Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Proti zrušení pošt vznikají petice. Plán s pobočkou na náměstí je alarmující, říká olomoucký primátor

Vedení Olomouce či Prostějova dál řeší problematickou situaci, kterou představuje plán České pošty na uzavření dvou desítek poboček napříč regionem. Plán na redukci dostupnosti důležité služby trápí řadu občanů, na některých místech vznikly také petice, ve kterých lidé tento krok odmítají.

„Posledních několik dní neřešíme prakticky nic jiného než fatální selhání vedení České pošty a zřejmě i státu a vlády coby zřizovatele. To selhání vnímám v nekomunikaci o tom, co bude tato organizace znamenat pro občany v jednotlivých městech a obcích,“ komentuje aktuální situaci olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

V Olomouci se má k poslednímu červnu zrušit sedm ze čtrnácti poboček. Mezi nimi i ta na Horním náměstí. Uvnitř již je na jednom ze stolečků nachystaná petice, kterou občané vyjadřují svůj nesouhlas s tímto krokem.

„Pošta na Horním náměstí má určitou symboliku, představuje symbol pošty jako součást českého státu. Budova je bezbariérová, pobočka slouží občanům, kteří navštěvují centrum města, podnikatelům a podobně. Vůbec nechápu, kromě hodnoty nemovitosti, o jejímž prodeji se stále víc a víc spekuluje, proč by se měla pošta na náměstí zrušit. Její nahrazení pobočkou v soukromém nákupním centru je samo o sobě alarmující,“ říká primátor Olomouce.

Česká pošta v Olomouckém kraji zruší dvacet poboček. Nejvíce je jich v Olomouci, skončí například pošta na Horním náměstí a pošty v Nemilanech, Pavlovičkách, Slavoníně nebo Holici. Redukce se týká také Prostějova, Přerova, Šumperka, Litovle,...

Ten podle svých slov plánuje zavítat na olomoucké pošty, kterých se týká zrušení. „Abych si mimo jiné udělal obrázek, jaké jsou docházkové vzdálenosti na další pobočky. Pro obyvatele městských částí je zrušení špatnou zprávou. Byl jsem připraven bavit se s Českou poštou, kde můžeme pomoct. Některé pobočky sídlí přímo v našich budovách. Některé služby jsou nenahraditelné. Česká pošta a vláda by měla od unáhleného kroku ustoupit, dát si několik měsíců pauzu a vše řádně prodiskutovat a taky vysvětlit,“ míní Žbánek.

Také více než čtyřicetitisícový Prostějov má přijít podle vedení České pošty o čtyři pobočky. Primátor Prostějova František Jura (ANO) se dopisem obrátil na pověřeného zástupce generálního ředitele Miroslava Štěpána.

„Jménem našich spoluobčanů Vás žádám o přehodnocení záměru České pošty uzavřít všechny navržené pobočky Prostějov 3 - Sladkovského, Prostějov 4 - Plumlovská, Prostějov 6 - Vrahovická, Prostějov 8 - Dolní, které povedou k omezení dostupnosti poštovních služeb pro občany našeho města,“ napsal primátor představiteli České pošty.

Restaurace v prostějovském Národním domě se zavírá, důvodem jsou vysoké náklady. Město řeší, co dál

Ikonická restaurace a kavárna v prostějovském Národním domě se zavírá, důvodem jsou vysoké náklady. Radnice nyní řeší, co dál, jednou z možností je sloučení s divadlem. Řada Prostějovanů si secesní památku a dominantu města bez restaurace...

Vedení Prostějova zaznamenalo silně negativní reakce zejména co se týče plánovaného uzavření pošty na Plumlovské ulici. Ta se nachází mezi dvěma velkými sídlišti. „Je také spádově v blízkosti domů s pečovatelskou službou na ulici Hacarova a Polišenského, v bezprostřední blízkosti zastávky MHD, je bezbariérová a její obslužnost je zajištěna parkovištěm,“ podotkl František Jura.

Město už také dostalo vyplněné petiční archy proti zrušení pošty na Plumlovské, kopii zaslalo České poště. „Jde nám o všechny pobočky určené ke zrušení. Každá z nich je pro naše občany důležitá," dodal na webu Prostějova primátor Jura.

Co říkáte na rušení poboček České pošty?

Celkem hlasovalo587 čtenářů

„V Olomouci se už teď ukazuje, že takové rozhodnutí bude mít značné dopady na různé skupiny obyvatel, nejen seniory ale například také zdravotně hendikepované. Doufám, že se alespoň ještě něco málo zachránit,“ věří olomoucký primátor Žbánek.

„Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Proto k 1. červenci uzavíráme 300 poboček, které už nejsou podle platné legislativy potřeba. Není to o emocích, je to o finanční realitě České pošty, se kterou se musíme vypořádat. Pokud bychom nedělali potřebná opatření, postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla Česká pošta,“ odůvodnil nepopulární krok Miroslav Štěpán z vedení České pošty.

Seznam zrušených poboček v Olomouckém kraji
Litovel, Unčovice
Litovel, Chudobín
Olomouc, Raisova 13/8, Nemilany
Olomouc, Pavlovická 2/38, Pavlovičky
Olomouc, Kyselovská 209/74, Slavonín
Olomouc, Náves Svobody, Holice
Olomouc, Litovelská 111/1, Nová Ulice
Olomouc, Hněvotínská 1362/1, Nová Ulice
Olomouc, Horní náměstí 407/27
Prostějov, Dolní 3660/6
Prostějov, Vrahovická 329/83, Vrahovice
Prostějov, Sladkovského 3162/1
Prostějov, Plumlovská 4126
Přerov, Tyršova 479/1, Předmostí
Přerov, Trávník 322/29
Šternberk, Bojovníků za svobodu 1262/7
Šumperk, Jesenická 1819/61
Šumperk, Temenická 2782/91
Šumperk, Jesenická 464/4
Uničov, Střelice 21

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Česká pošta, rušení pošt, Horní náměstí, petice, petice pošta, Olomouc, Prostějov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proti zrušení pošt vznikají petice. Plán s pobočkou na náměstí je alarmující, říká olomoucký primátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.