Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Světlo pro Ukrajinu. Na olomoucké hejtmanství lidé mohou nosit svíčky pro napadenou zemi

Až do pátku mohou lidé na olomoucké hejtmanství nosit svíčky, které poslouží lidem na Ukrajině trpícím pod ruskou agresí. Organizátoři sbírky Světlo pro Ukrajinu ze sesbíraného materiálu vyrobí takzvané zákopové svíčky, které poskytnou nejen světlo, ale dokážou ohřát místnost až o čtyři stupně.

Před ruskou invazí uteklo za rok do Olomouckého kraje na patnáct tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Před ruskou invazí uteklo do Olomouckého kraje od loňského února zhruba 15 tisíc obyvatel Ukrajiny. Našli zde bezpečné zázemí. Největší příliv uprchlíků úřady v kraji zaznamenaly loni v březnu, tedy krátce po zahájení masivního ruského útoku na...

Rusko napadlo Ukrajinu před rokem. V zemi je nyní mráz, mnoho oblastí je bez proudu nebo se potýká s výraznými výpadky elektřiny a teplé vody. Proto vznikla sbírka Světlo pro Ukrajinu, při které dobrovolníci sbírají svíčky na pomoc napadené zemi. Dárci je nyní mohou nosit i do sídla Olomouckého kraje.

"Po odstrojení adventního věnce dáváme často nevyhořelé svíčky do šuplíku, s tím, že je využijeme někdy příště. Co kdyby to někdy příště bylo právě teď? Každá svíčka, kterou přinesete k nám na krajský úřad, může pomoci těm, kteří to opravdu potřebují," nabádá hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirSTAN).

Ze sesbíraného materiálu dobrovolníci vyrobí takzvané zákopové svíčky, na které je potřeba plechovka, karton a právě vosk. Svíčka dokáže hořet několik hodin a ohřát místnost až o čtyři stupně. Svíčky na Ukrajině pomohou obyčejným lidem v krytech, ale i vojákům na frontě.

"Zákopové svíčky v plechovce používali vojáci za druhé světové války. Je vyzkoušené, že tento malý pomocník dokáže vytvořit velkou dávku tepla a světla," dodal hejtman.

Lidí mohou nosit svíčky do budovy Krajského úřadu do pátku 24. února. Podle tiskové zprávy se nehodí svíčky čajové, dortové, tenké nebo ve skle. Dobrovolníci nejlépe využijí svíce s širším objemem. Lidé mohou nosit také pečlivě vymyté plechovky od potravin z tvrdého plechu například od hrášku, rajčat či fazolí. Krabice s nápisem Světlo pro Ukrajinu je připravena ve vstupní hale hejtmanství u vchodu do jídelny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky svíčka, Ukrajina, sbírka, Světlo pro Ukrajinu, plechovka, Olomoucký kraj, Rusko, druhá světová válka, Josef Suchánek, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světlo pro Ukrajinu. Na olomoucké hejtmanství lidé mohou nosit svíčky pro napadenou zemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.