Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Šumperská nemocnice modernizuje letitý pavilon, plánuje do něj přidat další oddělení

Šumperské nemocnici se podařilo loni získat do vlastnictví pavilon E, budova v současnosti prochází důležitou rekonstrukcí. Takřka sto let stará budova získá za více než 28 milionů korun novou zateplenou fasádu. Zdravotnické zařízení plánuje umístit do prostor zmodernizovaného pavilonu také lůžkové rehabilitační oddělení.

Nová magnetická rezonance ve Šternberku: důležité vyšetření bude v regionu dostupnější

Nové pracoviště magnetické rezonance bude od dubna k dispozici pacientům ve šternberské nemocnici. Zdravotníci zde špičkovou technologií vyšetří až dva tisíce lidí ročně, kteří v současnosti musejí dojíždět do vzdálenějších zdravotnických zařízení....

Nemocnice Šumperk zahájila rekonstrukci pavilonu, ve kterém provozuje neurologické a plicní oddělení. Stavební práce probíhají od úvodních týdnů nového roku také na budovách s označením B a C.

Pavilon E byl až do loňského roku v majetku šumperské radnice. Vedení Nemocnice Šumperk se podle mluvčí šumperské nemocnice Hany Hanke podařilo po řadě jednání budovu od města odkoupit. Se změnou vlastníka posléze přišlo rozhodnutí budovu rekonstruovat a zateplit. „Po dokončení rekonstrukce plánujeme v pavilonu otevřít také nové lůžkové rehabilitační oddělení," řekla mluvčí Hanke.

Na projekt se nemocnici podařilo získat částečnou dotaci z evropského programu ve výši 6,4 miliónu korun. „Celkové výdaje na zateplení budovy ale reálně přesahují 28 milionů korun. Zbylou část nákladů tak zaplatí přímo nemocnice,“ uvedl projektový manažer Nemocnice Šumperk Jakub Jirgl.

Rekonstrukce pavilonu je podle Hanke poměrně náročná, a to hlavně kvůli jeho stáří. Budova je totiž z 30. let minulého století. „Na svou dobu byla velmi moderní svým vzhledem i vybavením. V poválečných letech sloužila jako infekční pavilon, který se později přeměnil v pracoviště interního lékařství,“ podotkla Hanke.

Stomické pytlíky jako umělecká díla. Výstava v šumperské nemocnici má odbourávat stud a tabu

Umělecky ztvárněné stomické sáčky nově zdobí přízemí radiodiagnostického pavilonu Nemocnice Šumperk, výstava má lidem přiblížit život s umělým vývodem ze střeva či močovodu. Cílem putovní výstavy Pytlík Art je také boření mýtů a tabu spojených se...

Majitelem šumperské nemocnice je téměř osm let podnikatel Martin Polach, který do jejího rozvoje dosud investoval přes miliardu korun. Peníze směřují do nákupu přístrojové technologie i modernizace celého areálu. V nemocnici už byly zatepleny pavilony A, B a D. V roce 2017 Nemocnice Šumperk otevřela nový radiodiagnostický pavilon za 160 miliónů korun s novou magnetickou rezonancí.

Před dvěma lety pak byl zprovozněn nový pavilon s 92 lůžky následné ošetřovatelské péče, který vznikl rekonstrukcí budovy staré chirurgie. Kompletní rekonstrukce i s nákupem lůžek a přístrojové technologie přišla nemocnici na 220 miliónů korun.

Nemocnice Šumperk poskytuje základní i specializovanou zdravotní péči pro spádovou oblast čítající až dvě stě tisíc obyvatel. Ročně je v šumperské nemocnici hospitalizováno přes dvacet tisíc pacientů. Lékaři nemocnice ročně provedou okolo osmi tisíc operací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mapy Google

Štítky Nemocnice, budova, stavba, rekonstrukce, nemocnice Šumperk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperská nemocnice modernizuje letitý pavilon, plánuje do něj přidat další oddělení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.