Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rušené pošty otevřely na poslední hodinu. Pro pošťačku z Přerova skončila čtyřicetiletá kapitola

V Olomouckém kraji uzavírá Česká pošta dvacet svých úřadoven, jen malá část z nich bude pokračovat v dotovaném režimu Pošta Partner Plus. Jedenačtyřicet let pracovala v přerovské poště v Předmostí Lenka Zapletalová, dnes za přepážku usedla naposledy. „Nejvíce mi bude chybět kontakt s lidmi," řekla loajální pracovnice jedné z pošt určených ke zrušení. Pobočky z redukčního seznamu se na konci června otevřely na jednu hodinu.

V největší přerovské místní části Předmostí mohli lidé na poštovní pobočku zavítat naposledy dnes mezi osmou a devátou hodinou, pak už se zdejší pracovnice pustily do vyklízení. Pro Lenku Zapletalovou se tím uzavřely čtyři dekády života. „Byla jsem tady na této pobočce celkem 41 let, již od školy, s výjimkou pěti let na mateřské. Jak říká moje dcera, to už je nemoc,“ řekla s úsměvem devětapadesátiletá zaměstnankyně.

V Předmostí zažila nejen tři generace zdejších obyvatel, ale i razantní proměnu zdejší části z původní vesnice na panelové sídliště. Začalo se tu stavět po roce 1975 a na konci 80. let už zcela zastřelo původní vesnický ráz této části města. „Poznala jsem tady tři generace - původní děti už mají nyní své děti. Obyvatele jsem osobně poznávala - zažila jsem, když tady byla vesnice a poté se z ní stalo sídliště. Jsem už zdejší pamětník, jak se říká: pamatuji i Žižku, když měl ještě obě oči," podotkla s nadsázkou Zapletalová.

Přerov chce zakázat žebrání v centru nebo u nádraží. Vyhlášku bude schvalovat zastupitelstvo

Přerovská radnice chce zakázat žebrání v centru města, u obchodních center, škol či u autobusového a vlakového nádraží. Vedení města hodlá z těchto prostor dostat lidi, kteří svým chováním obtěžují obyvatele. Vyhlášku schválila tento týden rada,...

Když zjistila, že právě její pobočka se dostala na seznam rušených pošt, měla z toho smíšené pocity. Reakce zdejších obyvatel podle ní byla stejná – všichni nadávali. Nesouhlasné poznámky, ale i slova loučení byla slyšet na pobočce i dnes ráno od posledních zákazníků. „Myslela jsem si, že to tady dám až do důchodu, ale jak je vidět, tak to nevyšlo. Nejvíce mi bude chybět hlavně kontakt s těmi lidmi,“ posteskla si.

Šumperk a Prostějov budou platit provoz poštovní pobočky

Na seznam rušených poboček v Olomouckém kraji se dostala i pobočka v šumperské místní části Temenice. Poštmistr Josef Sekanina však k přepážce usedne znovu i v pondělí příští týden, i když v jiném dresu zaměstnavatele. Radnice se rozhodla zdejší poštovní úřadovnu provozovat dál a to na své náklady v režimu pošta Partner+. Z poštmistra Sekaniny se tak stane zaměstnanec Podniků města Šumperka. „Jsem na poště 29 let, určitě je pro obyvatele města skvělá zpráva, že pobočka zůstává. Tady vedle je spousta bezbariérových domů a chráněných bydlení, je tady řada občanů nevidomých či na vozíčku. A tato pobočka je jediná ve městě bezbariérová,“ řekl Sekanina.

V pondělí ráno tak na rozdíl od Lenky Zapletalové z přerovského Předmostí přijde na svou pobočku jako obvykle. „Myslím, že z 99 procent se nic nezmění, poštovní služby zůstanou zachovány. Myslím, že to ani klienti nepoznají,“ dodal Sekanina.

Podle mluvčí šumperské radnice Soni Singerové se pobočka v Temenici otevře 3. července od 13 hodin. „Do té doby by měly být všechny smlouvy na provozování služeb, prodej vybavení a pronájem prostor podepsány. Provoz pobočky vyjde město zhruba na 1 milion korun ročně,“ doplnila Singerová.

Pošta v Čechovicích přejde do režimu Partner plus, Prostějov bude měsíčně doplácet desítky tisíc

Poštovní úřadovna v prostějovské části Čechovice přejde od července plynule do režimu Pošta Partner Plus. Provoz pobočky, která se před časem stala součástí celorepublikového seznamu rušených pošt, tak bude pokračovat – ovšem na náklady města. Za...

Tuto alternativu zvolilo pro zachování pošty v Čechovicích také vedení města Prostějova, kde bude Poštu Partner+ provozovat Domovní správa. Naopak Olomouc variantu Pošta Partner plus nezvolila a přijde o polovinu ze svých čtrnácti poboček. Radnice dál usiluje o nabytí budovy pošty na Horním náměstí, jednání ale zatím nebyla úspěšná.

Česká pošta chce budovu prodat v aukci. Vedení Olomouce podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) proto požádá ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a vládu, aby byla upřednostněna varianta převodu domu na město, které do něj chce přestěhovat odbor magistrátu zaměřený na dopravně správní problematiku. Toto pracoviště dočasně sídlí ve státem vlastněné budově ve Vejdovského ulici.

O zachování pošty v místní části Chudobín usilovali zástupci Litovle i ve spolupráci se zástupci okolních obcí, státní organizace ale ze svého plánu neslevila.
„Dali jsme argumenty s dojížděním, dosahem a se vším. Ale přišlo nám vyrozumění, že pobočka se stejně zruší. Chtěli nám nabídnou možnost Pošta Partner plus. Je to pro město nevýhodné, a zařazovat milionový náklad do rozpočtu je složité. Kdyby to byla aspoň varianta Pošta Partner a platili jsme to jen částečně a měli tam i svou podatelnu pro město, tak by to šlo,“ přemítá starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Kvůli úsporám a poklesu zájmu o poštovní služby se k poslednímu červnu sníží počet poboček České pošty z 3200 na 2900. Informace o nástupnických poštách naleznou lidé na speciálních webových stránkách. „Pro zákazníky jsou zde uvedené seznamy rušených i doporučených pošt v okolí, důležité termíny, adresy i otevírací doby. A také odpovědi na nejčastější otázky,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Česká pošta

Štítky Pošta, Česká pošta, Přerov, Prostějov, Olomouc, Šumperk, Litovel, náklady, rušení pošt, Olomoucký kraj, Partner plus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rušené pošty otevřely na poslední hodinu. Pro pošťačku z Přerova skončila čtyřicetiletá kapitola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.