Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Kdo to zpívá u vody? Ornitologové pořádají exkurzi do přírody tovačovských rybníků

Do probouzející se jarní přírody u rozlehlých tovačovských rybníků se vydají v neděli ráno zájemci o poznání zajímavostí ze světa opeřenců. Atraktivní vycházka spojená s výkladem ornitologů je součástí mezinárodní akce Vítání ptačího zpěvu. Právě i po sluchu bude možné poznávat několik druhů ptáků, doporučenou výbavou je tradičně také dalekohled.

Na exkurzi do přírody s Moravským ornitologickým spolkem mohou zájemci vyrazit v neděli 7. května od 8 hodin, na tento termín připadá oficiální sraz u sádek Hradeckého rybníku v Tovačově. Připojit se mohou lidé ale i později. „Exkurze se zastaví i u Křenovského rybníka a dále bude pokračovat po hrázích Hradeckého rybníka,“ nastínil Jiří Šafránek, místopředseda Moravského ornitologického spolku.

Každou zimu v Přerově. Ornitologové už deset let sledují pohyb racka s kódem PKHU

Svého starého známého už desátým rokem pozorují ornitologové na Přerovsku. Jde o racka bělohlavého, který na svém kroužku nese kód PKHU. Díky označení mohou odborníci pozorovat pohyb ptactva a analyzovat také jejich oblíbená zimoviště. U racka PKHU...

Vycházka zařazená do programu akce Vítání ptačího zpěvu se zaměří nejen na vodní ptáky, kteří se v těchto dnech a týdnech vrací zpět na svá hnízdiště. „Účastníci se také dozvědí, jak naslouchat ptačímu zpěvu přímo v terénu a jak poznat některé druhů podle zpěvu. Exkurzi povede Lukáš Brezniak, člen Moravského ornitologického spolku, který je středomoravskou pobočkou České společnosti ornitologické,“ objasňuje Jiří Šafránek v tiskové zprávě.

Zájemci o pozorování ptactva by si neměli pro lepší sledování zapomenout dalekohled, v případě velmi špatného počasí se ovšem přírodní exkurze konat nebude.

Vítání ptačího zpěvu navazuje v České republice na tradici založenou v roce 1984 v Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day, kde místní ornitologové přišli s nápadem přivítat vždy první neděli v květnu ptačí zpěv. Později byla převzata řadou národních partnerů sdružení BirdLife International. „V letošním roce dobrovolníci pro zájemce připravili více než 110 vycházek. Ty se mohou konat především díky obětavosti a vytrvalé snaze všech organizátorů, kteří se snaží připravit pro účastníky co nejzajímavější program. Za to moc děkujeme,“ uvedla Gabriela Dobruská na webu České společnosti ornitologické.

Ohodnoť článek

Foto Jiří Šafránek

Štítky Akce, výlet, příroda, pozorování ptactva, vycházka, rybník, Tovačov, Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo to zpívá u vody? Ornitologové pořádají exkurzi do přírody tovačovských rybníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.