Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Olomouc chce kraji věnovat budovu Golem v Hejčíně. Má rozšířit vzdělávací kapacity

Dlouho opuštěná budova přezdívaná Golem v olomoucké části Hejčín by měla po komplexní opravě sloužit vzdělávání dětí se speciálními potřebami. Rekonstrukci by měl zajistit Olomoucký kraj, kterému rozlehlý chátrající objekt věnuje město, krok už schválili radní.

Olomoucká radnice se chystá darovat krajskému úřadu bývalou budovu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci-Hejčíně, pro kterou se v předchozích letech nepodařilo najít nové uplatnění. Budova na Tomkově ulici by po rekonstrukci mohla poskytnout zázemí pro výuku dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.

O dvě koruny podraží od září základní jízdenka městské hromadné dopravy v Olomouci, cena se bude zvyšovat i u dalších jízdenek včetně například měsíčních či ročních kuponů. Podle vedení dopravního podniku je tento krok nutný kvůli plánovaným...

„Rada města Olomouce schválila záměr darovat Olomouckému kraji dlouhodobě nevyužitou budovu bývalé přírodovědecké fakulty v Hejčíně. Kraj ji hodlá rekonstruovat pro školu pro děti se speciálními potřebami,“ uvedl na sociálních sítích primátorův náměstek Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti). Díky tomuto projektu by se uvolnily prostory v Základní škole Svatoplukova, což by podle Pejpka umožnilo její další rozvoj.

Chátrající budova, která dříve sloužila pro výuku studentů přírodovědecké fakulty, patří městu a je prázdná už více než deset, sloužila také pro výcvik policejních zákrokových jednotek. Radnice původně uvažovala, že ji přemění na městskou spisovnu a archiv či na kulturně komunitní centrum. Jednou z variant byla loni i úprava stavby pro ubytování ukrajinských běženců. O bývalý objekt přírodovědecké fakulty projevily zájem také různé instituce, organizace, ale i soukromí developeři a investoři. Město budovu ale neprodalo a ponechalo si ji v záloze pro vlastní využití.

V Olomouci na adrese Svatoplukova 11, zhruba šest set metrů od vybydlené budovy Golem, sídlí Základní a mateřská škola Svatoplukova zřizovaná městem a také část Střední školy, základní školy a mateřské školy profesora. V. Vejdovského jejíž součástí je internát, školní družina a školní výdejna stravy. Speciální vzdělávání zřizuje v tomto případě Olomoucký kraj.

„Olomoucké základní škole Svatoplukova se daří a rozšiřuje se. Potřebují, aby se odtud naše část přesunula a my nemáme vhodné prostory. Nedá se to řešit jednoduchou výměnou s městem, je to poměrně propletené. V plánu máme z vlastních a dotačních zdrojů budovu na Tomkově ulici přebudovat. Klíčové bude právě udělení dotace, náklady by se pohybovaly v řádech stovek milionů korun,“ shrnul situaci před časem hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Budova, Golem, Tomkova, Hejčín, Olomouc, škola, Olomoucký kraj, investice, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc chce kraji věnovat budovu Golem v Hejčíně. Má rozšířit vzdělávací kapacity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.