Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dotace last minute. Na opravený Červený kostel získal kraj podporu přes 130 milionů

Krátce před dokončením rozsáhlé rekonstrukce Červenéného kostela obdrželo olomoucké hejtmanství coby majitel a investor akce pozitivní zprávu o získání důležité dotace. Na nákladnou přestavbu získá nakonec příspěvek takřka 133 milionů korun. Nové kulturní centrum se pro veřejnost otevře v polovině května.

Majitelem Červeného kostela z přelomu 19. a 20. století je Olomoucký kraj, budovu využívá Vědecká knihovna v Olomouci. Objekt desítky let sloužil jako sklad knih, od podzimu 2020 prochází bývalá sakrální stavba komplexní rekonstrukcí. Navíc u ní vznikla jedinečná přístavba, kterou navrhl oceňovaný architekt Miroslav Pospíšil. Vnitřek zdobí atraktivní stěna z tisíců knih, na kostele září nerezové umělecko-kovářské prvky od olomouckého sochaře Jana Dostála.

O rekonstrukci rozhodlo ještě předchozí vedení Olomouckého kraje, současný hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) se pozastavoval nad způsobem financování, celou nákladnou akci měl hradit rozpočet kraje. Investice vyšla na 170 milionů korun. „Byli jsme zděšeni, že se minulé vedení kraje rozhodlo tuto investici udělat bez dotačních titulů. To byla obrovská chyba. Účel je skvělý, ale způsob financování byl problematický. Na podzim roku 2020 si navíc bralo tehdejší vedení kraje provozní úvěr ve výši půl miliardy. Snažíme se tuto věc nějakým způsobem zachránit,“ prohlásil Suchánek.

Východní obchvat Olomouce je dál ve hvězdách. Radnice neuspěla s odblokováním stavby

Vedení olomoucké radnice neuspělo se zrušením stavební uzávěry pro veledůležitý východní obchvat města, který blokuje ochranné pásmo vodního zdroje mlékárny OLMA ze skupiny Agrofert. Vodoprávní úřad odmítl podnět primátora, stavba tangenty je tak...

Hejtmanství se tak pokoušelo získat ještě dodatečně finanční podporu od státu či Evropské unie a tato snaha byla úspěšná. „Velkou část nákladů nakonec pokryje dotace z Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury, a to ve výši necelých sto třicet tři miliónů korun,“ informovala o pozitivní zprávě pro krajský rozpočet mluvčí hejtmanství Alena Minxová.

„Jsem rád, že jsme od ministerstva dotaci obdrželi. Vědecká knihovna získá reprezentativní prostory, které využije i Olomoucký kraj. Těšíme se, že do kostela přesuneme celou řadu našich akcí, jako například předávání různých ocenění. V našem regionu díky tomu vznikne další významný kulturní stánek,“ komentoval v tiskové zprávě Jan Žůrek (Spojenci), radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Nová magnetická rezonance ve Šternberku: důležité vyšetření bude v regionu dostupnější

Nové pracoviště magnetické rezonance bude od dubna k dispozici pacientům ve šternberské nemocnici. Zdravotníci zde špičkovou technologií vyšetří až dva tisíce lidí ročně, kteří v současnosti musejí dojíždět do vzdálenějších zdravotnických...

Vědecká knihovna v Olomouci, která kostel provozuje, chystá několikadenní festival, kterým slavnostně zahájí provoz objektu. V kostele bude například předčítat spisovatelka Alena Mornštajnová a také zde bude vystavovat své fotografie Jindřich Štreit. Vystoupí také herci Moravského divadla Olomouc a muzikanti Moravské filharmonie Olomouc, tyto instituce by také mohly nové kulturní centrum využívat pro své akce.

„Koncerty, přednášky, semináře, autorská čtení nebo třeba popíjení kávy při pohledu na otevřenou knihovnu. To vše budeme mít možnost už v polovině května v kostele zažívat. Kultura je pro lidi velmi důležitá. Díky ní zažíváme krásné chvíle a získáváme pocit sounáležitosti. Je důležité kulturu vytvářet, starat se o ni a rozvíjet ji. Přesně to se díky opravě a zpřístupnění Červeného kostela bude dít, a za to jsem velmi rád,“ uvedl hejtman Josef Suchánek.

Termín slavnostního otevření připadá na 17. květen 2023. Nyní řemeslníci dokončují venkovní úpravy, interiéry moderní přístavby a obnovují truhlářské výrobky. Vědecká knihovna připravuje na další týdny také jedinečnou výstavu starých fotografií či pohlednicí červeného kostela, s prosbou o poskytnutí snímků se obrací také na veřejnost.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Rekonstrukce, investice, Červený kostel, Olomouc, Olomoucký kraj, dotace, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotace last minute. Na opravený Červený kostel získal kraj podporu přes 130 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.