Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Sezona bolesti a úspěchů. Když zavlaje česká vlajka, je to pecka, libuje si kulturista Patrik Šerý

Zdravotní komplikace i radost ze skvělých výsledků prožil v roce 2022 olomoucký kulturista Patrik Šerý. Ostřílený závodník díky své zarputilosti překonal bolest spojenou s dlouhodobým přetížením kolenních vazů a v závěru sezony slavil úspěch na mistrovství světa. Po zisku medailí by se měl hanácký patriot věnovat hlavně relaxaci, to je však problém. „Neumím odpočívat, jsem fanatik,“ přiznává se smíchem sedmačtyřicetiletý sportovec.

Zhruba před čtyřiceti lety začínala sportovní dráha Patrika Šerého v ringu olomoucké Dukly. „Od sedmi let jsem dělal box, v mládeži jsem měl úspěchy na celostátní úrovni. Můj otec byl vždy fanda kulturistiky, já jsem to na něm viděl a začalo mě to lákat. Ale táta byl proti tomu. Chtěl, abych se věnoval boxu. Ale i přes jeho zákazy postupně vyhrála kulturistika, začínal jsem s činkami ve sklepě a za pár let už se mi dařilo i na závodech,“ vzpomíná na počátky své celoživotní vášně kulturista z Olomouce.

V závěru loňského roku si připsal jeden z největších úspěchů, když ve své kategorii vybojoval bronzovou medaili na mistrovství světa ve španělské Santa Susanně.

Skvělé umístění přitom bylo blízko i předloni, ale spousta zkušeností tentokrát olomouckému závodníkovi paradoxně nehrála do karet. Po semifinále odešel s myšlenkou na dostatečnou časovou rezervu dál od pódia a promeškal finálové vyvolávání, které se kvůli covidovým opatřením konalo vzápětí. „Před covidem to bylo tak, že všichni odzávodili a pak byla delší pauza a všichni čekali, kdo bude na startovní listině pro finále. Ale v tomhle případě udělali hodnocení okamžitě, hned jak jsme slezli z pódia. Mě tekla soutěžní barva, tak jsem šel si to upravit na druhou stranu haly. Když jsem zjistil, že už proběhlo finále bez mé účasti, tak už bylo pozdě. Bylo to mrzuté, moje žena to obrečela,“ vrací se ke smolně promarněné šanci Šerý.

V roce 2022 si ale zaváhání bohatě odčinil. Ostřílený kulturista se v září radoval ze druhého místa na prestižních závodech organizace IFBB na Maltě a poté následoval světový bronz. „Říkám tomu osud štěstěny. Nevěřím v boha, ale v osud ano a myslím, že když něco má nějaký být, tak se to stane. Ale samozřejmě tomu člověk musí jít i naproti. Pak bude osud a štěstí při vás,“ míní Patrik Šerý.

Držel jsem mu pořezaný krk, popisuje Richard Šmída z Prostějova, jak zachránil život zraněnému cyklistovi

Mechanik české reprezentace v silniční cyklistice Richard Šmída z Prostějova byl v létě jako první u těžkého zranění rakouského cyklisty v Kyjově. Reagoval rychle, zabránil vykrvácení, a závodníkovi tak zachránil život. Šmída nyní dostal ocenění...

Za uplynulý rok stihl reprezentovat Českou republiku a rodný region na deseti tuzemských i mezinárodních závodech, udržení celosezonní soutěžní formy je přitom pro kulturisty nebývale náročnou záležitostí. „Neodpovídá to mému věku, každý dal dva tři maximálně čtyři závody. Proto mi říkají, že jsem v tomhle neuvěřitelný. Asi jsem fanatik. Byť nemusím být vždycky nejlepší, tak mě to neodradí. Jsem vděčný za to, že si jdu za svým úplně bezhlavě. Každý to máme nějak nastavené,“ dodává s úsměvem.

Právě náročnost tréninku a přísného předsoutěžního režimu představuje až hraniční zátěž pro tělo i mysl. „Závodní kulturistika už není jako kdysi otázkou zdravého životního stylu. Naopak diety jsou tak extrémní, že tělo svým způsobem zabíjíte. Sám jsem to poznal, mám už osm měsíců odrovnané šlachy a doktoři dlouho nevěděli, co s tím. Chodím na vyšetření, kapačky, čištění krve a podobně. Pečují o mě lékaři Petr Neoral a Jiří Lošťák, jsou to kapacity, na které nedám dopustit. Kupuju nejdražší léky, používám několik druhů kolagenů. Tělu se snažím dávám maximum, ale při dietě se to stejně z organismu vyplavuje a látky chybí,“ tuší Patrik Šerý.

Aktuálně tak pokračuje v intenzivním řešení zdravotních komplikací, které vrcholily po závodní sezoně. A to dokonce selháním dolních končetin nedaleko olomouckého vlakového nádraží. „Bylo to hodně nepříjemné, stalo se mi to v Olomouci u pošty. Pořád se mi stav kolen zhoršoval, až jsem nakonec vůbec nemohl vstát. Lidé mi naštěstí zavolali lékařkou pomoc a pan doktor Neoral mi nasadil léčbu,“ říká závodník, který má se zdravotními trablemi řadu nepříjemných zkušeností.

„Mám za sebou spoustu zranění, ale já jsem se vždycky zvedl ze dna a začal znovu. Motivuje mě, když někam přijedu a mladší závodníci chtějí slyšet zážitky anebo mi fanoušci i v zahraničí řeknou, že jsem šampión. Chytne to za srdce,“ přibližuje své pocity Patrik Šerý a dodává: „V čekárně v ortopedické ordinaci jsou vyvěšené srovnávací snímky mého ramene. Měl jsem utržené vazy a byl jsem na operaci, pak je tam fotka, jak jsem se uzdravil a začal vozit medaile. Lidé se na to mohou podívat jako na motivaci, že se člověk nemá vzdávat a nepodléhat strachu.“

Ortoped a sportovní lékař Jiří Lošťák ke zdravotní péči o Patrika Šerého
Patrik je velký profesionál a také sympaťák a od začátku patří k těm mým nejpoctivějším pacientům. Jeho přístup, odhodlání a motivace je opravdu nevídaná. Kulturistika je sport, který klade enormní nároky na pohybový aparát. Do zátěže jsou zapojeny téměř všechny svaly, šlachy, vazy a klouby lidského těla. Zátěž na všechny tyto struktury je z dlouhodobého hlediska opravdu enormní. Zvlášť přetěžované jsou váhonosné klouby jako kolena, kyčle. Velkou zátěž také musí absorbovat páteř a klouby na horních končetinách zejména pak ramena a lokty.

U kulturistů se setkáváme jak s akutními poraněními, tak s chronickým přetěžováním. Úrazy spojené s tímto sportem patří často mezi velmi specifické a vyžadují komplexní ortopedicko-traumatologický přístup. Nezřídka se setkáváme s rupturami svalů, vazivovým poraněním, šlachovými rupturami, ale také s nitrokloubními poraněními, závažnými únavovými zlomeninami. V pozdějším věku pak řešíme chronické úponové potíže, velmi časté jsou problémy s klouby způsobené dlouhodobou nadměrnou zátěží, která působí opotřebení kloubní chrupavky.

S Patrikem jsem se poprvé setkal v Neo Sport Clinic, když za mnou přišel do sportovní poradny s problémy s ramenním kloubem, které se později ukázaly jako závažné svalové poranění, které si následně vyžádaly operační řešení – rekonstrukční artroskopii. Rekonvalescence u Patrika probíhala nad očekávání dobře a po kompletním zhojení sešitých svalů se mohl opět vrátit zpět do plné zátěže bez omezení. Aktuálně s Patrikem řešíme poranění kolena, které si již vyžádalo dvakrát punkci kloubu. Od poslední punkce došlo k výraznému zlepšení a také kontrolní magnetická rezonance ukázala velmi příznivý nález a Patrik se tak bude moci brzy vrátit zpět do intenzivní přípravy na další mistrovské tituly.

Při 184 centimetrech výšky se jeho soutěžní tělesná hmotnost pohybuje okolo devadesáti až pětadevadesáti kilogramů. V oblíbeném volném oblečení ale dle svých slov často klame tělem. „Chodím jen v reprezentačních nebo sponzorských teplákovkách. Když mě lidi vidí, tak říkají ‚to jsem si myslel, že je větší.‘ Ale potom, když shodím oblečení a vidí, jak vypadají nasekaná stehna, proporce ramen, vyrýsované břicho a podobně, tak hledí s otevřenou pusou. Řeknou, že to je snad nějaká kouzelná formule, že to nečekali. To bývá největší sranda,“ rozesměje se sportovec, který má své domovské fitko ve Štěpánově nedaleko hanácké metropole.

FOTOGALERIE: Vzpěračky nafotily odvážný kalendář, již podeváté. Na příští rok slibují akty

Vzpěračky z Hané a dalších míst republiky opět nafotily odvážný kalendář na další rok, letos již podeváté. Na fotkách představují svoje půvaby dívky z oddílu Vzpírání Haná a také z Brna, Krnova, Prahy, Ostravy nebo Holešova. Pro příští desátý...

Kromě tvrdého tréninku je pro něj klíčové i domácí zázemí, za které děkuje manželce Marcele. „Mám štěstí, že žena má pro můj sport jako fitnesska pochopení. Bez její podpory bych to nedal. Jak nemá člověk štěstí doma, tak se mu nedaří nic. I když to tak nevypadá, tak priorita je pro mě rodina. I když chlapi jsou obecně tvrďáci, tak já jsem i dost citlivý. I hádka mě ovlivní, nebo když mi umřela kočka, tak jsem z toho byl špatný několik dnů. Měl jsem ji sedmnáct let, dostalo mě to,“ vylíčil olomoucký kulturista a podnikatel.

Společně s lékaři se mu v závěru roku podařilo najít vhodnou terapii, která by za pár měsíců měla umožnit návrat do plné zátěže. „Asi jsem workoholik. Neumím odpočívat. S nohama si mě původně chtěli nechat i v nemocnici. To jsem samozřejmě odmítl, nesnáším to a potřebuju se hýbat,“ rezolutně zdůrazňuje osobitý sportovec, který už se těší na další výzvy roku 2023.

„Lidé z ciziny mi fakt často píšou na messenger. Dostal jsem pozvání do Izraele a pak ještě i do Argentiny. To se mi trefili zrovna do zemí, kde bych se ještě chtěl zúčastnit závodů. Pokud se mi zdraví dá dohromady, tak by se mi to mohlo splnit. Na další rok mám zajímavé vyhlídky,“ říká Patrik Šerý a závěrem dodává: „Chci reprezentovat hlavně Olomouc a Olomoucký kraj. Když to jako sportovec někam dotáhnete a zavlaje česká vlajka, tak je to pecka.“

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Patrika Šerého

Štítky neobyčejní, Sport, kulturistika, sportovec, kulturista, Patrik Šerý, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Sezona bolesti a úspěchů. Když zavlaje česká vlajka, je to pecka, libuje si kulturista Patrik Šerý  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.