Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 26. května 2024  |  Svátek má Filip
Bez reklam

Sloup Nejsvětější Trojice projde obnovou. Olomoucká radnice bude hledat restaurátorskou firmu

Historickou chloubu Olomouce, Sloup Nejsvětější Trojice v centru města, čeká v následujících letech rozsáhlý restaurátorský zásah. Příprava obnovy památky zapsané na seznam světového kulturního dědictví UNESCO postoupila do další fáze, radnice bude vyhlašovat výběrové řízení na zhotovitele.

Náklady na připravovanou opravu Sloupu Nejsvětější Trojice by se měly podle vedení města pohybovat okolo 31 milionů korun, jejich část by měla pokrýt dotace. Radní v dubnu schválili vypsání veřejné zakázky na restaurování této unikátní památky v historickém centru města. Na sociálních sítích o tom informoval primátorův náměstek Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti).

Podle vedoucího odboru investic olomouckého magistrátu Marka Drešra byl Sloup Nejsvětější Trojice naposledy před deseti lety vyčištěn a nyní je nutná jeho rozsáhlejší oprava. Zaměřena bude zejména na kamenné prvky sloupu i zajištění statiky památky. Radní předběžně počítají s tím, že náročná oprava sloupu bude rozdělena do dvou letních sezon. Kolem majestátní památky bude zřejmě lešení. O způsobu zakrytí části opravovaného sloupu plachtami rozhodne restaurátor, který vzejde z výběrového řízení. Revitalizací sloupu Nejsvětější Trojice se zabývá olomoucký magistrát od roku 2020, kdy požádalo restaurátora Petra Glásera o zhotovení restaurátorských záměrů. Před rokem detailně nasnímal monument na olomouckém Horním náměstí také speciální dron z ČVUT Praha.

Zač je toho loket? Ten olomoucký visí na budově radnice. V sedmnáctém století byl závazný pro celou Moravu

Na severní straně olomoucké radnice si lidé mohou opět poměřit olomoucký loket. Jeho délka je přesně 791 milimetrů, je rozdělený na čtyři pídě a každá z nich ještě na osm palců. V minulosti sloužil olomoucký loket jako míra pro celou Moravu,...

Kamenná výzdoba unikátního sloupu má podle odborníků poškozený povrch a místy trhliny či dožilé tmely z minulých restaurátorských zásahů. Nedostatky vykazují také například sochy světlonošů v nižší vrstvě sloupu. O něco lepší je podle restaurátorského posudku stav kovových prvků památky. Hlavní práce by se tak měly týkat uchycení odlomených a zkorodovaných částí, retušování povrchu, ošetření kamene proti vodě či restaurování zlacení.

Poslední velká obnova barokního sousoší trvala téměř rok a půl a byla dokončena v roce 2001. Renovace památky tehdy stála téměř 17 milionů korun. Odborníci mimo jiné sejmuli ze sloupu sochy, které byly v havarijním stavu. Na sousoší pracovala stovka lidí. Restaurování více než 30 metrů vysokého sloupu považovali tehdy odborníci za jednu z nejrozsáhlejších prací v ČR. V následujících letech podstoupila památka několik dalších odborných zásahů.

Sloup Nejsvětější Trojice je dílem Václava Rendera a jeho pokračovatelů. Na sochařské výzdobě se podíleli Filip Sattler a Ondřej Zahner. Barokní sloup byl postaven v letech 1716 až 1754. Podle zástupců radnice je sousoší díky zápisu na seznam UNESCO magnetem pro turisty z celého světa, do Olomouce míří kvůli tomu i turisté z Japonska, Číny nebo Jižní Koreje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Památka, UNESCO, Sloup Nejsvětější Trojice, Olomouc, oprava, Trojice oprava, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sloup Nejsvětější Trojice projde obnovou. Olomoucká radnice bude hledat restaurátorskou firmu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.