Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Do Zábřehu za nejznámějším místním bezdomovcem i pokladnicí vzácných barokních rytin

PR článek

Olomoucký kraj vydal na podzim minulého roku Koncepci rozvoje kultury, kreativity a památkové péče pro období 2022-2029, jakousi kuchařku, podle které se krajská kultura bude příštích sedm let ubírat. Aby zástupci kraje získali lepší povědomí o tom, s čím se kulturní aktéři potýkají, uspořádali v rámci příprav této publikace devět workshopů ve vybraných obcích regionu.

Podcastová řada Promluv do ní ve své první sérii mapuje dějiště těchto workshopů a představuje místní kulturní aktéry a výzvy, kterým ve svých obcích čelí. Zavítejte s námi do Zábřehu, nejsevernějšího hanáckého města, které se může pyšnit unikátní sbírkou grafik a originální expozicí J. E. Welzla v místním muzeu, zdařilou moderní rekonstrukcí Základní umělecké školy a v neposlední řadě osvíceným vedením, bez kterého by žádný z úspěšných projektů nebyl možný. Poslechněte si více v podcastu o kultuře v Olomouckém kraji Promluv do ní na platformách Buzzsprout, Spotify či Apple Podcasts. Pořadem provádí Dorota Ambrožová.

„Jsme nejsevernější hanácké město, starší lidé tu ještě umí dobře mluvit hanácky, poznáte to i na příkladech lidové architektury. Nejsme tu tak vykořenění jako například v nedalekém Šumperku. Vždy tu býval silný český živel, na konci 19. století vzniklo v Zábřehu například nejstarší slovanské gymnázium na severní Moravě.“ Tak uvádí procházku městem Zábřeh jeho starosta, František John. Prohlídku zahajujeme v místním Vlastivědném muzeu, které sice zřizuje Olomoucký kraj, ale budovu, v níž sídlí, mu za symbolickou částku pronajímá město. To spolu s krajem také finančně podpořilo rekonstrukci objektu, ve kterém se nyní nachází unikátní sbírka grafik světově proslulého barokního rytce Václava Hollara a expozice ikonického polárníka a cestovatele Jana Eskymo Welzla. „O slavném zábřežském rodákovi se někdy říká, že to byl nejznámější místní bezdomovec, jsme proto rádi, že ho expozice může představit ze všech stránek jeho osobnosti a přiblížit i dobu, ve které žil,“ doplňuje starosta John.

Za další příkladnou symbiózou mezi krajem a městem se vydáváme do místní Základní umělecké školy. Funkcionalistický objekt, v němž škola sdílí, citlivě a s důrazem na funkci, ke které slouží, zrekonstruovalo olomoucké studio Ječmen. „Není vždy zvykem, aby rekonstrukce probíhala přímo na míru instituci. Nám se to podařilo, dbalo se například na akustické parametry. Speciálně je také řešený baletní sál, jehož úroveň jde pod základy, aby tu šly dělat zvedačky,“ doplňuje ředitel místní ZUŠ Pavel Doubrava. Ve škole najdete také hudební zkušebny, které mohou sloužit i jako nahrávací studia. Do budoucna tu uvažují i o vzniku hudebního hubu - vizí se tu zkrátka nebojí.

Podle návrhu vzešlého z architektonické soutěže se bude v Zábřehu připravovat i revitalizace náměstí Osvobození. Projekt vzbudil kontroverzní reakce, protože znemožní autům vjezd do centra města. Pro někoho komplikace, z pohledu starosty způsob, jak ve městě vytvořit klidné a příjemné zázemí pro pohyb pěších, které tu dosud chybí.

„Mám velkou radost z příkladů měst, která si uvědomují význam institucí, do majetku dál investují a hledají další způsoby synergie. Zábřeh a jeho realizace z posledních let jsou ukázkami příkladných investic, které přispívají k rozvoji města,“ hodnotí vztahy se Zábřehem Jan Žůrek, radní pro kulturu a památkovou péči Olomouckého kraje. „Všechno je to o lidech,“ uzavírá František John a my můžeme potvrdit, aktivní lidé s rozhledem a nápady v Zábřehu opravdu nechybí.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Zábřeh, kultura, Olomoucký kraj, František John, památková péče, rekonstrukce, bezdomovec, Jan Žůrek, rytina, Václav Hollar, Spotify, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Zábřehu za nejznámějším místním bezdomovcem i pokladnicí vzácných barokních rytin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.