Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Na třetině řek a potoků v Olomouckém kraji je stav sucha. Hrozí zákazy napouštění bazénů a zalévání zahrad

Na mnoha místech na řekách a potocích v Olomouckém kraji nyní platí stav sucha. Průtoky jsou zhruba na třetině obvyklého průměru v měsíci červenci, Povodí Moravy proto vydalo varování, aby města o obce hladiny kontrolovaly, případně nařídily omezení při používání vody.

Tragický víkend u jezer v kraji: jak snížit riziko a na co si dát pozor při záchraně tonoucího?

Dvojnásobné tragické připomenutí nebezpečí utonutí přinesl uplynulý víkend v Olomouckém kraji. Při koupání zemřela v sobotu třiačtyřicetiletá žena v jezeře Poděbrady u Olomouce, o den později potkal obdobný osud jedenasedmdesátiletou seniorku u...

Stav sucha v současné době platí například na Bělé v Mikulovicích na Jesenicku, na Desné v Koutech nad Desnou na Šumpersku, na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku, na Romži ve Stražisku na Prostějovsku a na řadě míst po celém toku řeky Moravy.

V rámci celého Povodí Moravy se průtoky v současné době pohybují od 2 do 50 procent měsíčního normálu pro červenec, většina toků ho má pod 30 procenty. Stav sucha platí asi na třetině toků.

"Vzhledem ke stávajícímu suchému období a nepříznivé situaci jsme doporučili vodoprávním úřadům provádět častější kontrolu dodržování minimálních zůstatkových průtoků, manipulačních řádů a odběrů povrchových vod. Jednotlivým obcím jsme doporučili posoudit situaci sucha na jejich území a v případě potřeby provést omezení či zakázání obecného nakládání s vodami," potvrdil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Úřady mohou například zakázat napouštění bazénů, zalévání zahrad nebo mytí automobilů. 

Povodí Moravy dodalo, že v přehradách a nádržích je 70 až 100 procent vody. "Doporučujeme však zástupcům příslušných úřadů věnovat zvýšenou pozornost zdrojům podzemní vody, jejichž vydatnosti se mohou výrazně snižovat," upozornil Gargulák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy

Štítky sucho, zákaz, voda, potok, Olomoucký kraj, Povodí Moravy, okres Šumperk, Desná, okres Jeseník, Loštice, Mikulovice, Třebůvka, Bělá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na třetině řek a potoků v Olomouckém kraji je stav sucha. Hrozí zákazy napouštění bazénů a zalévání zahrad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.