Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Přáslavický bunkr slaví rok od zpřístupnění veřejnosti. Navštívilo ho přes čtyři tisíce lidí

Bunkr v Přáslavicích na Olomoucku může veřejnost navštěvovat už rok. Objekt, který byl v dobách studené války budován v přísném režimu utajení, navštívilo během roku čtyři a půl tisíce lidí. Nyní v bunkru chystají speciální akce k letošnímu výročí.

„Od loňska jsme v bunkru udělali spoustu práce. Po desetiletích nefunkčnosti jsme znovu zprovoznili některé technologie nebo jsme dokoupili dobový nábytek či elektroniku,“ uvedl v tiskové zprávě Martin Bukovský, který v bunkru provází skoro celý rok od jeho otevření.

Přáslavický bunkr byl součástí Národního kabelového okruhu. Je druhým největším ze sedmi bunkrů, které se v sedmdesátých letech na území tehdejšího Československa postavily. Tyto bunkry sloužily jako důležité telekomunikační body a zajišťovaly spojení mezi Moskvou a Berlínem v případě vypuknutí války.

Za rok prošlo bunkrem asi čtyři a půl tisíce lidí. A návštěvníci bunkru nebyli pouze z tuzemska. „Přijely k nám skupiny z Anglie, Polska, Německa nebo Švédska,“ vysvětlil Aleš Horák, jednatel společnosti Flenexa plus, která areál bunkru vlastní. „Máme spoustu nápadů, jak do bunkru přitáhnout ještě více lidí. Rodí se nám třeba spolupráce s olomouckou Pevností poznání,“ přiblížil.

Jedna z prvních novinek, Kino v bunkru, proběhne hned tento pátek 19. května. „Zveme na něj všechny milovníky české klasiky, protože na programu bude nestárnoucí snímek Copak je to za vojáka?,“ uvedl Horák. „Každý, kdo si na promítání zakoupí vstupenku, bude mít možnost podívat se před filmem i do bunkru. V sedm hodin večer začne celá akce skupinovou prohlídkou, poté proběhne promítání české komedie,“ přiblížil program Martin Bukovský.

Speciální prohlídky chystají v bunkru také na první červnový víkend, na který připadá výročí otevření bunkru. V dopoledních i odpoledních hodinách budou moci zájemci navštívit komentovanou prohlídku za zvýhodněné vstupné. Vstupenky a další informace jsou k dispozici na webových stránkách přáslavického bunkru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bunkr Přáslavice

Štítky bunkr, Přáslavice, výročí, kino, promítání, prohlídky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přáslavický bunkr slaví rok od zpřístupnění veřejnosti. Navštívilo ho přes čtyři tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.