Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Litovel zasáhl další úhyn labutě na botulismus. Pomoct má speciální krmivo a zimní vypuštění rybníku

Smutný pohled na umírající labuť zaznamenali v polovině března lidé na jednom z rybníků u centra Litovle, labutí samec podlehl otravě botulotoxinem z bahna. Vedení města svolalo schůzku s odborníky a připravuje řešení, které má prostředí pro vodní ptactvo a další živočichy v této lokalitě učinit bezpečnějším.

Elegantní labutí pár brázdil i letos v zimě Uničovský a Olomoucký rybník nedaleko centra Litovle, v polovině března ale jeden z majestátních opeřenců zůstal dlouho nehybný u břehu. Labutí samec uhynul, diagnóza zněla botulismus, následek konzumace kontaminovaného bahna. K podobné situaci došlo i v minulém roce. Litovelská radnice konzultuje řešení se znalci.

„Je to nepříjemné a citlivé téma. Problém má krátkodobé a dlouhodobé řešení, budeme se zaměřovat na obě varianty. S labutěmi má rybník královskou korunu, je to krásné a lidem se to líbí, zvlášť když jsou mláďata. Je pak smutné řešit situace jako úmrtí na botulismus nebo třeba sražení autem. Samotná labuť potřebuje partnera nebo partnerku,“ prohlásil starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

V Litovli začne stavba rozlehlého skateparku. Proti starému areálu vznikaly petice

V průběhu jarních a letních měsíců by měl nedaleko litovelského koupaliště začít vznikat nový skatepark a pumptrack. Město do sportoviště určené zejména pro děti a mládež zainvestuje okolo patnácti milionů korun. Rekreační lokalita se bude...

Město tak na doporučení Ondřeje Csika a Alice Šimšové ze Záchranné stanice Pateřín zaplatí přibližně padesát tisíc korun za speciální krmivo se živočišným uhlím, minerály a vitamíny, které labutím pomůže zmírnit následky otravy bahnem. „Poprosili jsme záchrannou stanici Pateřín, která se v této záležitosti nejlépe orientuje. Budou labutě pravidelně krmit. To by mělo pomoct, aby se podobná situace neopakovala. Ale samozřejmě jde o přírodní vlivy, nemusí to být stoprocentní. Vytvoří se speciální místo na Olomouckém rybníku přezdívaném Němčák, labutě se tam naučí na krmivo chodit,“ uvedl starosta s tím, že do města nedávno přiletěl další pár labutí.

Podle odborníků je pak vhodné také dlouhodobé opatření, které bude mít podstatu v takzvaném zimování rybníků na sucho. Ještě před dvanácti lety bylo v Litovli tradicí, že se dva rybníky u centra města střídavě na zimu vypouštěly, aby se takzvaně vysušily nebo vymrazily. „Tenkrát byl tlak na estetiku. Kdyby byl rybník na okraji, tak by to nikdo neřešil. Od zimního vypouštění se upustilo a je vidět, že to má své nepříjemné důsledky,“ říká Viktor Kohout s tím, že zřejmě od října dojde k vypuštění jednoho z rybníků.

To by mělo zhoršit podmínky, které potřebují škodlivé a nebezpečné organismy ke svému množení. „Obnovení systému střídavého zimování obou rybníků lze jednoznačně považovat za faktor snižující míru eutrofizace vody a tím i rizika z toho vyplývající včetně rozvoje sinicového květu. Je potřeba současně vyřešit několik souvisejících skutečností jako například záchranný odlov mlžů, nasazování přiměřeného množství ryb, a to až poté, co se po napuštění rybníka dostatečně rozmnoží zooplankton a tak dále. Celé situaci nepřispívá ani fakt, že lidé krmí labutě a kachny čerstvým pečivem i přes upozorňující cedule, které jsou u rybníků instalovány,“ upozornil vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu Litovel Pavel Kurfűrst.

Finanční ani jiná zátěž spojená se suchým zimování rybníků by pro město neměla být podle starosty příliš citelná. „Jde o řešení situace, která může být problematická nejen pro labutě, ale i například pro ryby. Doufáme, že to bude mít efekt. S rybáři jsme se bez větších problémů domluvili, nejde o vodní plochy, které by byly zásadní pro jejich hospodaření,“ doplnil Kohout.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Příroda, labuť, úhyn labutě, botulismus, labuť Litovel, Litovel, rybník, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litovel zasáhl další úhyn labutě na botulismus. Pomoct má speciální krmivo a zimní vypuštění rybníku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.