Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kritika na sítích a nenaplněné obavy. Den sousedů v Přerově zval do sociálně vyloučené lokality

Společenské bariéry měla odstraňovat víkendová akce Den sousedů v Přerově, která tentokrát proběhla v Kojetínské ulici. Ta se řadí mezi takzvaně sociálně vyloučené lokality. V místě nedaleko přerovského nádraží bydlí přibližně 160 převážně romských obyvatel, záměr sousedských slavností čelil kritice na sociálních sítích. Na setkání spojené s bazarem knih, oblečení či výsadbou rostlin dorazili zejména místní obyvatelé.

Akce Den sousedů se ve vnitrobloku Kojetínské ulice konal poprvé a na místo ji přivedl přerovský spolek "NE. Jde to", který ve veřejném prostoru v Přerově tyto události organizuje už od roku 2015. „Sousedská slavnost se doteď konala sedmkrát ve městě ve Wilsonové ulici a jednou v Pasáži. Letos je akce spojena s pozvánkou do sousedství, které je pro mnohé neznámé a vstup do něj je spojený s různými obavami,“ řekla za spolek Zuzana Štolcová.

Kvůli Dnu sousedů místní ozdobili vstup do vnitrobloku, připravili pohoštění a vyhlíželi příchozí. Zapojili se i místní lidé sdružení ve spolku Aktivní obyvatelé Kojetínské a Husovy ulice. I oni měli obavy, jak veřejnost pozvání přijme, zvlášť po záplavě negativních reakcí po zveřejněné pozvánce na sociální síti. „Když se taková akce koná, bereme to, že se pro nás něco otevírá a že sem mohou lidé přijít. Mrzí mne, že máme takovou nálepku. Lidé tam třeba psali, ať si sem hlavně nikdo nebere peněženky – a tady ležel baťůžek na lavičce a nikdo si toho nevšímal,“ poznamenala jednatřicetiletá Anna.

Přerov plánuje pohřebiště pro domácí zvířecí mazlíčky, místní záměr chválí

Příprava výstavby zpevněné stezky kolem přerovského hřbitova upozornila na téma pohřbívání domácích zvířecích mazlíčků. Město chce otázku řešit vybudováním takzvaného animálního pohřebiště, před zahájením dalších kroků zástupci města zjišťovali...

Žena v Kojetínské ulici žije od dětství, se zhruba desítkou obyvatel ve spolku Aktivních obyvatel se nyní snaží změnit návyky některých svých sousedů. „Jsou mezi námi i špatní lidé, ale i ti dobří. Snažíme se, aby si lidé, kteří se nechovají správně, vzali z nás příklad, že se dá žít civilizovaně. Ale nikdo nám v té snaze nevěří a nepodpoří nás. A to je chyba,“ doplnila obyvatelka.

Organizátoři Dne sousedů se touto akcí snaží podpořit aktivitu ve veřejném prostoru a komunitní setkávání, podle nich to má velký význam a pomáhá to vzniku nových kontaktů. „Snažíme se přispívat k překonávání společenských bariér. Je fakt, že jsme z toho tady měli těžké spaní, ale dopadlo to dobře. Někteří lidé zvenčí nakonec přišli,“ doplnila zástupkyně spolku, který v Přerově stojí například za akcí Umění v kavárnách, vyzdobením zastávek MHD či za aktivitou, která veřejnosti každoročně otevírá běžně nepřístupné přerovské dvorky.

Dej sem peníze, nebo tě zabiju, domáhala se na úřadě v Přerově starší žena sociálních dávek

Nataženou pěstí a smrtí vyhrožovala úřednici na přerovském magistrátu dvaašedesátiletá žena poté, co se tam neúspěšně dožadovala sociálních dávek. Agresivní seniorku zatkla policie, nyní jí hrozí až tři roky vězení. Zraněn nebyl nikdo.

Kojetínskou ulici označují místní obyvatelé za jednu z nejproblematičtějších ve městě. Na takzvané pocitové mapě se dostala podle veřejného průzkumu na seznam nejobávanějších míst v Přerově společně s ulicí Škodova a Husova.

Takzvanou sociálně vyloučenou lokalitou může být jak celá čtvrť, tak třeba i jen jedna ulice či dům, kde se koncentrují sociální problémy. Takové místo většina obyvatel často vnímá jako problematické. Ve vyloučené lokalitě mnohdy žije skupina obyvatel s omezeným přístupem ke vzdělání či zaměstnání. Navíc bývají tito lidé často zatíženi exekucemi.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Den sousedů, akce, Kojetínská, setkání, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kritika na sítích a nenaplněné obavy. Den sousedů v Přerově zval do sociálně vyloučené lokality  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.