Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Betonové stoly olomoucké tržnice dostávají nový povrch. Tvoří se i plány vylepšení na další roky

I v letošním roce bude mít prostor tržnice v centru Olomouce ve své správě Výstaviště Flora. Městská společnost nyní renovuje letité betonové stoly, které využívají jako prodejní místa trhovci. V průběhu roku připravuje Flora řadu tematických akcí a také menších investic, které mají prostor zkvalitnit. O větších výdajích bude organizace jednat s vedením radnice, v plánu je vytvoření zhruba desetileté koncepce.

„Od loňska se snažíme tržnici každý rok trochu posunout. Nyní probíhá renovace betonových stolů, které jsou takovým základním inventářem. Nenašli jsme nic lepšího, myslíme, že je to dobrá varianta. Životnost stolů by se měla zvednout o deset až patnáct let a prostor pro trhovce bude zase o něco důstojnější. Stoly se pískují, dostanou nový povrch, budou vypadat lépe. Vyčlenily se ty, které už jsou neopravitelné,“ komentuje aktuální úpravu zhruba stovky betonových tabulí Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olommouc.

Co bude s olomouckou tržnicí? Proces proměny může trvat i patnáct let, říká náměstek primátora

Jak naložit s cenným prostorem tržnice v centru Olomouce je podle náměstka olomouckého primátora Tomáše Pejpka prozatím předmětem otevřené debaty, variant je totiž celá řada. Ta optimální by měla vzejít z architektonické soutěže, která se začne...

Olomoucká společnost, která se věnuje především městským parkům a pořádání akcí na výstavišti, se stará od února 2022 také o tržnici. Plány na vylepšení má i na následující měsíce. „V krátké době, kterou jsme zatím měli, se udělal kus práce. Ze začátku bylo potřeba vyřešit některé technické věci, které ani nejsou pořádně vidět, například přípojka elektřiny či různé sítě. Letos budeme upravovat ještě prostor podél cyklostezky, kde bude štěrkový trávník. Jde o výsadbu, která má trochu jiné podloží a zátěžovější vlastnosti. Opět počítáme s Greenpointem s letničkami z přímých výsevů, je tam nainstalované i pítko. Upravovat se bude trochu i okolí mobilních buněk, ve kterých je zázemí pro správce a veřejné toalety,“ poodhalila ředitelka Fuglíčková.

Na již řadu let diskutovanou proměnu ikonické lokality u historického jádra krajského města si budou muset občané Olomouce ještě počkat. Město chce rekonstrukci pojmout odborně a důsledně. „S městem proběhla jednání s tím, že Olomouc chce do budoucna vypsat architektonickou soutěž. Je to ale běh na delší trať. Nyní se bavíme o tom, že by bylo dobré vytvořit krátkodobější koncept na přibližně deset až patnáct let, než se prostranství komplexně zrekonstruuje. Dostali jsme se do situace, že další úpravy, které bychom tam chtěli provést, už jsou dlouhodobějšího charakteru a jsou i finančně nákladnější,“ přidává pohled Výstaviště Flora Eva Fuglíčková.

Pětimetrový trůn, království barev či staleté bonsaje. Jarní Flora chystá jedinečnou expozici i program

Okolo pětadvaceti tisíc květin využijí floristé a zahradníci při tvorbě hlavní expozice jarní etapy Flory Olomouc. V pavilonu A bude od 20. dubna k vidění hned několik atraktivních instalací, zaujmout návštěvníky ale budou chtít vystavovatelé a...

Podle primátorova náměstka Tomáše Pejpka (ProOlomouc a Piráti), dojde na vyhlášení architektonicko-urbanistické soutěže zřejmě v roce 2024 či 2025. „Na základě soutěže se pak dají řešit majetkoprávní záležitosti a začít chystat projekty. Ať už veřejné nebo soukromé. Je to celé takový proces, že když to půjde dobře, tak to bude trvat asi deset nebo dvanáct let. Možná i patnáct. Nejde o krátkodobou záležitost,“ potvrzuje architekt a olomoucký politik.

Například oprava výrazně poškozeného vydláždění plochy tržnice by si podle odhadů ředitelky Fuglíčkové vyžádala investici v řádech milionů, takové náklady je třeba projednat s ohledem na budoucí vývoj. „Mělo by se investovat zejména do věcí, které by deset či patnáct let opravdu sloužily a vylepšily prostor tržnice. Ať už se jedná o nějaké zastínění či například výsadba různých rostlin. Idea je taková, že koncept na toto období by se měl vyřešit do podzimu, abychom od příštího roku mohli zase pracovat na vylepšování lokality a věděli, na co se zaměřit,“ vysvětlila ředitelka olomouckého výstaviště. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Tržnice, Olomouc, Výstaviště Flora, investice, rekonstrukce, zeleň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Betonové stoly olomoucké tržnice dostávají nový povrch. Tvoří se i plány vylepšení na další roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.