Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Přerovští policisté dostali medaile za záchranu života ze zadýmených prostor

Tři přerovští policisté si převzali zvláštní ocenění za záchranu života. Předání medailí se zúčastnil taktéž starosta obce, odkud zachráněný člověk pochází. Ten jako ocenění policistům daroval suvenýry obce.

Na konci května obdržela policie v Přerově oznámení o hořícím rodinném domě v obci Horní Moštěnice, ve kterém by měli být obyvatelé domu. Po příjezdu se u domu nacházel jen oznamovatel, který policistům sdělil, že se uvnitř pravděpodobně nachází starší muž.

Po pokusu o volání na muže bez odezvy se pokusili vykopnout vstupní dveře, ačkoliv neúspěšně. „Po chvíli marného snažení museli nakonec rozbít okno v přízemí a tím se dostat do vnitřních prostor domu,“ popsala postup strážníků v krizové situaci mluvčí policie Miluše Zajícová.Po prohledání přízemí domu, kde se nikoho nenašli, zamířila hlídka do prvního patra. To bylo už hustě zadýmené a viditelnost byla takřka nulová.

Devadesátiletý muž zůstal uvězněný v patře rodinného domu při nočním požáru v Horní Moštěnici u Přerova. Ze silně zakouřeného prostoru ho za riskantních okolností vyvedli policisté. Hasiči mu poskytli první pomoc a předali ho do péče záchranářů....

„Zakrátko policisté pohmatem seniora našli a společnými silami ho dostali do přízemí a ven z domu. Další osoby se v domě nenacházely,“ dodala mluvčí. Policie se poté dozvěděla, že senior spal nejdříve v přízemí, ale vzbudil ho dým z prvního patra. Proto se šel podívat, co se děje a v pokoji, kde hořelo ztratil rovnováhu a upadl do bezvědomí.

Za svůj počin v nebezpečné situaci získali tři policisté z územního odboru Přerov medaili za záchranu života, které jim udělil krajský ředitel. Petr Vykoukal si odnesl medaili Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje I. stupně. Jeho dva kolegové Kristýna Žloudková a Radim Kolařík si převzali stejnou medaili, ale II. stupně. „Prvně jmenovaný kolega již tuto medaili ve sbírce má, protože se koncem roku také podílel na záchraně lidského života,“ vysvětlila v tiskové zprávě Zajícová.

Předání se zúčastnil taktéž starosta obce Horní Moštěnice Vladimír Martínek (SNK), který počínání policistů v nebezpečné situaci ocenil a jako poděkování za jejich rychlý zásah jim předal suvenýry obce.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Policie ČR, policisté, ocenění, medaile, záchrana života, Přerovsko, Horní Moštěnice, záchrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovští policisté dostali medaile za záchranu života ze zadýmených prostor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.