Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Olomouc ze své kasy pošty dotovat neplánuje. Zatím budeme vyhodnocovat data, říká náměstek primátora

Těžištěm debat ohledně rušení poboček České pošty v Olomouci je úřadovna na Horním náměstí, od 1. července ale zřejmě zůstanou zavřené dveře i dalších šesti pošt v hanácké metropoli. Vedení města bude analyzovat další možnosti, brzké využití dotovaného modelu Pošta Partner plus ale podle náměstka primátora Ticháka zatím není ve hře.

Olomoucká radnice se snaží přesvědčit vedení státního podniku k zachování pošty na Horním náměstí, či k převedení budovy do majetku města. Jednou z variant, které Olomouc nabídla, je také přesun pobočky z náměstí Republiky do objektu nedaleko sloupu Nejsvětější Trojice. Další požadavek či apel se zaměřoval na zachování poboček v okrajovějších částech města. „České poště jsme zaslali dopis, kde jsme žádali o přehodnocení rušení pošt především v Holici, Nemilanech a ve Slavoníně. Nicméně seznam rušených pošt je konečný, budeme pouze minimalizovat škody. Řešíme i co bude dál s nevyužitými prostory a podobně,“ shrnul situaci náměstek olomouckého primátora Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti), v jehož gesci je také problematika městských částí.

Měla by Olomouc platit provoz pošty v režimu Partner Plus?

Celkem hlasovalo40 čtenářů

Jednou z lokalit, které se změna dotkne nejcitelněji, je olomoucká část Holice. Celá řada ulic, domů a firem se podle předsedy tamní komise městské části Františka Ryšánka ocitne za hranicí tříkilometrové vzdálenosti od pošty u hlavního vlakového nádraží, která bude nově pro tuto čtvrť spádovou. „Na Jeremenkově je navíc problém zaparkovat. Z magistrátu nám potvrdili, že v Holici je větší podíl starších obyvatel a vyplácí se zde v hotovosti každý měsíc několik stovek důchodů. Rozhodnutí vzbudilo vlnu nevole, i když zatím praktický dopad ještě znát není,“ poznamenal Ryšánek.

Občané z oblastí, kde se za několik týdnů pošty uzavřou, si tak budou muset pro řešení potřebných záležitostí najít cestu na jiné pobočky. „Jednáme alespoň s dalšími společnostmi, aby zřizovaly různé doručovací boxy v našich městských částech, firmy o to projevily zájem. Budeme se snažit službu občanům alespoň trochu nahradit,“ podotkl náměstek Tichák.

Prostějov zafinancuje pokračování pošty v Čechovicích, zvolí variantu Partner Plus

Vedení Prostějova se dohodlo s Českou poštou na provozování pobočky v Čechovicích, která figuruje v seznamu úřadoven určených k uzavření. Místo bude dál poskytovat občanům služby, provoz zaplatí město v režimu Pošta Partner Plus.

 

V Šumperku či v Prostějově se vedení města rozhodlo převzít na sebe finanční břímě provozování poštovních úřadoven v režimu Pošta Partner Plus. V podhůří Jeseníků zaplatí radnice za provoz pobočky podle prvotních kalkulací přibližně milion ročně, náklady se mohou u jednotlivých míst napříč republikou lišit. „Jsme ve fázi vyhodnocování jednotlivých možností. Žádná není pro město Olomouc beznákladová a je extrémně komplikované zařadit do městského provozního rozpočtu další položky, abychom sanovali službu, o které stát sám rozhodl, že není potřeba,“ komentuje Viktor Tichák. Podle předsedy KMČ Holice by taková varianta přišla vhod. „Byla by to určitá šance. V budově, kde je pošta, sídlí i detašované pracoviště magistrátu. Ale víme, že město do toho nepůjde. Pošta v Holici je jednou z vytíženějších poboček, která slouží i lidem z průmyslových oblastí a podobně. I co se týče CzechPointu tak máme od České pošty informaci, že v Holici byl nadprůměrný počet těchto transakcí. Za nás půjde jednoznačně o zhoršení, je to šílené. Holice se bude rozrůstat v okrajových částech a občanská vybavenost poklesne,“ přidal František Ryšánek další z argumentů pro zachování pošty. Státní organizace ale byla při rozhodnutí ke zrušení 300 poboček napříč Českou republikou v rámci úsporného plánu neoblomná.

I s ohledem na potenciální organizační náročnost je už nyní podle Ticháka takřka jisté, že se všechny olomoucké pobočky určené ke zrušení alespoň na přechodnou dobu uzavřou. „Mezitím budeme moct například vyhodnocovat data, která jsme si od České pošty vyžádali a alespoň částečně nám byly poskytnuty. Abychom lépe věděli, kde je absence pošty největším problémem,“ zakončil primátorův náměstek.
 

Informace pro klienty České pošty po redukci poboček
Česká pošta v souvislosti s redukcí své pobočkové sítě připravila pro své zákazníky informační kampaň. Ta jim poskytne informace o nástupnických poštách za zrušené pobočky a tipy, jak zefektivnit využívání poštovních služeb. Hlavní komunikační platformou je informační web ceskaposta.cz/zmeny, kde zákazníci najdou všechny aktuální informace. Seznamy rušených i doporučených pošt v okolí, důležité termíny, adresy i otevírací dobu. A také odpovědi na nejčastější otázky.

Na pobočkách, které budou od 1. července uzavřené, jsou k dispozici informační materiály, které popisují, kde se bude nacházet nástupnická pošta a do jakého data budou na stávající pobočce fungovat jednotlivé služby, jako je např. ukládání balíků nebo dopisů. Každý senior, který si na svoji stávající poštu přijde vyzvednout důchod, dostane informační leták, díky kterému se dozví, jakým způsobem mu bude předán důchod po 1. červenci a jaké má možnosti změny ve výplatě peněz.

Důležitým nástrojem, jak zefektivnit vyřizování poštovních služeb, je objednání se na konkrétní pobočku na konkrétní čas a na konkrétní službu. To vše lze vyřídit on-line a zákazník jde ve stanovený čas ihned na řadu bez zbytečného čekání. Zákazníci budou moci využít Změnu doručení on-line, kdy si přes mobilní aplikaci PoštaOnline zařídí přesměrování své uložené zásilky na jinou pobočku.
Zdroj: Česká pošta

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Česká pošta, rušení pošt, Horní náměstí, Holice, Partner Plus, peníze, služby, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

V Praze se otevřela pobočka Ukrajinské pošty. Proto se ruší pobočky České pošty místo redukce nákladů vedení ? Má fijala bratrance na Ukrajině ?

Sobota, 10. června 2023, 15:29Odpovědět

Olomouc ze své kasy pošty dotovat neplánuje. Zatím budeme vyhodnocovat data, říká náměstek primátora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.