Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Střediska v Jeseníkách oblevu přežila. Běžkaři musí do nejvyšších partií hor. Všichni čekají na ochlazení

Lyžařské areály v Jeseníkách oblevu většinou přežily, na svazích nadále leží dostatek sněhu a většina areálů je stále v plném provozu. Hůře jsou na tom střediska v nižších polohách, v Kladkách na Prostějovsku se vleky už zastavily. Na ochlazení čekají i běžkaři, rolbařům se daří udržovat tratě většinou už jen v nejvyšších polohách hor.

Například Ovčárnu, nejvýše položené středisko v tuzemsku, obleva příliš nezasáhla. "Tady se obleva naštěstí moc nepodepsala, občas zapršelo, občas zasněžilo, sníh si sedl, takže z původních 90 centimetrů je nyní 70 centimetrů. Nyní je sníh trochu rozbředlý, protože jsou tři stupně nad nulou, ale oproti tomu, co se odehrálo dole, je to tady v pohodě," řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Upravené jsou i běžecké stopy na Červenohorské sedlo a na Praděd, o víkendu by se mělo vrátit mrazivé počasí.

Plný provoz stále drží například i níže položena Ski Aréna Karlov. "Letos ta sezona je trochu jako na houpačce. Nicméně přežili jsme nešťastnou situaci v průběhu ledna, věřím, že vydržíme v pohodě i tuto situaci. Výhled je relativně pozitivní, o víkendu by se již mělo ochladit a přijít přírodní sníh. Ochlazení využijeme i ke zlepšení podmínek na sjezdovkách. Zatím jsou v dobrém stavu, i když už jsou to již jen bílé pásy mezi zelenými loukami," řekl zástupce střediska Boris Keka. Na běžkách je potřeba se vydat do vyšších partií hor.

Na Skřítku dnes policisté kontrolovali zimní výbavu. Co v ní nesmí chybět?

Na Skřítku v Jeseníkách dnes dopoledne policisté kontrolovali řidiče, jestli mají v pořádku zimní výbavu. Dívali na stav pneumatik a zjišťovali například to, zda motoristé nemají na sklech námrazu nebo na kapotě led, který by mohl ohrozit...

Podle zástupců areálu Přemyslov je však již nejvyšší čas, aby přišlo ochlazení. Kvůli deštivému počasí a oteplení tento pátek museli zrušit večerní lyžování. "Už se modlíme, aby to skončilo, už se začínají objevovat místa, kde je deset centimetrů sněhu a potřebujeme to přehrnout. Musíme ale počkat, až začne mrznout. V pátek večerní lyžování rušíme i kvůli přehrnování sjezdovky. Od půlnoci na sobotu už má totiž sněžit a teploty mají jít pod nulu," řekl zástupce areálu Jaroslav Podzimek.

Nástrahám počasí odolává také středisko v Hlubočkách u Olomouce, které je stále v provozu. "Vypadá to, že do avizovaného ochlazení to sníh vydrží a jakmile to půjde, tak zase něco dosněžíme," vzkazují návštěvníkům zástupci areálu na webu. Lyžuje se nadále i v Hrubé Vodě, byť i tam už zůstávají na sjezdovkách jen pásy sněhu. V areálu Kladky na Prostějovsku naopak provoz zastavili už v neděli, přistoupit k tomu zástupci areálu museli po nočních vydatných deštích a extrémně teplém počasí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Bohumil Vlasta

Štítky sníh, podmínky, počasí, rekreace, hory, Olomoucký kraj, lyžování, běh na lyžích, Jeseníky, okres Prostějov, sjezdovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střediska v Jeseníkách oblevu přežila. Běžkaři musí do nejvyšších partií hor. Všichni čekají na ochlazení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.