Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Přestavba přerovské budovy Emos citelně podraží. Bez manažera hrozí fiasko, míní opozice

Jedna z nejrozsáhlejších investic přerovské radnice se blíží ke svému začátku, generální přeměnou projde nevzhledná budova na náměstí T. G. Masaryka. Pro rekonstrukci objektu přezdívaného Emos město přikročí k navýšení předpokládaných nákladů, nově bude přerovský rozpočet počítat s 390 miliony.

V rozlehlé administrativní budově na přerovském náměstí vznikne po dokončení rekonstrukce nové centrální sídlo magistrátu. Kromě toho by měla část stavby sloužit i veřejnosti například ve formě kavárny či vyhlídkové lokality. Jednou z dominant bude také schodiště, které rovněž nabídne pohled na centrum města. Návrh přestavby vzešel z architektonické soutěže, vítězný návrh připravilo studio Anagram & Gruppa.

Dlouhodobý plán na rekonstrukci více než padesát let staré pětipodlažní stavby se postupně vyvíjí, stejně jako náklady na tuto akci. Předpoklad z roku 2021 avizoval částku 130 milionů, loni schválilo zastupitelstvo investiční záměr na 305 milionů, nyní Rada města Přerova navrhuje upravit rozpočet na 390 milionů. „Těch 130 milionů byla nějaká vějička, kterou nikdo nemohl myslet vážně. Tomu nikdo, kdo se pohybuje ve stavebnictví, nemohl věřit. Dojde k nárůstu stavebních prací, určitě se to dostane na 400 milionů,“ odhadoval před rokem opoziční zastupitel a architekt Jan Horký (Společně pro Přerov).

Přerovu může s financováním pomoci dotace z kategorie energetických opatření v rámci brownfieldu, o kterou bude nyní usilovat. „Rozpočet jsme nechali přepočítat, aby byl i kvůli žádosti o dotaci aktuální. Předchozí vznikl před více než rokem. Ceny rostou ve všem, i ve stavebnictví,“ uvedl na tiskové konferenci přerovský primátor Petr Vrána (ANO) s tím, že dotační podpora by se mohla pohybovat okolo sto milionů korun. Úředníci část budovy využívali ještě v nedávné době, aktuálně probíhá stěhování do náhradních prostor. 

V Přerově si lidé až do dubna nevyřídí občanský a řidičský průkaz a ani pas. Úředníci se stěhují z EMOSU

Ode dneška se na více než dva týdny zavřou přepážky přerovského magistrátu, kde si lidé mohli vyřídit občanské a řidičské průkazy, pasy a přepisy v registru vozidel. Z budovy EMOSU na náměstí se úředníci budou stěhovat do náhradních prostor v...

Město nyní podle investičního náměstka Vladimíra Lichnovského (ANO) připravuje podklady pro žádost o dotaci i pro vyhlášení veřejné soutěže, ze které vzejde zhotovitel stavby i konkrétní představa o ceně, za kterou firma bude ochotná celou akci zajistit.  „Na realizaci se počítá s termínem v závěru letošního roku, podle podmínek dotace by měla být stavba dokončena v roce 2025 a poté je rok na přípravu interiéru a zařízení. Do konce roku 2026 musí nemovitost sloužit svému účelu,“ doplnil náměstek Lichnovské podstatné časové limity.

„Aktuální navýšení rozpočtu je poměrně očekávaný jev vzhledem k tomu, jak nekoncepčně je celá investice řízená. Musím koalici opět doporučit, aby na takhle rozsáhlý projekt zaměstnala zkušeného projektového manažera. Bez toho hrozí jedno velké fiasko. Odborník měl být nasazen ještě před začátkem stěhování. Ale určitě by to mělo smysl ještě i nyní. Je zvláštní, jak je možné pouštět se do investice za tři sta až čtyři sta milionů a nemít ani analýzu rizik,“ kritizuje postup vedení města opoziční zastupitel Horký.

Ten zároveň upozorňuje na celou řadu zádrhelů, které mohou v průběhu stavby ještě nastat. „Může se zjistit třeba jiný stav konstrukcí, než se očekával. Může dojít k nezískaní nebo krácení dotací. Vím, že se poměrně složitě získával souhlas hasičského záchranného sboru a může tak vzniknout problém s kolaudací a proplacením dotace. Vše se dá řešit, ale musí se to důsledně promyslet. Termíny jsou našlapané a není někdo, kdo by to hlídal. Pan náměstek Lichnovský to sleduje, ale investic má na starosti víc. Budova TGM 16 je největší investicí za posledních třicet let, kterou Přerov táhne. Jestli nás projektový manažer bude stát jednotky milionů, tak se to rozhodně vyplatí oproti ztrátám, které mohou nastat,“ míní Jan Horký.

VIDEO: (Ne)placené parkování v Přerově. Problém řešíme, reaguje radnice na opoziční experiment

Jako anarchii označili systém parkování v Přerově zástupci tamní opozice. Nedostatky ilustrovali experimentem, který natočili na video. Na placeném stání nechali týden auto bez parkovacího lístku a za tuto dobu nedostali žádnou výzvu od městské...

Město navíc paralelně řeší i otázku projektování interiéru a zadního traktu budovy, architektonickému studiu zašle výzvu pro doplnění této části dokumentace. „Tyto záležitosti by měly být hotové v řádu měsíců, pak budeme řešit realizaci a časové souvislosti,“  poznamenal Vladimír Lichnovský.

Přerov musí mít připravené peníze na stavbu před zahájením zakázky, dotace se standardně proplácí zpětně. Právě interiérové zařízení a vybavení bude podle Jana Horkého představovat další nezanedbatelnou zátěž pro městskou kasu. „Jdeme do zakázky a nevíme, kolik nás bude stát interiér. Systém řízení ve stylu ‚když to nevychází, tak si řekneme o víc peněz,‘ by v soukromé sféře absolutně neměl šanci. Myslím, že celkem půjdeme alespoň na půl miliardy. Pravděpodobně se budou náklady rozdělovat do různých kategorií, aby se to trochu schovalo. Něco se zaplatí v rámci stavby, něco třeba jako obnova nábytku. Další vysoká částka bude na IT vybavení a sítě, to může být kolem padesáti milionů. Interiéry zaleží na kvalitě materiálů, může tam nastat značný rozptyl,“ uzavřel přerovský architekt.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, Anagram & Gruppa

Štítky Rekonstrukce, investice, Emos, budova, TGM 16, Přerov, budova Emos, stavba, rozpočet, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba přerovské budovy Emos citelně podraží. Bez manažera hrozí fiasko, míní opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.