Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Od masakru na Švédských šancích uplynulo 78 let. Přerov přivítá zvony, na kterých jsou jména dětských obětí

Přerov si dnes připomíná tragédii, při které přesně před 78 lety zemřelo na kopci zvaném Švédské šance 267 nevinných lidí. Na městském hřbitově bude po poledni pietní vzpomínka a na místě vraždy společná modlitba. Odpoledne v kostele sv. Vavřince proběhne přivítáním zvonů, na nichž jsou jména dětských obětí masakru.

Na Švédských šancích v noci z 18. na 19. června roku 1945 přišlo o život 120 žen, 72 mužů a 75 dětí včetně kojenců, stali se obětí nespravedlivého poválečného vyřizování účtů. Karpatští Němci ze Slovenska, slovenští Maďaři a Slováci se tehdy vraceli z války domů, z Čech na Slovensko. Vlaku, v němž cestovali, si na přerovském nádraží všimli příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky. Všechny je nemilosrdně nechali vyvléct z vagonů, dovlekli je na kopec nad Přerovem a tam je popravili kulkou do týlu. Později se obhajovali, že šlo o gestapáky, ale nebyla to pravda.

Rozhodující roli sehrál důstojník Karol Pazúr, který tvrdil, že v transportu jsou příslušníci SS. Sestavil popravčí četu a navštívil Místní národní výbor v Lověšicích, kde si vyžádal silné chlapy k vykopání hromadného hrobu. Jámu hloubilo dvacet sedm mužů. Lidé z transportu, kteří neměli s jednotkami SS nic společného, se museli svléct do spodního prádla a odevzdat svým vrahům peníze, šperky, vkladní knížky i doklady. Pak byli kulkou do týlu zastřeleni.

Pamětníci vzpomínali na muže a ženy, kteří prosili a modlili se k Bohu, a děti, které hystericky plakaly. Masakr skončil 19. června krátce před půl pátou ráno.

Exhumace těl byla provedena o dva roky později, na podzim roku 1947. Muži byli pohřbeni v Přerově, zatímco ostatky žen i dětí byly převezeny do krematoria a jejich popel byl ve dvou bednách uložen na olomouckém hřbitově. Teprve v roce 2017 se podařilo ostatky žen a dětí převézt a důstojně uložit na přerovském hřbitově. 

V bavorském Pasově dnes zvonaři odlili dva nové zvony pro přerovský kostel svatého Vavřince

V bavorském Pasově v dílně Rudolfa Pernera dnes zvonaři odlili dva nové zvony pro přerovský kostel svatého Vavřince. Spolek Přerovské zvony smíření na výrobu zvonů vyhlásil sbírku, od loňského jara lidé věnovali 1,5 milionu korun.

"Každý rok se scházíme na hřbitově a na místě tragédie, abychom předali i dalším generacím poselství, že na zlo nesmíme zapomínat, a pokud jsme jeho svědkem, tak se mu musíme bránit," uvedl primátor Přerova Petr Vrána (ANO).

Na městském hřbitově u hrobu obětí bude pietní vzpomínka ve 13 hodin, společná modlitba přímo na místě vraždy u kovaného kříže začne ve 14 hodin. Vzpomínkový program bude pokračovat v 16 hodin v kostele sv. Vavřince koncertem a přivítáním nových zvonů, na nichž jsou jména dětských obětí masakru.

O pořízení zvonů se postaral spolek Přerovské zvony smíření, loni na podzim byly odlity v dílně Rudolfa Pernera. Do Přerova dorazily v pátek a stále probíhá sbírka na jejich podporu. "Malý zvon, jenž je zasvěcen sv. Františkovi z Assisi, stál 472 tisíc korun. Na velký zvon, jehož patronem je Jan Pavel II. a jsou na něm odlita jména dětí zavražděných na Švédských šancích, zbývá z celkové částky ve výši bezmála dva miliony korun doplatit 420 tisíc korun. Musíme také vyřešit úpravu zvonové stolice na věži, to by mělo stát půl milionu korun,“ uvedla mluvčí spolku Anna Sýkorová. Zvony by měly být zavěšeny v příštím roce, kdy kostel bude slavit 500 let.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov, FB Přerovské zvony smíření

Štítky masakr, Švédské šance, oběti, děti, zvony, vražda, II. světová válka, Přerov, hřbitov, kostel, Slovensko, Karol Pazúr, Rudolf Perner, Petr Vrána, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od masakru na Švédských šancích uplynulo 78 let. Přerov přivítá zvony, na kterých jsou jména dětských obětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.