Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jak může vypadat Morava na Lazcích a v Černovíře? Olomouc vítá i nápady občanů

Novou podobu řeky Moravy v Olomouci od mostu u Bristolu proti proudu směrem na Lazce a Černovír mohou ovlivnit i místní občané. Návrh budoucí rozsáhlé úpravy vzejde z architektonické soutěže, kterou bude město vyhlašovat. Součástí podkladů pro odborníky budou i poznatky od obyvatel.

Na budoucí možnou podobu okolí řeky Moravy v severní části hanácké metropole se mohou lidé podívat na výstavě nazvané Dotyky Moravy, která bude až do 11. dubna na Dolním náměstí v Olomouci.

„Útvar hlavního architekta ve spolupráci s administrátorem architektonické soutěže připravuje webový dotazník pro veřejnost, který bude uveřejněn na stránkách města. Do té doby lze náměty adresovat na ludmila.zalakova@olomouc.eu,“ říká mluvčí olomoucké radnice Pavel Konečný.

Loni byla dokončená II. B etapa protipovodňových opatření, v úvodní fázi je nyní důkladná příprava etapy s označením III. Ta projde architektonicko-krajinářskou soutěží, administrátorem procesu bude studio CCEA MOBA.

Protipovodňovky v Olomouci stavbou roku. Domy v okolí budou ještě tři roky pod dohledem

Loni dokončená etapa budování protipovodňových opatření v Olomouci získala ve své kategorii ocenění Vodohospodářská stavba roku 2022. Dílo za více než 650 milionů vznikalo 55 měsíců a proměnilo podobu okolí řeky Moravy. Při plnění primárního cíle...

Odborníci již získávali poznatky veřejnosti v průběhu speciálního workshopu. „Cílem debaty bylo obohatit zadání soutěžních podmínek pro soutěžící týmy, které se pak mohou snažit ve svých návrzích zohlednit to, jak obyvatelé a uživatelé prostoru v okolí řeky Moravy vnímají současné nedostatky, jaká mají očekávání od budoucích úprav a jaké mají zkušenosti s každodenním životem v blízkosti řeky,“ vysvětlil architekt Igor Kovačević ze studia CCEA MOBA, které městu zajištuje organizaci krajinářsko-architektonické soutěže na III. etapu protipovodňových opatření.

Očekávání olomouckých obyvatel od lokality u řeky Moravy jsou různorodá, místo by mělo kromě protipovodňové bariéry plnit i volnočasové funkce. „Lidé by se zde rekreovali a uvítali by, aby její břehy umožnily cyklodopravu. Také se probíral podnět na sáňkovací svah pro děti z lazeckého sídliště, otázka nové lávky pro pěší u Hradiska, vedení severního spoje a své si k tomu řekli i vodáci, které zajímala podoba protipovodňového uzávěru Mlýnského potoka v Řepčíně,“ vyjmenoval podněty náměstek primátora Tomáš Pejpek (ProOlomouc).

Jak se změní Morava u Hradiska? Studenti architektury navrhli úpravy řeky v Olomouci

Před vyhlášením urbanisticko-krajinářské soutěže se možnou budoucí podobou okolí řeky Moravy v oblasti Klášterního Hradiska a Černovíra zabývali studenti architektury. Výsledky jejich práce si veřejnost bude moct prohlédnout v budově olomouckého...

Prvotní návrhy před samotnou soutěží poskytli také studenti brněnské fakulty architektury VUT z ateliéru Mléčka-Novotná. Ti ve svých konceptech zamýšlí pro okolí řeky nový městský park, náměstí, říční pláž i vodní amfiteátr. „Řeka Morava po staletí poskytovala Olomouci ochranu, dávala okolním polím a krajině úrodnost a nezaměnitelně se vepsala do celkové podoby města. Agresivní redukcí přirozeného koryta se na přelomu devatenáctého a dvacátého století stala spíše kanálem, protékajícím bez povšimnutí zástavbou. Cílem studentského návrhu je znovu vrátit řeku městu a ukázat, že protipovodňová opatření nemusejí být jen další utilitární bariérou, ale obrovským potenciálem pro kvalitu veřejného prostoru jednotlivých městských částí i Olomouce jako celku,“ uvedl pro web Olomouce architekt Jan Mléčka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Konečný

Štítky Investice, rekonstrukce, protipovodňová opatření, Morava, řeka, Olomouc, architektonická soutěž, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak může vypadat Morava na Lazcích a v Černovíře? Olomouc vítá i nápady občanů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.