Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Prostějov podpoří rozsáhlou přestavbu fotbalového stadionu dvaceti miliony, z opozice zní kritika

V Prostějově by se měla rozběhnout dlouho plánovaná rekonstrukce fotbalového stadionu Za Místním nádražím, město pro klub uvolní ze svého rozpočtu 20 milionů korun. Předsedou žadatele o dotaci, tedy druholigového celku 1. SK Prostějov je prostějovský primátor František Jura. Takřka 70 procent nákladů na aktuální etapu přestavby má pokrýt příspěvek z Národní sportovní agentury. Celkem se při modernizaci fotbalového areálu počítá s částkou 200 milionů korun.

Projekt rekonstrukce fotbalového stadionu zahrnuje instalaci nového trávníku, vybudování drenážního systému, závlahy a vyhřívání, instalaci osvětlení hrací plochy a nové tribuny pro diváky. „Spolek má zpracovánu kompletní dokumentaci investiční akce, proběhlo výběrové řízení na dodavatele stavebních prací a byla uzavřena smlouva o dílo se zhotovitelem,“ stojí ve zprávě pro zastupitele. Modernizace bude rozdělena nejméně do dvou etap a stát má celkem zhruba 200 milionů korun. Stadion, na kterém nyní fotbalová utkání s atraktivnějšími soupeři sleduje zhruba 1400 diváků, bude mít poté kapacitu 4500 míst. S využitím dotačních prostředků se podle smlouvy předkládané zastupitelům počítá do poloviny roku 2024, podporu ve výši jednoho milionu má zaslat také Olomoucký kraj.

Olomouc připraví na osvětlení Androva stadionu sedm milionů. Energii by mohla poskytnout fotovoltaika

Kromě hokejové haly přezdívané Plecharéna řeší vedení Olomouce také potřeby nedalekého Androva stadionu využívaného fotbalisty. Plánovanou rozsáhlejší investicí je výměna svítidel umělého osvětlení nad hřištěm. Olomoucké zastupitelstvo schválilo...

Podle prostějovského primátora Františka Jury (ANO), který je současně i předsedou fotbalového klubu 1. SK Prostějov, si město i fotbalisté nový stadion zaslouží, jelikož nynější areál je na úrovni vesnického stadionu. „Je to ostuda nejen pro fotbalový klub, ale i pro město,“ podotkl Jura. Radní investici do rekonstrukce stadionu zdůvodnili chystaným zpřísněním technických parametrů fotbalových stadionů, na kterých kluby hrají druhou ligu. Díky modernizaci by stadion v Prostějově mohl výhledově splňovat i kritéria pro první ligu.

Také opoziční zastupitel František Švec (Na rovinu!) míní, že Prostějov by měl mít modernější fotbalový stadion. Město podle něj musí podobnou energii věnovat také přípravě stavby nového plaveckého areálu, který obyvatelům Prostějova citelně chybí. Opoziční zastupitel Martin Hájek (Na rovinu!) se pozastavil nad tím, že zatímco město "bez mrknutí oka" vyčlení na opravu fotbalového stadionu 20 milionů korun, tak se zastupitelé naopak museli dohadovat o rozdělení několika desítek tisíc korun určených na sociální oblast.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto 1. SK Prostějov

Štítky Sport, fotbal, Prostějov, stadion, rekonstrukce stadionu, investice, dotace, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov podpoří rozsáhlou přestavbu fotbalového stadionu dvaceti miliony, z opozice zní kritika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.