Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zdražení nefungovalo. Univerzita Palackého sníží ceny obědů v menze, rozdíl zadotuje

Po třech měsících od únorového zdražení teplých jídel v menze Univerzity Palackého se hodnota provozních nákladů vrátí takřka na původní úroveň. Od května tak studenti, zaměstnanci i externí návštěvníci univerzitního gastroprovozu zaplatí přibližně o dvacet korun méně. Správa kolejí a menz zaznamenala citelný úbytek strávníků, od únorového zvýšení cen návštěvnost menz klesla přibližně o čtvrtinu.

S nárůstem cen energií a dalších vstupů se snažila Správa kolejí a mez Univerzity Palackého (SKM) vyrovnat zvýšením kalkulovaných provozních nákladů na teplé jídlo ze 60 na 80 korun. Tato položka se pak promítla do konečné ceny jídla, což ovšem brzy přestali někteří strávníci akceptovat. Částka za oběd se ve studentské jídelně dostala znatelně přes sto korun a zákazníci rychle začali hledat jiné varianty pro své stravování.

Superhrdinové Palacký a svatá Pavlína. Olomouc společně s univerzitou představila nový vizuál

Nový vizuál představilo město Olomouc ve spolupráci s Univerzitou Palackého. Ponese se v duchu komiksových superhrdinů, v tomto stylu grafik ztvárnil patronku města svatou Pavlínu a také Františka Palackého. S neobvyklým vyobrazením ochránkyně...

Od dubna tak SKM zařadilo do menu na každý den levnější studentské jídlo, které vyšlo na přibližně 60 korun. „Ke snížení věcných a osobních nákladů vždy u jednoho jídla z denního výběru jsme přistoupili na základě intenzivních debat s vedením univerzity po posledním nezbytném navýšení cen univerzitního stravování a v souladu s usnesením akademického senátu univerzity z 15. února,“ upřesnil ředitel SKM Libor Kolář s tím, že provozní náklady u vybraného jídla z každodenního menu budou poníženy ze stávajících 80 Kč na 50 Kč.

Od května se i u ostatní teplých jídel vrátí provozní náklady z 80 korun na 65. „Rozdíl pokryjeme z našich zdrojů,“ uvedl ředitel Kolář na webu SKM. Podle analýz vedení menzy došlo po únorovém zdražení k poklesu návštěvnosti menzy o přibližně 25 procent, aktuální krok by tak měl tuto bilanci vylepšit. Konečné ceny hotovek či minutek v menze se na první květnový týden pohybují pro studenty okolo 80 až sto korun. Aktuální změnu vítají vysokoškoláci a další strávníci i na sociálních sítích.

„Zlevnění podpořila na svém posledním zasedání také ekonomická komise a bude s ním seznámen akademický senát univerzity, který se cenotvorbou v menzách intenzivně zabýval i na svých předchozích jednáních,“ doplnila Gabriela Sýkorová Dvorníková z oddělení komunikace Univerzity Palackého.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojtěch Duda

Štítky Menza, stravování, studenti, Univerzita Palackého, zlevnění, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Strnad

Máte v titulku chybu. Ne, že nezafungovalo, naopak zafungovalo naprosto v souladu s tržními zákony, na které se pořád odvoláváme ????

Pondělí, 1. května 2023, 19:00Odpovědět

Zdražení nefungovalo. Univerzita Palackého sníží ceny obědů v menze, rozdíl zadotuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.