Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Pětimetrový trůn, království barev či staleté bonsaje. Jarní Flora chystá jedinečnou expozici i program

Okolo pětadvaceti tisíc květin využijí floristé a zahradníci při tvorbě hlavní expozice jarní etapy Flory Olomouc. V pavilonu A bude od 20. dubna k vidění hned několik atraktivních instalací, zaujmout návštěvníky ale budou chtít vystavovatelé a organizátoři napříč olomouckým výstavištěm a celými Smetanovými sady.

Letošní ročník jarní Flory Olomouc nese podtitul Království barev, název zve na jedinečnou podívanou, kterou nabídne hlavní expozice v pavilonu A. Jedna z ikonických olomouckých akcí letos proběhne od čtvrtka 20. do neděle 23. dubna. Autorkou tradičně nejsledovanější části výstavy je respektovaná floriska Klára Franc Vavříková. Největší budovu výstaviště vyplní instalace založená na principu takzvaného Ostwaldova barevného kruhu. „Po zimě chceme přinést určité oživení. Celá expozice se odehrává v kruzích. Centrálním prvkem expozice je trůn, v barvách nebudeme pracovat v jednotlivostech, ale budeme je prolínat a kombinovat. Uprostřed bude také vodní prvek a součástí bude i šroubovice, která bude stoupat ke stropu pavilonu. Na realizaci se budou podílet významní čeští floristé, kteří tuto disciplínu opravdu umí. Expozice bude zase jiná a doufám, že zaujme návštěvníky,“ říká ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková.


Vizualizace hlavní expozice jarní Flory Olomouc 2023. Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc

Jedním z aspektů, který při navrhování a samotné tvorbě expozice floristé zohlednili, je ekologie a udržitelnost. Zahradníci nebudou například využívat obvyklou aranžovací hmotu florex, pracovat budou s recyklovanými a recyklovatelnými materiály. „V letošním roce ještě více dbáme na ekologično. Rostliny budou v nádobách na vodě. Téma udržitelnosti je aktuální a snažíme se ho také zdůraznit,“ prohlásila ředitelka Fuglíčková.

„V květinovém Království barev je tak na prvním místě příroda sama,“ podotkla autorka hlavní expozice Klára Franc Vavříková.

Dalším pozoruhodnou součástí výstavy bude i expozice bonsají, která v loňském roce zaujala celou řadu návštěvníků. Pro letošní rok tuto část organizátoři rozšířili a měla by mít ještě prestižnější charakter. Novinkou bude také prezentace suiseki, tedy odkazu starobylého japonského umění kamene. Bonsaje budou k vidění v pavilonech G a H a speciální expozice suiseki pak v prostorách oranžerie.

Parkování na Svatém Kopečku čeká změna. Informace o obsazenosti ukáží panely už v Samotiškách

Jednou z nákladnějších investičních akcí olomoucké radnice pro rok 2023 v oblasti dopravy je vytvoření parkovacího systému v městské části Svatý Kopeček. Lokalita je dopravně vytížená zejména kvůli olomoucké zoo, která je turisticky...

Ani letos nebude chybět v areálu výstavy oblíbená prodejní část, pro kterou je dojednáno přes 250 prodejců. „Bezmála polovina z nich bude nabízet zahradnické nářadí, skleníky a zelený materiál jako sazenice, osivo, květiny, kaktusy, sukulenty a mnoho dalších produktů, na které se téma výstavy především zaměřuje,“ přiblížila manažerka projektu Zuzana Chalupová.

Ta doplnila, že kromě odpočinkové lokality Rudolfovy aleje budou návštěvníkům k dispozici tři hlavní gastrozóny či prostor s atrakcemi pro děti. „Jednou z perliček bude také prezentace asociace kopřivářů v pavilonu A. Ti prezentují nejen pokrmy z kopřiv, ale také různé další výrobky včetně oděvů,“ zmínila Chalupová.

Chybět nebude ani kulturní doprovodný program, hudební vystoupení či řada odborných přednášek a workshopů.

Zástupci výstaviště doufají v příznivé počasí následujících dní, které by napomohlo ke kvetoucí výzdobě okolí jednotlivých pavilonů. Do květinových záhonů o ploše přibližně 1800 metrů čtverečních vysadili zahradníci přibližně 42 tisíc jarních cibulovin.

„Tisíce rostlin budou k vidění také na hlavní aleji. Pro výstavu jsem vyčleněny celé Smetanovy sady. Není jiná možnost než areál ohradit, jde o komfort návštěvníků,“ říká mluvčí olomouckého výstaviště Michal Poláček. Během akce tak využijí organizátoři model časově limitovaných zálohových průchodek. „Ta vyjde na 200 korun, na druhém konci parku lidé dostanou peníze zase zpět. Opatření se osvědčilo už na řadě předchozích výstav, na absolvování trasy přes areál výstavy je k dispozici komfortní lhůta patnácti minut,“ přidává informaci pro obyvatele dotčených částí Olomouce mluvčí Poláček.

Jarní Flora Olomouc 2023
Termín: čtvrtek 20. až neděle 23. dubna 2023
Místo: Výstaviště Flora Olomouc
Čas konání: čtvrtek – sobota 9:00 - 18:00, neděle 9:00 - 17:00
Základní vstupné: 190,- Kč na místě, online zvýhodněné: 170,- Kč.
Základní rozdělení expozic
Pavilon A: Království barev - hlavní expozice
Přístavba pavilon A přízemí: Královny jarního bálu – expozice ČZS, Soutěžní expozice středních škol
Přístavba pavilon A patro: Odkaz starých selských tradic – prezentace členů Asociace soukromého zemědělství ČR
Galerie pavilon A: Květy kolem nás – výstavní expozice květin a všeho, co k nim patří
Terasa pavilon A: I když pálí, nehas – kopřiva jako zemědělská plodina a výrobky z ní
Venkovní areál: Zahradnické trhy
Pavilony G + H: Mezinárodní výstava bonsají + Výstava uměleckých děl 
Oranžerie: Mezinárodní výstava suiseki
Pavilon E: Doprovodné trhy
Areál Samba: doprovodný program
Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Výstava, Flora Olomouc, jarní Flora, program Flora, květinová výstava, zahradnické trhy, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pětimetrový trůn, království barev či staleté bonsaje. Jarní Flora chystá jedinečnou expozici i program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.