Počasí dnes21 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Zlepší se situace okolo parkování na Svatém Kopečku?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Myslíte, že nový parkovací systém na Svatém Kopečku opravdu zlepší situaci zejména v nejvytíženější dny a časy? Jaký by měl být další krok pro zkvalitnění dopravy v této lokalitě?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Miloslav Tichý (ANO)

Nový parkovací systém na celkem pěti parkovacích plochách na Svatém Kopečku má zcela jistě ulevit této v určité dny a časy přetížené městské části. Inteligentní dopravní systém má pomoci vyřešit problémy s přeplněnými parkovišti kvůli návštěvám zoologické zahrady. Řidiči najdou lépe volné místo z přibližně 350 parkovacích míst díky informačním panelům napojeným na soustavu závor. Z těchto informačních panelů umístěných v Samotiškách, na Sv. Kopečku a v Radíkově budou mít řidiči aktuální informace, kolik je kde volných míst. Nebudou tak muset bloudit a složitě hledat nebo zbytečně najíždět na místa, kde je již zaplněno, a tím omezovat plynulost provozu. Na Svatém Kopečku by tento nový systém měl být spuštěn v červenci.

Obdobný projekt chytrého parkování za přibližně 24 milionů korun připravujeme také v centru města. V reálném čase bude monitorováno přes 2200 parkovacích míst za pomocí magnetických parkovacích senzorů a kamer. Tento systém bezpochyby zvýší plynulost dopravy a komfort pro řidiče. Sníží se nadbytečné pojíždění po městě při hledání volného místa, čímž se také omezí množství škodlivých emisí.

Petr Daněk (STAN a Zelení)

Nový parkovací systém na Svatém Kopečku měl být spuštěn 1. června, ale ani v pondělí 26. června ještě nebyly v Samotiškách osazeny naváděcí cedule. Je tedy obtížné hodnotit, jak bude systém fungovat, když nejsou známy všechny detaily.

Podle dostupných informací by měl systém přesně detekovat počet zaparkovaných aut na stávajících placených parkovištích na Svatém Kopečku a tento údaj pak zobrazit na několika displejích - pravděpodobně rozmístěných na Svatém Kopečku a také u kruhového objezdu v Samotiškách. Zda budou informace posílány také do webové aplikace, jako u dalších olomouckých parkovišť, není z dostupných informací zřejmé.

Na první pohled se systém za 12 milionů jeví poněkud bezzubě. Systém v podstatě nenabízí žádné řešení - ani vyšší kapacity parkování, ani jiné formy dostupnosti Svatého Kopečka, například lepší autobusové spojení v případech, kdy se očekávají slunečné dny a vysoká návštěvnost ZOO.

Není jasné, zda při zaplnění parkovacích kapacit bude silnice ze Samotišek uzavřena. Pokud půjde jen o doporučení nahoru nejezdit, pravděpodobně se mine účinkem. Návštěvníci od Ostravy, Zlína nebo Brna se přece po tolika ujetých kilometrech neotočí a neodjedou zpátky. Žádné řešení se jim ale nenabízí. Parkovat v Samotiškách nebo blízkém Droždíně moc nelze. Nepojedou raději přece jen zkusit, zda se nějaké místo na Svatém Kopečku neuvolní?

Systém by měl být propracován mnohem detailněji se zapojením veřejné dopravy. Například současně s nákupem vstupného do ZOO nabídnout jízdné v autobusech zdarma. Autobusy ale musí jezdit častěji, měly by mít klimatizaci a v případě hezkého počasí musí být připravené posilové spoje.

POLITICKÁ KORIDA: Je zdražení MHD v Olomouci nezbytným krokem?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Je zdražení MHD v Olomouci podle vás nezbytným krokem? Jaké může mít toto opatření dopady?

Rostislav Hainc (SPOLU)

Systém parkování na Svatém Kopečku se i přes zavedení nového informačního systému určitě nezlepší tak, aby si obyvatelé městských částí Svatý Kopeček, Lošov, Radíkov a Droždín oddechli od dopravy (v případě Svatého Kopečku také od parkování mimo vyznačené stání pro automobily). Samozřejmě návštěvníci Svatého Kopečku žádnou větší změnu nepocítí, vyjma toho že, první z nich vyzkouší závorový systém, než se parkoviště zaplní.

Nad instalací informačního značení u kruhového objezdu v obci Samotíšky visí plno otazníků. Je nelogické, že když v samostatné obci toto informační značení bude signalizovat plnou kapacitu na Svatém Kopečku, tak jen o kilometr vedle v Droždíně budou moci návštěvníci baziliky a ZOO nerušeně a v klidu vyjet na Svatý Kopeček, aniž by tušili přeplněnost místa (budou informování až na Svatém Kopečku). To stejné platí u výjezdu z Velké Bystřice na Lošov. Vyvstává nová otázka, jak k tomu opět přijdou občané dotčených městských částí, kde informační systém bude chybět.

Určitě by pomohlo, kdyby vedení města opětovně otevřelo otázku zavedení spoje č. 111 na Svatý Kopeček. Což by ulehčilo dopravě, podpořilo místní podnikatele a pomohlo přírodě.

Je nutné řešit místo pro parkování návštěvníků baziliky a ZOO. Svatý Kopeček je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Olomouckém kraji. Zaslouží si reprezentativní řešení parkování vytvořením parkoviště, ze kterého by pravidelně jezdila kyvadlová doprava na Svatý Kopeček – kde by mohla vzniknout například půjčovna kol a koloběžek v návaznosti na plánovanou východní tangentu, jak tomu je v západních zemích u větších měst a sjezdů z dálnic.

Je tedy na místě, aby vedení města začalo usilovně hledat jiné vhodné místo pro vznik nového parkoviště. Když předchozí dvě varianty byly vyloučeny, ať už na jejich vhodnost či nevhodnost má každý svůj názor. Teď je k tomu nejvhodnější doba, aktualizuje se územní plán města a jistě by nebylo na škodu přizvat k jednání i Olomoucký kraj pro řešení provázanosti dopravy kraje s městem v otázce parkoviště pro Svatý Kopeček.

David Alt (SPD a Trikolora)

Nový parkovací systém situaci nijak výrazně nezlepší. Počet návštěvníků ZOO v nejvytíženější dny převyšuje kapacitu parkoviště. Přestože je na informačních tabulích napsáno, že parkoviště jsou obsazená, návštěvníci tuto informaci nerespektují. Prostě se snaží najít parkovací místo, přestože to již není reálné. Dochází k ucpání příjezdových tras. Následně nezbývá, než se otočit a hledat ve vzdálenějších lokalitách. Důsledek je takový, že místní obyvatelé mají problém se dostat domů, či z domu.

Dále většinou musí přijet hlídka městské, či státní policie a návštěvníkům zabránit vjezdu již z obce Samotišky. Zvažoval bych rozšíření kapacity parkovacích míst, případně zřízení informačních tabulí na vzdálenějších místech, jako například již v obci Samotišky u kruhového objezdu.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město Olomouc usilovat o budovu pošty na Horním náměstí?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Pokud by Česká pošta nabídla budovu na Horním náměstí v Olomouci k prodeji, mělo by město usilovat o její koupi?...

Pavel Grasse (ProOlomouc a Piráti)

Nový parkovací systém, který bude v reálném čase informovat návštěvníky na přístupových komunikacích k zoologické zahradě, kolik je na jakém parkovišti volných míst, či zda jsou již všechna z pěti současných parkovišť obsazena, nepochybně dopravní situaci na Svatém Kopečku zlepší. Právě v době, kdy je návštěvnost Zoo nejvyšší, ubude hledání a zbytečného pojíždění aut ve snaze najít volné místo, a to nejen po Darwinově ulici.

Pro další zkvalitnění dopravy v této oblíbené destinaci je potřebné buďto vybudovat kapacitnější parkoviště přímo u Zoologické zahrady, nebo vybudovat záchytné parkoviště pod Svatým Kopečkem a zajistit jeho intenzivní a kapacitní spojení se zoologickou zahradou, ať už na principu MHD, nebo jiným typem kyvadlové dopravy.

Ostravská Zoo se v těchto dnech nového parkovacího domu již dočkala. Věřím, že i Olomouci se podaří tuto službu pro návštěvníky zoo v dohledné době k jejich spokojenosti vyřešit.

Otakar Štěpán Bačák (spOLečně)

Vycházím-li z pravidelně se opakujícího tvrzení ministerstev, že občané v našem právním státě bezezbytku dodržují zákony a předpisy, pak nový informační systém povede k tomu, že řidiči po obdržení informace, že všechna parkovací místa jsou obsazena, odstaví své auto někde v lokalitě blízké MHD a vydají se do této částí autobusem č. 11. A nemyslím to ironicky, ale takto bych to udělal já. Dalším krokem by se jevilo vybudování nějakého velkokapacitního parkoviště, já si ovšem myslím, že dalším krokem by mohlo být to, že lidem dojde, proč je dobré dodržovat zákony a předpisy.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Zoo Olomouc

Štítky politická korida, Svatý Kopeček, parkování, doprava, zoologická zahrada, Samotišky, Droždín, ANO 2011, Olomoucký kraj, Radíkov, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Zlepší se situace okolo parkování na Svatém Kopečku?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.