Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Ukrajinští vojáci na Libavé trénují boj i pomoc zraněným. Instruktoři vyzdvihují jejich houževnatost a odhodlání

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá u Olomouce získávají bojové zkušenosti a dovednosti další stovky ukrajinských vojáků. Instruktoři z české armády se věnují už třetí skupině, která se připravuje na střetnutí s ruskými jednotkami.

Výcvik ukrajinských vojáků se paradoxně odehrává v místech, kde ještě před více než třemi desítkami let cvičila sovětská armáda, která prostory Libavé využívala po invazi vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa v roce 1968.

Na Libavé zajišťuje přípravu ukrajinských jednotek téměř 300 vojáků ze 72. mechanizovaného praporu z Přáslavic a ostatních útvarů armády. „Ukrajinský prapor zde podstupuje výcvik tak, aby dosáhl svých operačních schopností a byl schopen provádět jak ofenzivní tak defenzivní operace v prostředí vysoké bojové intenzity. My se jim snažíme vytvořit podmínky pro to, aby své nasazení v bojové činnosti zvládli co nejlépe,“ přibližuje velitel praporu Michal Voltr.

Do zhruba měsíčního výcviku na Libavé se zapojili především muži ve věku nad 45 let, jen zhruba pětina z nich má vojenské zkušenosti. Jejich příprava ve vojenském újezdu na Olomoucku potrvá přibližně do května. Podle velitele Voltra je potřeba k nim přistupovat individuálně, poté vojáci přecházejí k další fázi výcviku v jednotlivých úrovních jednotky. „Máme velké zkušenosti s výcvikem vojáků jak vlastních, tak partnerů při nasazení v Iráku nebo v Afghánistánu. Byť tam byly operace především protipovstalecké, principy výcviku jsou stejné jak pro české, afghánské nebo ukrajinské vojáky,“ doplnil Voltr.

Z Přerovska až na frontu: ukrajinským vojákům pomáhá i mrazem sušené jídlo

Sušené guláše, polévky, boršč či ovocné směsi se vyrábějí v potravinářské firmě v Domaželicích na Přerovsku, odkud putují do válečným konfliktem zasažené Ukrajiny. Za necelé dva měsíce se díky finanční sbírce spolku Zdravotní zajištění podařilo...

Podle velitele ukrajinského praporu je pomoc ze strany české armády významná, oceňuje především vysokou úroveň a dostatek praxe. „Na začátku měli vojáci obavy, že tím, že neznají řeč, nebudou vědět, jak to bude správně probíhat. Když sem přijeli, byli překvapení, pochopili, že je to jeden bratrský národ, jeden druhému rozumějí a dělají správnou věc,“ řekl velitel ukrajinského praporu.

Pod dohledem českých instruktorů nacvičují ukrajinští vojáci na jedné z libavských střelnic střelbu z kulometů, z pistolí, odstřelovacích pušek a jen o desítky metrů dál se ozývá typický zvuk protitankových střel, z pancéřovek RPG. O několik kilometrů dál v části Strážisko se zase naplno odehrává taktická činnost mechanizovaného družstva, za dohledu českých instruktorů brázdí ukrajinští vojáci zdejší pláně v bojových vozidlech pěchoty.

Souhlasíte s výcvikem ukrajinských vojáků na území České republiky?

Celkem hlasovalo1843 čtenářů

Poprvé přímo v terénu v bojových podmínkách cvičili tento týden ukrajinští vojáci také poskytování zdravotní pomoci raněným kolegům, atmosféru připomínající bojovou linii dokreslovaly zvuky z reproduktorů. Postarat se museli v polních podmínkách o dvě desítky zraněných. „Simulujeme tady střelná poranění, střepinová poranění, různé výbuchy a popáleniny, zranění typická pro boj. Máme tady dva lékaře, jinak jsou to lidé, kteří nemají se zdravotnickým vzděláním nic společného,“ komentovala instruktorka výcviku.

Olomoucká charita poslala na Ukrajinu další kamion s elektrocentrálami. Sbírka přesáhla 17 milionů korun

Arcidiecézní charita Olomouc pokračuje v pomoci Ukrajině napadené Ruskem. V rámci kampaně Světlo a teplo pro Ukrajinu vypravila další kamion s elektrocentrálami a humanitární pomocí. Drobní dárci a firmy na sbírku přispěli více než 17,8 milionu...

Podle instruktorů výcviku jsou Ukrajinci velmi houževnatí a učí se rychle, oceňovali především jejich velké pokroky. Svou roli u nich hraje motivace. „Je pravdou, že pokud je někdo motivovaný bránit svou vlast, je to na výcviku vidět. U těchto vojáků ukrajinské armády vidím, že jsou odhodlaní bránit svou vlast a nebojí se nasadit svůj život,“ doplnil velitel 72. mechanizovaného praporu z Přáslavic, který má ve svém mottu heslo Statečně bojovat, svobodně žít.

Ukrajinští vojáci procházejí na základě rozhodnutí vlády výcvikem na Libavé ve třetím cyklu od začátku dubna. Účastní se ho asi 650 příslušníků ukrajinských ozbrojených sil, uvedlo na webu ministerstvo obrany. Dosud výcvikem prošlo téměř 1200 příslušníků ukrajinských ozbrojených sil, ambicí je připravit na českém území zhruba 4000 vojáků do konce letošního roku.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK - Luděk Peřina

Štítky Ukrajina, konflikt, pomoc, podpora, výcvik, Libavá, vojáci, ukrajinští vojáci, výcvik vojáků, Armáda ČR, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinští vojáci na Libavé trénují boj i pomoc zraněným. Instruktoři vyzdvihují jejich houževnatost a odhodlání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.