Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Velikonoce v Hanáckém muzeu v Příkazech nabídnou voňavé jidášky i kraslice

Na Bílou sobotu připravilo Hanácké muzeum v přírodě v Příkazech na Olomoucku pro všechny zájemce malování hanáckých kraslic, pletení tatarů nebo krojovou poradnu. Hanácké Velikonoce nabídnou program pro celou rodinu.

Muzeum v Příkazích zpřístupní prastarou stodolu. Jedinečné památce před časem hrozila demolice

Po měsících příprav, renovací a specializovaném transportu je v Hanáckém muzeu v Příkazích u Olomouce k vidění jedinečná stodola, jejíž nejstarší součásti mají původ v roce 1555. V sobotu bude muzeum pro návštěvníky otevřeno zdarma. Chystají se...

"Na Bílou sobotu jsme připravili zajímavý program pro celou rodinu. Návštěvníci si u nás mohou vyzkoušet zdobení vajíček a chybět nebudou ani typické hanácké kraslice. Nabídneme také možnost vlastnoručně si uplést tatar, ale nejen to. Plést se budou i košíky," uvedl vedoucí Hanáckého muzeum v přírodě v Příkazech Petr Vodešil.

Kameníčkův grunt bude návštěvníky lákat také na čerstvě upečené velikonoční pečivo. "Péct budeme jidáše a vysvětlíme původ názvu tohoto sladkého pečiva. Velmi se těším na krojovou poradnu nebo vystoupení dětí ze Základní školy v Příkazech, které se uskuteční ve 14 hodin. Chybět nebude ani malý velikonoční jarmark nebo hravý program pro děti,“ doplnil Vodešil.

Hanácké Velikonoce se konají v sobotu 8. dubna od 10 do 16 hodin. 

Areál Hanáckého muzea v přírodě je jedinečným dokladem hliněného lidového stavitelství z oblasti Hané. Muzeum se skládá ze tří špaletových stodol z první poloviny 19. století a jedné stodoly z roku 1987. Na jaře 2022 byla otevřena také raně novověká roubená stodola ze Skaličky na Hranicku. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanácké muzeum v přírodě

Štítky Hanácké muzeum, program, Velikonoce, muzeum, Bílá sobota, Olomoucký kraj, stodola, kraslice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Velikonoce v Hanáckém muzeu v Příkazech nabídnou voňavé jidášky i kraslice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.