Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 23. května 2024  |  Svátek má Vladimír
Bez reklam

Fotovoltaika a větrné elektrárny na Jesenicku: o záměru investora proběhne v obci referendum

Postoj občanů k plánovanému vybudování fotovoltaických parků a větrných elektráren nedaleko vesnice Stará Červená Voda na Jesenicku zjistí vedení obce díky referendu. To se bude konat druhou květnovou sobotu. Proti záměru soukromého investora už dříve vznikla také petice.

V katastru Staré Červené Vody by mělo dojít k výstavbě čtyř větrných elektráren a jednoho fotovoltaického parku, jedna větrník a další areál s fotovoltaikou pak má vzniknout v katastrálním území Dolní Červená Voda. Referendum se uskuteční v sobotu 13. května od 8:00 do 18:00.

Lidé budou v referendu hlasovat o tom, zda souhlasí s tím, aby obec učinila veškeré možné kroky k tomu, aby v katastrálním území obce nemohlo dojít k výstavbě výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů energie o celkovém instalovaném elektrickém výkonu 1 MW a více.

O systému radarů na Červenohorském sedle má být jasněji před létem, projekt je v přípravě

S příchodem teplejšího počasí je opět rušněji i v klikatém úseku silnice přes Červenohorské sedlo, kam se po zimě vrátili motorkáři a další příznivci rychlé jízdy. Ředitelství silnic a dálnic pokračuje v přípravě automatického měření rychlosti,...

 

Podle zástupců obce by měl tento projekt dlouhodobé dopady na možný rozvoj obce, životní prostředí a ráz místní krajiny, na druhou stranu by mohl zajistit obci finanční přínos. Referendum, o jehož konání rozhodli zastupitelé obce, by mělo objasnit názor většiny občanů trvale žijících v obci. „Je to na občanech, pevně věřím a doufám, že se sobotního referenda účastní a dají nám ten směr,“ uvedl starosta Pavel Danilko.

Zastupitele k vypsání referenda přiměla petice proti této stavbě, kterou na přelomu loňského a letošního roku podepsalo 318 občanů. Učinili tak poté, když zjistili, že obec má pravomoci k případnému zabránění této výstavby. Stavbu větrných elektráren i fotovoltaického parku plánuje v katastru obce soukromý investor z Prahy. Záměr už dostali na stůl předchozí zastupitelé, rozhodnutí nakonec nechali na nově zvolených zástupcích obce. „Je to problematické místo. Výstavba by měla být ve velmi pohledovém místě, většina obyvatel Staré Červené Vody a Dolní Červené Vody by to měla opravdu před okny, na rozdíl například od obce Kobylá, která je v dolině a má větrnou elektrárnu za lesem. U nás by to byla velká změna krajinného rázu,“ podotkl starosta.

Svou roli podle zástupců obce hraje při rozhodování i případná hlučnost, na druhou stranu však i finanční přínos pro obec. Stavba zahrnuje podle starosty dohromady pět věží větrných elektráren a fotovoltaického parku, jehož rozloha z původně plánovaných 40 hektarů narostla téměř na 70 hektarů.

Obec se skládá z osad Staré, Nové a Dolní Vody v údolí Červeného potoka. Původ názvu odráží barvu toku či dna potoka. Katastrální rozlohou 3669 hektarů náleží mezi největší v regionu. Území obce pokrývá z 38 procent zemědělská půda a z 58 procent les. Počet obyvatel se pohybuje okolo 630, uvádí obec na svých stránkách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Obec Stará Červená Voda

Štítky Referendum, hlasování, Stará Červená Voda, Jeseníky, energie, obnovitelná energie, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotovoltaika a větrné elektrárny na Jesenicku: o záměru investora proběhne v obci referendum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.