Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Síť kaváren bude pomáhat zachránit příběhy pamětníků. První z nich je v Litovli

V Litovli odstartoval projekt Síť podniků a kaváren Paměti národa. Díky němu pomůže každá vypitá káva zaznamenat další příběhy pamětníků. Litovelská kavárna je první partnerskou kavárnou Paměti národa v republice. V budoucnu by se ale měly k projektu přidávat další podniky.

Cílem projektu je získat finanční prostředky na natáčení pamětníků. „Ročně natočíme asi 120 příběhů v Olomouckém a Zlínském kraji, ale kapacitně můžeme natočit dvojnásobek. Potřebujeme více finančních prostředků,“ vysvětlil v tiskové zprávě ředitel Paměti národa Střední Morava Petr Zavadil.

Prvním podnikem, který z každé prodané kávy věnuje korunu Paměti národa, se v úterý stala Litovelská kavárna. „Část našich zisků z prodaných káv půjde přímo na natáčení pamětníků. Spolupráce si nesmírně vážíme a víme, že i naši klienti ji fandí,“ uvedla Zuzana Strakošová.

Restaurace v prostějovském Národním domě se zavírá, důvodem jsou vysoké náklady. Město řeší, co dál

Ikonická restaurace a kavárna v prostějovském Národním domě se zavírá, důvodem jsou vysoké náklady. Radnice nyní řeší, co dál, jednou z možností je sloučení s divadlem. Řada Prostějovanů si secesní památku a dominantu města bez restaurace...

Postupně by se do projektu měly zapojovat i další podniky po celé republice. V Olomouci půjde například o Coffee Library nebo Konvikt a ve Zlíně o víceúčelový podnik Galaxie. „Našim cílem je mít opravdu síť kvalitních partnerství. Zákazníci jednotlivých podniků se budou pravidelně dozvídat, které příběhy byly díky nim natočeny. Chceme jich zachránit co nejvíce,“ doplnil Zavadil.

Paměť národa je projektem neziskové organizace Post Bellum. Vznikl v roce 2008 za účelem zaznamenání pamětnických příběhů válečných veteránů, protinacistických odbojářů, obětí holocaustu, politických vězňů a dalších pamětníků důležitých událostí 20. století. V Olomouckém a Zlínském kraji funguje Paměť národa od roku 2017.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký report

Štítky Litovel, Paměť národa, kavárna, Post Bellum, pamětníci, Olomoucký kraj, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Síť kaváren bude pomáhat zachránit příběhy pamětníků. První z nich je v Litovli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.