Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Další úspěch olomoucké zoo. Slaví odchování mláděte hrabáče

Zoo Olomouc oslavuje úspěšné odchování mláděte hrabáče. To se daří pouze sedmi zoologickým zahradám v Evropě. Podle zoologů totiž narození mláděte neznamená automaticky úspěšný odchov.

Už začátkem dubna se v olomoucké zoo narodilo mládě hrabáče kapského. To se narodilo samici Nyotě, která pochází z Prahy a samci z Jekatěrinburgu, přičemž svým potomkem se pár postaral o velkou radost. „Tehdy samice Nyota přivedla na svět malého mimozemšťana, ušatý zázrak, ošklivého až krásného, v cestopisech Emila Holuba kuťoše, ve svahilštině kukukifika! Tolika různých pojmenování se totiž hrabáči kapskému dostává,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

HLEDÁME PÁNÍČKA: Hodní pejsci Artur, Oskar, Ferda a Amor čekají v útulku v Mohelnici

Ve spolupráci s útulky v Olomouckém kraji pravidelně hledáme zájemce o adopce zvířat, která přišla o své páníčky. Dnes jde o Artura, Oskara, Ferdu a Amora z Mohelnice na Šumpersku. Vesměs jsou to hodní pejsci, dva z nich se hodí i k malým dětem.

Hrabáč se vyskytuje v Africe na jih od Sahary. Dospělý jedinec váží zhruba 60 kilo a dožívá se přibližně 20 let. Jedná se o nočního tvora. Pomocí silných drápů rozhrabává termitiště a termity zachytává pomocí svého 30 cm dlouhého lepkavého jazyka. Do jeho stravy v zoo patří kaše z vařeného masa, granulí, žloutků, mrkve, banánů, rýže a mouční červy.
Zdroj: Zoo Olomouc

Hrabáč přitom patří mezi velmi vzácně chované druhy. Z pětadvaceti evropských zoo jej podle mluvčí odchovává jen sedm zahrad. Když se podaří mládě odchovat, je to podle odborníků malý zázrak. „Matka jej může zavrhnout, mládě nemusí být životaschopné, nesaje od matky, důvodů nezdaru může být hned několik,“ navázala mluvčí.

„Měli jsme jisté obavy z odchovu, protože u hrabáčů nepochybně platí, že porodit ještě neznamená odchovat. Dnes můžeme říct, že se hrabáče odchovat podařilo,“ vysvětlila zooložka Eliška Veselá. Porodní váha malého hrabáče podle Veselé byla 1530 gramů, ve dvou měsících vážil takřka jedenáct kilogramů a dnes váží už 18,7 kilo.

Olomoucká zoo chová hrabáče od roku 2017, přičemž první mládě, které se podařilo v Zoo Olomouc odchovat, se narodilo koncem března 2020. V České republice se návštěvníci s hrabáči mohou setkat v Praze, Plzni, Dvoře Králové a Olomouci.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo Olomouc, zoologická zahrada, hrabáč, hrabáč kapský, odchov, úspěch, vzácný druh, narození, mládě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další úspěch olomoucké zoo. Slaví odchování mláděte hrabáče  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.