Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Olomoucká zoo nově chová severoamerickou šelmu. Jako jediná v republice

Zoo Olomouc jako jediná v republice začala chovat kojota prériového. Olomoucká zoo v minulosti už tuto severoamerickou šelmu chovala, nyní se tak k chovu této psovité šelmy vrací. Kojoty mohou návštěvníci nalézt ve výběhu medvědů baribalů.

„Zoo Olomouc tato mýtická zvířata již jednou ve své historii krátce chovala. Právě nyní se k chovu vrací. Kojoty lze nově vidět ve výběhu medvědů baribalů, s nimiž soužití funguje bez komplikací,“ uvedla v tiskové zprávě zooložka Jitka Vokurková.

S kojoty se pojí velmi silná mytologie. V aztécké říši byl uctíván jako válečník, nositel klidu, inteligence a důstojnosti. Mnohé indiánské kmeny také věřili, že doprovázel stvořitele světa a učil první lidi žít. Kolonizátoři však kojoty vyvražďovali a označovali hanlivými výrazy.

Olomoucká zoo bude řídit chov vzácného jelena po celém světě. Má druhé největší stádo

Světová asociace zoologických zahrad pověřilo olomouckou zoo vedením celosvětové plemenné knihy siku vietnamského, který byl ve volné přírodě již vyhuben. Pro zoo je to prestižní ocenění, zdejší stádo vzácných jelenů je druhé největší na světě.

Američtí farmáři považují kojoty za úhlavní nepřátele stád dobytka. Ročně je tak v USA zastřeleno na 90 tisíc kojotů. "Přitom na ovce a telata útočí jen tehdy, není-li v oblasti dostatek potravy," vysvětlila mluvčí olomoucké zoo Iveta Grónská.

Kojot prériový žije na prériích, pouštích a polopouštích. Jejich původní oblast výskytu se v posledních staletích rozšířila. Dnes tak můžeme kojoty pozorovat od Panamy ve Střední Americe až po Aljašku a od pobřeží Tichého oceánu až k Atlantickému. Kojoti žijí v párech, jen velmi vzácně ve smečkách. Nejčastěji loví hlodavce, zajíce, králíky či mláďata ptáků. Mláďata se rodí v norách a ve zhruba dvou měsících začínají rodiče doprovázet na lov.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo Olomouc, kojot, kojot prériový, šelma, psovitá šelma, medvěd baribal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo nově chová severoamerickou šelmu. Jako jediná v republice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.