Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VIDEO: Romové protestovali před policejní služebnou v Přerově. Incident se měl týkat i dětí z Ukrajiny

Na sociálních sítích se od pondělního večera objevují statusy o napadení romského dítěte v Přerově, situaci prověřují policisté. K obvodními oddělení policie přišly protestovat desítky lidí, kteří podle serveru Romea nesouhlasili s postupem strážců zákona. Policisté incident vyšetřují, podle zástupců romské komunity měly holčičku ohrožovat nožem děti z Ukrajiny.

Kritika na sítích a nenaplněné obavy. Den sousedů v Přerově zval do sociálně vyloučené lokality

Společenské bariéry měla odstraňovat víkendová akce Den sousedů v Přerově, která tentokrát proběhla v Kojetínské ulici. Ta se řadí mezi takzvaně sociálně vyloučené lokality. V místě nedaleko přerovského nádraží bydlí přibližně 160 převážně...

Podle serveru Romea přišlo v pondělí večer k policejní služebně protestovat přes sto Romů, kteří chtěli, aby policie přijala trestní oznámení kvůli ohrožování malé holčičky nožem ze strany dvou jiných dětí. „Včera odpoledne jsme přijali oznámení o možném incidentu mezi dvěma skupinkami dětí. V souvislosti s uvedeným oznámením došlo ve večerních hodinách k spontánnímu shromáždění většího počtu osob romské komunity před budovou policejní služebny v Přerově na ulici Č. Drahlovského. Přibližně po půl hodině se po projednání případu na obvodním oddělení skupina asi 50 osob rozešla, aniž by jakýmkoli způsobem došlo k narušení veřejného pořádku,“ reagovala policejní mluvčí Miluše Zajícová a dodala: „Oznámeným případem se od včerejšího dne zabýváme, zjišťujeme veškeré okolnosti a zajišťujeme potřebné podklady k objasnění oznámené události.“

Zpravodajský web Romea cituje jedno z účastníků protestu Ivana Kandráče, který komentoval důvody vzniku shromáždění. „Bohužel i když to byl ze strany policie standardní postup, policistka, která jednala s maminkou poškozeného dítěte nezvládla svoji práci, a proto se se Romové v Přerově sjednotili a žádali o řádné prošetření věci i postupu policistky,” uvedl Přerovan Kandráč a dodal: „Určitě nesouhlasím s kolektivní vinou, koneckonců to známe sami jaké to je, ale jde nám o bezpečí a k tomu by měla dopomáhat i policie. Pokud se věci budou zametat pod koberec může to eskalovat a to nikdo nechce,” uvažoval pro Romea.cz Kandráč. 

„Policisté v tuto chvíli na případu intenzivně pracují, nicméně stále ještě není možné potvrdit, že ke skutku skutečně došlo,“ doplnila mluvčí policie.

O vyšetřování informovali policisté také na sociálních sítích, kde se zároveň snaží zklidnit rozvášněnou diskuzi, která se rozpoutala nejen na Facebooku. „Zástupce přerovských Romů bychom rádi požádali o čas a případnou součinnost. Veřejnost budeme o nových zjištěních informovat, jakmile to bude možné. Prosíme, nesdílejte konspirační teorie, dezinformace a příspěvky šířící nenávist,“ apelují představitelé Policie ČR.

Události ve městě řeší i vedení radnice. „V pondělí jsem byl v kontaktu s ředitelem přerovské policie i městské policie. Podle mých informací došlo mezi dětmi k drobné potyčce bez jakékoliv zranění, policie to vyšetřuje. Vyeskalovalo to tím, že romská komunita se shromáždila nejprve u mašinky a poté u pobočky policie na ulici Čapka Drahlovského, poté se rozešli," řekl přerovský primátor Petr Vrána (ANO) s tím, že neočekává eskalaci napětí.

Napětí v romské menšině se v Přerově naposledy řešilo v červenci 2020, bylo to kvůli incidentům znesvářených rodin olašských Romů. Spory se odehrály v cukrárně na náměstí a v Bratrské ulici, kde jedna skupina Romů házela po druhé v noci z oken věci, poškozeno bylo několik aut. V obou případech zasahovaly desítky policistů včetně těžkooděnců. Smír mezi rodinami nakonec sjednalo vedení města, konflikt řešila policie.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter/ROMEA

Štítky Krimi, napadení, útok, konflikt, incident, protest, protest Romové, Romové Přerov, Policie, Policie ČR, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Sima

Dat jim svatozar na hlavu. Jsou tak roztomili.

Středa, 12. července 2023, 06:51Odpovědět

Pavel Sima

Vyjmenovana slova cigose po D. Dyk Dylino , Deep Purple a dygytalky

Středa, 12. července 2023, 06:46Odpovědět

Jaroslav Fiala

Na co si ta uzená svoloč stěžuje?

Úterý, 11. července 2023, 22:31Odpovědět

Leopold Šternberg

Lůza si bude stěžovat, no to je už k pláči.

Úterý, 11. července 2023, 16:50Odpovědět

Josef Volfík

Mne z těch cikánů už hrábne. Čtyřicet let žiju v Karlíně, narodil jsem se a pracoval na Kladně. Tak ať mi dají pokoj, zalezou a v šest ráno ať jsou v práci. A děti ve škole.

Úterý, 11. července 2023, 15:50Odpovědět

Jarda Adámek

Dobrý den, cikani co pozoruji se nasli v posledni dobe v demonstracich a stezovani!! To je prosim sezoni jev zpusobeny teplym pocasim, doufam, ze to s prichodem zimi skonci!! Další komentář je zbytečný ????????????????????

Úterý, 11. července 2023, 14:36Odpovědět

VIDEO: Romové protestovali před policejní služebnou v Přerově. Incident se měl týkat i dětí z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.