Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Olomouc je obec přátelská rodině a seniorům. Město uspělo v celostátní soutěži

Město díky úspěchu v soutěži ministerstva práce a sociálních věcí získalo více než milion korun na realizaci aktivit pro rodiny a seniory. Olomouc byla oceněna jako jedno ze čtyř měst v kategorii nad 35 tisíc obyvatel. Do letošního ročníku se přihlásilo 82 obcí.

Ocenění formou dotace uděluje ministerstvo obcím na základě projektů, které samosprávy zpracují. Projekty mají podporovat aktivní rodinný a seniorský život. „Je to obrovský úspěch. Ocenění si velice vážíme a poděkování za ně patří všem, kteří se podílejí na zdravém prorodinném klimatu v našem městě,“ vyjádřila v tiskové zprávě radost náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská (ProOlomouc a Piráti).

Město slavilo v této soutěži úspěch již v letech 2015, 2017 a 2019. „Rozhodně to  neznamená, že je pro nás letošní ocenění samozřejmostí. Je za ním a ještě bude spousta práce. Jak práce kolegů z magistrátu, tak především ze zapojených neziskových organizací,“ doplnil primátor Miroslav Žbánek (ANO 2011). Ocenění z rukou ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky převzal v úterý v Kaiserštejnském paláci vedoucí odboru sociálních věcí Michal Majer.

TIP NA VÍKEND: Muzeum sekyrek v Konici je v Guinnessově knize rekordů. K vidění je tisícovka exponátů

Unikátní sbírku sekyrek zapsanou v Guinnessově knize rekordů nabízí zámek v Konici na Prostějovsku. Na výstavě je k vidění přes tisícovku exponátů, lidé zde najdou všechny druhy sekyrek a před zámkem rovněž největší sekyrku a největší pilu na světě.

Získaný milion město využije na realizaci aktivit, které zastřeší odbor sociálních věcí olomouckého magistrátu. „Z větších akcí to bude například den plný her a tvoření pro rodiče s dětmi na Sluňákově nebo mezigenerační Podzimní stezka poznání s plněním soutěžních úkolů pro celou rodinu,“ uvedla Dobrozemská. Pro seniory s vnoučaty i rodiče samoživitele město plánuje také dva jednodenní zájezdy.

Ze získaných peněz podpoří sociální odbor také pravidelný program v komunitních centrech v městské části Povel v Peškově ulici a v Pavelčákově ulici v centru Olomouce. „Chystáme besedy a přednášky pro rodiče, cvičení či tanec pro seniory, ale i malé děti s rodiči. Pravidelný program by měl být zajištěn od září nejméně do prosince,“ dodal Michal Majer.

V komunitním centru Pavelčákova vznikne také Senior Point - informační, poradenské a potkávací místo pro nejstarší generaci. V dalších pěti místech pak celkem pět Family pointů. Tam budou moci rodiče v bezpečí nakrmit či přebalit svoje děti. „Zároveň tam mohou získat tipy na výlety, rady a kontakty. Připravujeme pro ně informační materiály, které tam budou mít k dispozici,“ uzavřel Majer.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Olomouc, rodina, senioři, soutěž, MPSV, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc je obec přátelská rodině a seniorům. Město uspělo v celostátní soutěži  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.