některých měsících možná až o polovinu. Každý rodinný dům má svoji žlutou, modrou, hnědou a černou popelnici," pochvaluje si starostka.

Boj s růstem odpadových poplatků. Obce v kraji se složí nejen na půlmiliardové centrum v Olomouci

Další obce Olomouckého kraje se v prosinci připojily k rozsáhlému projektu odpadového hospodářství, který se zaměřuje na vytvoření nového systému nakládání s odpady v regionu. Cílem je připravit se na zákonná nařízení, která od roku 2030 výrazně...

Domašov tím pádem mohl prodloužit frekvenci svozu ze 14 dní na měsíc a ukázalo se, že v naprosté většině případů je to naprosto dostačující. "Nejsme první, kdo tento systém zaváděl. Bylo prokázáno, že má velký efekt na snížení odpadu, což se i u nás potvrdilo," má radost Procházková.

Jedním u důvodů, proč se obce na Šternbersku do podniku s vlastní odpadovou společností pustily, je mimo jiné také fakt, že ceny za ukládání komunálního odpadu v příštích letech rychle porostou, takže samosprávy hledají všemožné cesty, jak se o odpady postarat tak, aby jich bylo co nejméně a aby svoz byl co nejefektivnější.

Šternberská obecní odpadová společnost má nasmlouvaných několik koncových zařízení, kam jednotlivé komodity odváží. "Náš region je tak velký a má takovou kapacitu, že v budoucnu veškerý odpad pouze jedním autem nesvezeme. Potřebujeme minimálně dvě auta, ne-li dvě a půl, abychom měli nějakou rezervu. Až se nám podaří rozjet první svozový vůz, pokusíme se zařídit také další auto a do té doby nám bude stále pomáhat smluvní partner. Jestli to bude do půl roku nebo víc, to v současné chvíli nejsme schopni říct," plánuje starostka Domašova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky komunální odpad, svoz, svazek obcí, společnost, Olomoucký kraj, Domašov u Šternberka, Domašov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednadvacet obcí ze Šternberska se začalo starat o svůj komunální odpad. Chtějí ušetřit a více třídit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.