Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Západ Olomouckého kraje v sobotu zasáhne velmi silný vítr. Může převracet prázdné nákladní automobily

Obyvatelé Olomouckého kraje by se měli připravit na komplice kvůli větru. V sobotu od brzkých ranních hodin platí pro celý Olomoucký kraj výstraha, některé okresy na západě zasáhne velmi silný vichr v nárazech o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.

Extrémní počasí sevřelo výletníky v Jeseníkách. S terénem a hlubokým sněhem bojovali i záchranáři

Náročnou prověrku schopností členů Horské služby představoval uplynulý víkend v Jeseníkách. Záchranáři čtyřikrát vyráželi k lidem v potížích a ve všech případech šlo o mnohahodinové zásahy v těžko přístupném a vydatně zasněženém terénu. „Turisty...

Výstraha pro velmi silný vítr platí od sobotních 01:00 do 19:00 hodin pro Konicko, Litovelsko, Mohelnicko, Prostějovsko a Zábřežsko. V ostatních částech kraje platí výstraha pro silný vítr.

"Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Možné je přerušení elektrického vedení. Bude ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Budou komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací a je možnost převrácení prázdného nákladního automobilu," varují meteorologové.

Lidem doporučují sledovat předpovědi počasí a dopravní zpravodajství, zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty nebo zabezpečit skleníky, omezit pohyb venku i jízdy autem, nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů, nechodit do lesa a nepřibližovat se ke spadlým drátům elektrického vedení.

"V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách doporučujeme omezit vycházení a nevydávat se na túry a dodržovat pokyny Horské služby," nabádají meteorologové.

V sobotu se zároveň prudce ochladí, teploty se v Olomouckém kraji dostanou maximálně ke 4 stupňům, na horách bude -6 až -2 stupně. "V týlu hluboké tlakové níže, která se přesune přes Polsko nad Pobaltí, k nám bude zesilovat příliv studeného vzduchu od severozápadu, na horách budou nárazy až 30 metrů za sekundu. Před den bude oblačno až zataženo, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky," uvedl v předpovědi pro Olomoucký kraj Jakub Flám z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Pro Jesenicko, Šumpersko a Zábřežko platí na zítřek také výstraha pro sněhové jazyky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor

Štítky výstraha, meteorologové, Olomoucký kraj, vichřice, strom, Český hydrometeorologický ústav, okres Prostějov, Polsko, Baltské státy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západ Olomouckého kraje v sobotu zasáhne velmi silný vítr. Může převracet prázdné nákladní automobily  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.