Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Jsem blázen, asi ano, ale nuda je horší, říká dívka, která jde pěšky ze Španělska do Norska

Dvaadvacetiletá Marcela Burgrová z Prostějova si plní jeden ze svých snů. S minimem nákladů putuje napříč Evropou. Její cesta má neuvěřitelných devět tisíc kilometrů, vystudovaná designérka jde pěšky, většinou spí venku a na obživu si shání prošlé potraviny ze supermarketů.

"Svou cestu jsem začala z nejjižnějšího bodu Evropy a půjdu až na nejsevernější bod. Jdu ze španělské Tarify na norské místo Nordkinn. Je to neuvěřitelných devět tisíc kilometrů, ale polovina toho vede jen přes Norsko. Návrat plánuji přes druhou stranu Evropy, přes Finsko. Dala jsem si výzvu utratit co nejmenší obnos peněz. Proto spím venku nebo u místních lidí a jídlo beru z kontejnerů za supermarkety. Na celém světě se toho vyhazuje až až," svěřuje se Marcela Burgrová.

Nesnáší totiž plýtvání a zároveň chce na své pouti co nejvíce ušetřit. "Jsem blázen? Asi ano, ale nuda je horší," dodává.

Na místo startu své cesty do Španělska vyrazila již koncem ledna a jela stopem. "Na Tarifu se jede přes krásnou kopcovitou, zelenou krajinu. Jak jsme se blížili z kopců, začaly vykukovat odlesky oceánu a pevniny na druhé straně Afriky. Musím uznat, že sluníčko mi vážně chybělo. Kdybych před sebou neměla svůj projekt, tak si stopnu první trajekt a jedu do Afriky," vypráví s humorem v hlase.

(NE)OBYČEJNÍ: Z Charkova do České Vsi. Výroba uzenin pro vegany jede dál, raduje se ukrajinská podnikatelka

Larysa Honska s manželem měli na Ukrajině úspěšnou firmu na výrobu rostlinných potravin pro vegetariány a vegany. Z Charkova je však vyhnala ruská agrese. Bezpečné útočiště našli v České Vsi na Jesenicku, kam se jim firmu podařilo přestěhovat a...

Nápad přejít Evropu vznikl na podobné cestě do Portugalska, na kterou dívka vyšla hned po maturitě. V současné době je už dva měsíce na cestě a má za sebou celé Španělsko a kousek Francie. Nyní se pohybuje v okolí Montpellier v jižní Francii. 

"Asi čtyři dny jsem si udělala zastávku v Barceloně, kde jsem čekala, až bude zdarma vstup do Sagrada Familia. Stálo za to. Snažím se ukázat, že jde cestovat i s minimem nákladů. Samozřejmě nějakou finanční rezervu mám, ale spím venku, v přírodě, a když vím, že půjdu přes nějaké větší město, tak si v cestovatelské aplikaci vyhledám lidi, kteří cestovatelům nabízí nocleh. Chápu, že pro někoho tento způsob cestování může být obrovským porušením komfortní zóny, ale já jsem se tak rozhodla," vysvětluje.

Na cestě využívá veřejné prádelny nebo veřejné sprchy a naštěstí zatím neměla žádný problém s bezpečností. "To může být průšvih například ve velkém městě najít někde místo na přespání. Hodně dám na intuici, a když se mi nějaké místo ve městě nebo v přírodě nezdá, prostě jdu dál. Problém je také občas s počasím, když je třeba velké horko nebo pár dní za sebou prší. Ve Francii je navíc problém s jídlem. Kontejnery s prošlými potravinami u supermarketů jsou buď zamčené nebo schované. Dokonce jsem slyšela od jednoho cestovatele, že existuje vyhláška, že zaměstnanci musí prošlé potraviny polít nějakou tekutinou. Takže tady mám utrum," popisuje Burgrová.

(NE)OBYČEJNÍ: Sezona bolesti a úspěchů. Když zavlaje česká vlajka, je to pecka, libuje si kulturista Patrik Šerý

Zdravotní komplikace i radost ze skvělých výsledků prožil v roce 2022 olomoucký kulturista Patrik Šerý. Ostřílený závodník díky své zarputilosti překonal bolest spojenou s dlouhodobým přetížením kolenních vazů a v závěru sezony slavil úspěch na...

Vymyslela proto jiný způsob, jak se k prošlým potravinám dostat. Večer po zavírací hodině obchází obchody s potravinami, jestli něco prošlého, co by se vyhodilo, nezbylo. "Naposledy jsem tak v pekárně dostala dva zákusky. Když tam už uklízí, tak prostě zaťukám a poprosím, jestli nemají něco na vyhození," objasňuje Burgrová. 

Tento způsob cestování má podle ní obrovské výhody. "Lidé, kteří se pohybují pěšky nebo stopem se dostanou do nejmenších uliček, malinkatých vesnic a městeček, kam se normální turista vůbec nepodívá," říká.

Přechod Evropy bere také jako trénink na svou další cestu, kdy by chtěla přejít celou Ameriku jako kontinent, jižní i severní. "Uvědomila jsem si, že je lepší dělat věci krůček po krůčku. Proto chci nejprve projít Evropu, nasbírat co nejvíce trekařských zkušeností, a připravit se na velkou cestu," plánuje.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Marcela Burgrová

Štítky neobyčejní, (NE)obyčejní, cesta, pěšky, dívka, jídlo, Evropa, Prostějov, Francie, Norsko, Afrika, Španělsko, Finsko, Kinnarodden, Portugalsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Jsem blázen, asi ano, ale nuda je horší, říká dívka, která jde pěšky ze Španělska do Norska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.