Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Důchody v Olomouckém kraji vzrostly za rok o dva a půl tisíce, v republice ale patří k nejnižším

O více než dva a půl tisíce korun se meziročně zvýšila průměrná výše starobního důchodu v Olomouckém kraji, v prosinci 2022 dosahovala úrovně 17 595 korun. Tato hodnota je podle dat Českého statistického úřadu ve srovnání s ostatními regiony České republiky druhá nejnižší po Karlovarském kraji.

Pomalejším tempem oproti důchodům rostla v Olomouckém kraji průměrná hrubá měsíční mzda. Ta loni činila 36 462 korun a meziročně vzrostla o 1875 korun.

Celkový počet obyvatel Olomouckého kraje pobírajících některých z druhů důchodů loni meziročně klesl o 683 osob na 174 995 lidí. Starobní důchod v roce 2022 dostávalo 84 procent z nich a to buď sólo, nebo v kombinaci s pozůstalostním důchodem vdovským či vdoveckým. V celém Česku průměrný starobní důchod v roce 2022 podle ČSÚ obnášel 18.098 korun a byl o 503 korun vyšší než v Olomouckém kraji.

Šternberk rozšíří sociální služby. Za dva roky má být hotový nový domov pro seniory

Za přibližně rok a půl by měl ve Šternberku vzniknout nový domov pro seniory. Město do sociálního zařízení zainvestuje přes 170 milionů, přibližně jednu třetinu nákladů by měla pokrýt dotace. Stavba by měla být hotová příští rok na podzim, počítá...

Mezi okresy kraje loni nejnižší průměrný starobní důchod vykázalo Jesenicko v hodnotě 16 966 korun, za kterým následovalo Šumpersko, Prostějovsko a Přerovsko. Nejvyšší průměrný starobní důchod byl podle údajů ČSÚ vypočítán v okrese Olomouc, kde jeho hodnota činila 17 886 korun.

Nejvíce příjemců důchodů v Olomouckém kraji žije na Olomoucku, a to takřka 35 procent. „Pětina příjemců pak spadala pod Okresní správu sociálního zabezpečení Přerov a další pětina pod Šumperk. V okrese Prostějov žilo přes 30 tisíc osob pobírajících některý druh důchodů, což odpovídá 17,2 procentům ze všech příjemců v kraji. V nejmenším okrese Jeseník to bylo 10 552 osob, tedy šest procent ze všech příjemců v kraji,“ uvedla k datům za rok 2022 Joanna Pozdíšková, z Oddělení informačních služeb Českého statistického úřadu.

Osob pobírajících starobní důchod plný včetně souběhu s vdovským či vdoveckým důchodem loni žilo v Olomouckém kraji 147 200, přičemž 60 procent z nich tvořily ženy. Podíl žen se podle statistiků dlouhodobě mírně snižuje. Muži ve starobním důchodu loni v kraji pobírali v průměru o 3047 korun více než ženy. Průměrná výše starobního důchodu u mužů činila 19 188 korun, zatímco v případě žen byla 16 141 korun.

Každoročně se mezi starobními důchodci zvyšuje počet lidí, které požádají o dřívější odchod do penze. V Olomouckém kraji pobíral v prosinci 2022 předčasný starobní důchod každý třetí starobní důchodce. Mezi ženami byl tento podíl nižší a činil 31 procent, zatímco u mužů obnášel 36,6 procenta z celkového počtu osob pobírajících starobní důchod.

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení loni v prosinci pobíralo v Česku důchod celkem 873 osob ve věku 100 a více let. V Olomouckém kraji byl vyplacen důchod 44 stoletým osobám, z toho 40 ženám a čtyřem mužům. Nejstarším člověkem v kraji byla 106letá žena. Nejstarší důchodkyni v zemi bylo loni 109 let a žila ve Středočeském kraji.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Peníze, finance, příjem, důchod, statistika, Olomoucký kraj, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důchody v Olomouckém kraji vzrostly za rok o dva a půl tisíce, v republice ale patří k nejnižším  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.