Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Řvoucí tanky i působivé plachetnice. Flora Olomouc hostí oblíbenou modelářskou akci

Na olomouckém výstavišti se rozběhl jedenadvacátý ročník oblíbené interaktivní výstavy For Model, která každoročně láká na atraktivní sběratelské a modelářské exponáty tisíce lidí. Akce oblíbená u malých i velkých technických nadšenců je po pátečním zahajovacím dnu přístupná i v průběhu celého víkendu. K vidění je i majestátní model plachetnice Le Fleuron.

Jedna z největších tuzemských výstav zaměřených na modely, techniku, hry, hračky i stavebnice se od pátečního rána otevřela návštěvníkům. Středobodem akce je tradičně pavilon A Výstaviště Flora, v něm mohou lidé pozorovat i jednu z letošních novinek - téměř třímetrový model francouzské majestátní plachetnice Le Fleuron s 64 děly.

Autorem lodi je Petr Šebesta z Klubu lodních modelářů Olomouc, jedinečnému dílu se věnoval přes dva roky. Na třicet kilogramů těžké lodi nechybí ani funkční kanony, zlacené zdobení, osvětlení kajuty či dobový nábytek.

„Pracoval jsem na ní každý den alespoň tři hodiny. O víkendech samozřejmě mnohem více, také na to padla moje dovolená. Modelařina mě ale nabíjí, je to má droga,“ popsal pro web olomouckého výstaviště Petr Šebesta.

 

Svému koníčku se věnuje už padesát let. Do stavby plachetnice, jež bude mít na výstavě For Model 2023 premiéru, ovšem zapojil i moderní technologie. „Okna na zádi jsou vypálená laserem do překližky, kanony jsou z 3D tiskárny. To jsou ale jen detaily, jako celek je loď poctivá ruční práce. Například jen na lanoví jsem potřeboval 400 metrů provázku a je v něm 450 kladek, zlacené ozdoby jsou stejně jako postavy námořníků z moduritu,“ vylíčil velezkušený modelář.

Ponorky, plachetnice, letadla, drony, stavební stroje, drony i zmenšené železnice. To vše a mnoho dalšího si mohou návštěvníci prohlédnout v pavilonech A či E a jejich okolí.

„Díky obdivuhodnému umu modelářů nejrůznějšího zaměření jsou na každém ročníku výstavy For Model k vidění nové jedinečné modely. I letošní rok to potvrzuje. Těší nás, že s námi spolupracují a že si pro první veřejnou prezentaci svých prací vybírají právě Výstaviště Flora Olomouc,“ uvedla ředitelka olomouckého výstaviště Flora Eva Fuglíčková.

V Litovli začne stavba rozlehlého skateparku. Proti starému areálu vznikaly petice

V průběhu jarních a letních měsíců by měl nedaleko litovelského koupaliště začít vznikat nový skatepark a pumptrack. Město do sportoviště určené zejména pro děti a mládež zainvestuje okolo patnácti milionů korun. Rekreační lokalita se bude...

Na výstavu For Model 2023 se lidé budou moci i letos svézt historickými vlaky. „Díky partnerství mezi Výstavištěm Flora Olomouc a Českými drahami vyjedou v sobotu 18. března mezi olomouckým hlavním nádražím a městskou částí Řepčín historické soupravy sestavené z legendárních motoráčků přezdívaných Hurvínek,“ informoval mluvčí Výstaviště Flora Michal Poláček s tím, že soupravy zastaví i ve stanicích Olomouc – město a Olomouc – Nová Ulice, kterou od interaktivní výstavy For Model dělí jen pár kroků. Speciální jízdní řád je k dispozici na webu Českých drah.

O víkendu bude výstava otevřená od 9 hodin, ukončení výstavy je v pátek a v sobotu na programu v 18 hodin, v neděli pak o hodinu dříve. Plné vstupné na místě vychází na 150 korun, zlevněné pak na 80 Kč. Děti do 6 let mají vstup zdarma.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Výstava, expozice, For Model, modeláři, Výstaviště Flora, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Řvoucí tanky i působivé plachetnice. Flora Olomouc hostí oblíbenou modelářskou akci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.