Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Česká pošta zveřejnila podmínky poboček Partner Plus. Nehorázný přístup, kritizuje šumperský starosta

Pouze na dvou místech v České republice fungují poštovní úřadovny v režimu Pošta Partner Plus, obě jsou součástí soukromých developerských záměrů v Praze. Kvůli rušení poboček České pošty napříč republikou se varianty výrazně dotovaných míst s poštovními službami diskutují také ve vedeních měst. Jednání o této možnosti mají probíhat i v Olomouckém kraji.

Česká pošta plánuje kvůli úsporám zrušit tři sta svých poboček napříč Českou republikou, dvacet úřadoven zřejmě skončí ke 30. červnu také v Olomouckém kraji. Zejména pro starší osoby je snížení dostupnosti pošty citelný zásahem, dalším úskalím může být nárůst čekacích dob na zbylých poštách či problematika parkování při rozšíření spádovosti pobočky. Jednou z možností, jak zachovat poštovní služby pro občany je varianta Pošta Partner Plus. V režimu Pošta Partner dotuje externí zájemce provoz pobočky částečně, takových poboček je v České republice 820. V případě Partner Plus však musí firma či samospráva sáhnout hlouběji do kapsy. Česká pošta zveřejnila podmínky, za kterých mohou obce o plusovou variantu usilovat.

Podle mluvčího České pošty Iva Vysoudila připraví organizace podmínky konkrétní pošty Partner Plus podle požadavků jednotlivých obcí. „Provozovatel se může rozhodnout, zda si poštu Partner Plus vybaví vlastním nábytkem, IT technikou, trezorem, či zda si nechá provozovnu zařídit Českou poštou. Od toho se pak odvíjí vstupní náklady, které začínají na 48 500 korunách a zahrnují vstupní školení, administraci, externí a interní označení, nebo provozní materiál,“ nastínil mluvčí nutnost jednorázové úvodní investice.

Města či obce, které by chtěly Poštu Partner Plus, pak budou muset platit pravidelně každý měsíc také režijní náklady. „Jedná se o IT podporu, o servis oblastní pobočky, pod kterou pošta Partner Plus patří, o zapojení do produktové a finanční logistiky České pošty nebo pravidelné školení personálu. Částka za tyto služby začíná na 25 900 korunách a její přesná výše se odvíjí od rozsahu podpory,“ doplnil Vysoudil.

Česká pošta naopak platí provozovateli za uskutečněné transakce na pobočce, a to šest korun za jednu operaci.

Pošta neustoupila, v kraji zruší dvacet poboček. V Prostějově zůstává Plumlovská, skončí však Čechovice

Česká pošta po jednáních se starosty neustoupila ze svého plánu zrušit v Olomouckém kraji dvacet poboček. Jediná změna nastane v Prostějově, kde radnice prosadila zachování pobočky v Plumlovské ulici, místo toho bude zrušená pošta v Čechovicích.

Proti tomuto modelu vystupují představitelé Šumperku, kde se od července neotevřou tři ze čtyř pošt. Pro 25 tisíc obyvatel bude k dispozici jedna pobočka v centru města. Alternativu v podobě pošty Partner plus vnímá vedení města s nelibostí. „Město by muselo hradit komplet mzdy a energie jako v systému Partner, ale taky pronájem prostor a 25 tisíc měsíčně za poštovní licenci. Vzhledem k tomu, že jde o státní podnik, který by měl sloužit lidem, je to nehorázný přístup,“ komentoval starosta Miroslav Adámek (ANO).

Šumperk by chtěl zachovat bezbariérovou poštu v části Temenice. „Oproti Poště Partner bychom platili ještě mnohem více, například za pronájem prostor nebo poštovní licenci. Takže, spíš než státní, by to už byla městská pošta… Věřím, že se nakonec dohoda podaří, ale čeká nás opravdu hodně práce – kromě jednání s poštou musíme uzavřít nájemní nebo kupní smlouvu na provozovnu a zajistit spoustu dalších věcí. Navíc zaměstnanci pobočky už dostali výpověď a hrozí, že přijdeme o kvalifikované pracovníky,“ upozornil v tiskové zprávě šumperský místostarosta Karel Hošek (Šumperáci).

Olomouc přijde kvůli aktuální redukci o sedm poboček, vedení města usiluje zejména o zachování pošty na Horním náměstí. Primátor města Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) podle mluvčí radnice Jany Doležalové odeslal další dopis na Ministerstvo vnitra ČR, ve kterém vyzývá k dalšímu jednání a přehodnocení postoje a rozhodnutí o budově České pošty v centru Olomouce. „Vedení města Olomouce stále trvá na požadavku zachování této pobočky, nebo na bezúplatném převodu budovy na město s tím, že poštovní služby pro potřeby olomoucké veřejnosti by mohly být zajištěny přesunutím některých služeb České pošty z pobočky Olomouc 1, tedy z náměstí Republiky, nebo prostřednictvím služby Pošta Partner. Budovu by město Olomouc využilo také k přemístění agendy řidičů a motorových vozidel z Vejdovského ulice,“ shrnula aktuální situaci mluvčí.

Dostane nový zimák zelenou? Vedení Olomouce chce podpořit stavbu multifunkční haly na Velkomoravské

Olomoucká radnice se přiklání vybudování nového zimního stadionu v areálu na Velkomoravské ulici. Rada města se tak rozhodla po seznámení se s výsledky analýzy, kterou si nechala v uplynulých měsících zpracovat. Multifunkční arénu chce vybudovat...

V Prostějově se podařilo prosadit zachování vytížené pobočky v Plumlovské ulici výměnou za úřadovnu v Čechovicích, kterou čeká ukončení provozu. „Zrušení pobočky v Čechovicích pro nás však není řešení. Tamní občané mají stejné právo na služby jako všichni ostatní. Proto jsme České poště nabídli zachování pobočky v Čechovicích v režimu Partner," uvedl primátor Prostějova František Jura (ANO).

O dvě ze čtyř poboček přijde také Přerov, který bojoval zejména za bezbariérovou poštu na sídlišti v Předmostí. V případě zrušení ale radnice poštovní služby dotovat nehodlá. „Přerov o této možnosti neuvažuje – byla by to pro město velká finanční zátěž,“ konstatovala mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Měly by obce platit kompletní provoz poboček pošty v režimu Partner plus?

Celkem hlasovalo1071 čtenářů

Pro třináctitisícový Šternberk není podle starosty Stanislava Orsága (ODS) zrušení jedné pošty osudovou komplikací, na zastupitelstvu informoval o poměrně značném překryvu spádovosti dosavadních dvou poboček. Město tak nemá potřebu investovat do provozování pošty Partner Plus.

Komplikovanější je situace v Litovli, kde se zavřou pošty v místních částech Unčovice a také v Chudobíně, odkud je horší dopravní dostupnost na hlavní litovelskou poštu. Zásahem do občanské vybavenosti bude také zrušení pošty ve Střelicích, místní části Uničova.

„Česká pošta se zástupci obcí v Olomouckém kraji jedná. Zájem o informace o projektu Pošta Partner Plus projevilo několik obcí, nicméně jednání budou probíhat i nadále, protože teprve nyní byly představeny upravené konečné podmínky pro provozovatele pošt Partner Plus. K uzavření žádné dohody prozatím nedošlo,“ dodal mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Konečný seznam zrušených poboček v Olomouckém kraji
Litovel, Unčovice
Litovel, Chudobín
Olomouc, Raisova 13/8, Nemilany
Olomouc, Pavlovická 2/38, Pavlovičky
Olomouc, Kyselovská 209/74, Slavonín
Olomouc, Náves Svobody, Holice
Olomouc, Litovelská 111/1, Nová Ulice
Olomouc, Hněvotínská 1362/1, Nová Ulice
Olomouc, Horní náměstí 407/27
Prostějov, Dolní 3660/6
Prostějov, Vrahovická 329/83, Vrahovice
Prostějov, Sladkovského 3162/1
Prostějov, Čechovice
Přerov, Tyršova 479/1, Předmostí
Přerov, Trávník 322/29
Šternberk, Bojovníků za svobodu 1262/7
Šumperk, Jesenická 1819/61
Šumperk, Temenická 2782/91
Šumperk, Jesenická 464/4
Uničov, Střelice 21

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Česká pošta, rušení pošt, Pošta Partner Plus, Šumperk, Olomouc, Prostějov, Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Caba

co jste si zvolili to máte že páni starostové

Čtvrtek, 25. května 2023, 11:03Odpovědět

Martin Vašek

Pošta Partner,genialní nápad.U nás je asi tři roky,napřed ji provozovala paní,která vlastní obchůdek.Teď je na obec.úřadě,ale provozovatel je asi soukromník.Úřední hodiny jsou jakžtak,ale odpoledne 2x týdně do 17 hodin,dcera pracuje do 16°° přes hodinu cesta domů a na doporučený dopis aby si vzala dovolenou.

Středa, 24. května 2023, 14:16Odpovědět

Česká pošta zveřejnila podmínky poboček Partner Plus. Nehorázný přístup, kritizuje šumperský starosta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.