Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Voda na Plumlově i Poděbradech je na začátku prázdnin podle hygieniků v pořádku

I na prahu letních prázdnin je podle hygieniků ve velmi dobrém stavu voda na Plumlovské přehradě nedaleko Prostějova. Aktuální výsledky pravidelných analýz lokalitu hodnotí jako zdravotně nezávadnou pro koupání. Přírodních podmínek mohou bez větších obav využít k osvěžení lidé také na jezeru Poděbrady u Olomouce.

Vzorky vody hygienici odebrali z Plumlovské přehrady v pondělí, výsledky obdrželi v závěru týdne. „Na základě laboratorního rozboru lze hodnotit jakost vody ve vodní nádrži Plumlov jako vhodnou ke koupání, což znamená, že je voda nezávadná, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci a s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi,“ uvedla Eva Čehovská z olomoucké krajské hygienické stanice.

POLITICKÁ KORIDA: Zlepší se situace okolo parkování na Svatém Kopečku?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Myslíte, že nový parkovací systém na Svatém Kopečku opravdu zlepší situaci zejména v nejvytíženější dny a časy?...

Odborníci na základě vzorků laboratorně zkoumají jak smyslově postižitelné ukazatele jakosti vody, jako je znečištění odpady a přírodní znečištění, tak výsledky mikrobiologických, biologických a chemických laboratorních analýz. Z Plumlovské nádrže hygienici vzorky odebírají co dva týdny, z Poděbrad jednou měsíčně.

Na štěrkopísková jezera Poděbrady míří za koupáním především lidé z Olomouce i okolí. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Problémy se naopak vyskytovaly v minulých letech o prázdninách na Plumlově, ačkoli Povodí Moravy v minulých letech dno přehrady s velkými náklady vyčistilo. Důvodem byly především přemnožené sinice. Loni v druhé polovině prázdnin byla kvalita vody v Plumlovské přehradě hodnocena stupněm tři z pětibodové škály.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto OK Tourism

Štítky Koupání, rekreace, voda, výlet, nádrž, Plumlov, Poděbrady, kvalita vody, hygiena, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda na Plumlově i Poděbradech je na začátku prázdnin podle hygieniků v pořádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.