Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Východní obchvat Olomouce je dál ve hvězdách. Radnice neuspěla s odblokováním stavby

Vedení olomoucké radnice neuspělo se zrušením stavební uzávěry pro veledůležitý východní obchvat města, který blokuje ochranné pásmo vodního zdroje mlékárny OLMA ze skupiny Agrofert. Vodoprávní úřad odmítl podnět primátora, stavba tangenty je tak ve hvězdách.

Stavbu obchvatu blokuje ochranné pásmo, podle kterého je v celé lokalitě přípustná pouze výstavba vodohospodářských zařízení a jakékoliv terénní úpravy jsou možné pouze se souhlasem společnosti OLMA jako provozovatele vodního zdroje. 

Primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) v souladu s rozhodnutím zastupitelstva proto navrhl, aby vodoprávní úřad faktickou stavební uzávěru zrušil. "Statutární město navrhuje, aby podmínky a omezení v ochranném pásmu byly v souladu s právním řádem ČR, tedy aby bylo na území ochranného pásma možné provádět stavební záměry v souladu s vodním zákonem," stálo v podnětu. 

Vodoprávní úřad tento podnět nyní odmítl. 

"Neshledal jsem závažný důvod ke změně vyhlášeného ochranného pásma z moci úřední. Na problematiku stávajícího ochranného pásma v navržené trase tangenty jsme upozorňovali již od samého počátku jejího umístění v tomto území. Skutečným klíčem ke stavbě tangenty je vybudovaní nových zdrojů ve srovnatelné kvalitě a kvantitě," sdělil vedoucí odboru životního prostředí na olomouckém magistrátu Petr Loyka.

Připomněl, že v minulosti opakovaně upozorňoval na to, že ochrana vodního zdroje je prioritním veřejným zájmem, protože klimatická změna se projevuje především dramatickým úbytkem zásob podzemních vod. "Nemůžeme si vymýšlet kompromisy, aby něco šlo postavit, protože se nám to hodí. Je úplně jedno, komu OLMA patří. Jako orgán státní správy se opravdu nemůžeme k celé záležitosti postavit jinak, protože voda je nejohroženější složkou přírody," vysvětlil Loyka.

Olomouc se snaží odblokovat stavbu veledůležitého východního obchvatu. V cestě stojí OLMA

Vedení olomoucké radnice se pokouší změnit ochranné pásmo vodního zdroje mlékárny OLMA ze skupiny Agrofert, které blokuje stavbu veledůležitého východního obchvatu. Primátor nyní podal podnět k vodoprávnímu úřadu, požaduje, aby zrušil faktickou...

Primátor Olomouce Žbánek připustil, že se zamítavé stanovisko dalo očekávat. 

"Mě to mrzí, protože jakákoliv komplikace s touto, pro město životně důležitou stavbou, je věc, která se dotýká spousty lidí, byť rozumím argumentům státní správy z pohledu ochrany vod. Je to konflikt dvou veřejných zájmů a my se musíme bavit dál o tom, jak to vyřešit. Doufám, že se nám podaří najít východisko s náhradními zdroji vod, a tím se z této šlamastyky, která vznikla před mnoha lety, dostaneme ven," reagoval primátor.

Východní obchvat Olomouce má ulevit tisícům obyvatel Holice, Hodolan, Bělidel, Chválkovic, Pavloviček a Týnečka, kudy denně projede přes dvacet tisíc automobilů a kamionů. Má mít délku přes sedm kilometrů, most, čtyři pruhy a tři mimoúrovňové křižovatky. Součástí jsou přeložky a úpravy silnic nižších tříd, účelových komunikací, polních cest a komunikací pro pěší a cyklisty. Tangenta přijde na zhruba tři miliardy korun, investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Mlékárna OLMA patří do skupiny Agrofert, kterou v minulosti přímo ovládal Andrej Babiš z ANO. Agrofert je proti jakýmkoliv změnám ochranného pásma. 

"Trasa tangenty je v přímém střetu s ochranným pásmem vodního zdroje. OLMA si neklade za cíl blokaci výstavby východní tangenty a uvědomuje si naléhavost řešení dopravní obslužnosti v této části města. V situaci, kdy však není vodnímu zdroji poskytnuta ochrana v rozsahu, v jakém je právními předpisy garantována, se cítí být povinna hájit zákonem akcentovanou ochranu podzemních vod úzce spjatou s další existencí společnosti a jejím postavením na trhu coby významného zpracovatele mléka a především zaměstnavatele," uvedla OLMA ve stanovisku, které poskytl mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto třiarchitekti, Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky primátor, změna, východní obchvat, tangent, radnice, doprava, ochranné pásmo, Olma, Olomouc, Agrofert, ANO 2011, Andrej Babiš, Česko, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Východní obchvat Olomouce je dál ve hvězdách. Radnice neuspěla s odblokováním stavby  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.