Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Univerzitní botanická zahrada prochází úpravou. Otevře na oblíbenou burzu semínek

Část botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého prochází ještě na začátku jara rekonstrukcí, prvním návštěvníkům se přesto otevře už v závěru března. Sezonu zahájí olomoucký areál na okraji Smetanových sadů Burzou semínek a osiva. Kromě pozorování prvních kvetoucích rostlin budou moct lidé získat také nové poznatky či zkušenosti k pěstování.

Burza semínek a osiva proběhne v úterý 28. března od 16 hodin, vstup je pro zájemce zdarma. Akce je součástí takzvané semínkovny, která vstupuje už do šesté sezony.

Semínkovna je místem, kde mohou lidé sdílet a vyměňovat přebytky osiva z domácího semenaření ze svých zahrádek. Semínka musí být výhradně nemořená a z chemicky neošetřovaných rostlin. „Lidé si na začátku sezóny vezmou pro svou potřebu dostupné osivo a v závěru pěstitelského roku část vlastního osiva zase vrátí. Univerzitní semínkovnu spravuje botanická zahrada, ale na jejím provozu se podílejí také absolventi přírodovědecké fakulty z neziskové organizace ČSOP Arion,“ uvedla pro Žurnál Univerzity Palackého Šárka Chovancová z Přírodovědecké fakulty.

O studium na Univerzitě Palackého v Olomouci je rekordní zájem. Škola dostala 36 tisíc přihlášek

O studium na Univerzitě Palackého v Olomouci je letos rekordní zájem. Do poloviny března zájemci podali téměř 36 tisíc přihlášek, což je nejvíce v dosavadní historii školy. Loňský rekord byl překročen o více než 11 procent. Zájem o studium...

V průběhu akce si mohou lidé s odborníky popovídat o rozličných rostlinách a získat cenné zkušenosti. Botanická zahrada nedaleko centra krajského města v aktuálním období nabízí atraktivní podívanou. „Zahrada bývá na konci března již velmi poutavá. Kvete v ní řada zajímavých jarních geofytů, což jsou rostliny, jejichž oddenky, hlízy nebo cibule přečkávají zimu pod zemí. K vidění budou sněženky, ladoňky, puškinie, křivatce, dymnivky či zapalice,“ láká k návštěvě vedoucí botanické zahrady Václav Dvořák.

Kvůli stavebním pracím v přední části areálu ale bude letos na jaře semínkovna přístupná pouze po předchozí domluvě se zaměstnanci zahrady. „Důvodem je zajištění bezpečnosti při pohybu podél stavby. Proto neváhejte přijít rovnou příští týden v úterý,“ upřesnil na webu univerzity Václav Dvořák.

Ohodnoť článek

Foto FB Semínkovna Olomouc

Štítky Botanická zahrada, rostliny, burza semínek, semínkovna, Univerzita Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzitní botanická zahrada prochází úpravou. Otevře na oblíbenou burzu semínek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.