Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Srdíčka z lučního kvítí pro hospic. Na Svatém Kopečku se rozrůstá odkaz dobročinné přeměny areálu

Zahradu hospice na Svatém Kopečku zkrášlí srdce z kvetoucích lučních květin. Ty jsou symbolem a zvýrazněním procesu změny, kterou prochází prostor dlouho nevyužívaného prostoru u zařízení poskytujícího paliativní péči nevyléčitelně nemocným lidem. Venkovní část areálu hospice se má výrazně proměnit díky dobročinnému záměru Otevřeme zahradu.

Semínka lučních květin rozeseli přibližně před měsícem zahradníci do tvaru srdcí v areálu zahrady hospice na Svatém Kopečku u Olomouce. „Námět vzešel od krajinářského architekta Petra Mičoly, jenž se podílí na projektu Otevřeme zahradu, který se se svou kolegyní Martinou Ošťádalovou následně postaral i o přenesení námětu do samotného prostoru. Poděkování patří však všem, kteří svou energií přispěli ke vzniku tohoto záměru,“ uvedla mluvčí hospice Jana Marie Páralová.

Tanečnice z Hané nafotily kalendář s pejsky. Projekt pomáhá zvířatům v útulku

Už po páté pózovaly tanečnice z olomouckého studia Apokalips s pejsky z útulku na fotky pro dobročinný kalendář. Projekt Pole Dogs tentokrát vznikal přímo v ulicích hanácké metropole a výsledné snímky jsou vyvedeny černobíle. Výtěžek i tentokrát...

 

Ve spolupráci s charitativní organizací Dobré místo pro život se do zkrášlení venkovních prostor hospice zapojili pracovníci Výstaviště Flora Olomouc. „Hlavní myšlenkou, podstatou a filozofií bylo vytvořit nějaký můstek mezi dneškem a budoucností, kdy se bude zahrada fyzicky realizovat, ukázat, že je všechno v běhu,“ komentoval na webu hospice tuto aktivitu krajinářský architekt Petr Mičola, který je jedním z tvůrců budoucí rozsáhlé přeměny hospicového areálu podle projektu nazvaného Otevřeme zahradu.

Odborník na zahradní architekturu vnímá ve výsadbě květin citelnou symboliku, ať už zrození, trpělivosti či lásky. „Nic z celého záměru nevznikne přes noc a nic se nestane jen tak. Bude to tvrdá práce, řetězec postupných kroků vedoucích k cíli. Trpělivost je v srdcích obsažena tím osivem, které vzejde až přijde jeho čas a my musíme pokorně počkat až to bude pro semínka nejvhodnější. Bude-li to za měsíc nebo za tři, o tom rozhodne příroda. Srdíčka jsou také symbolem lidskosti a lásky, které jsou v celém procesu obsaženy. Jde určitě o krásnou a poutavou architekturu, jde o zahradu, která je propojením, ale hlavně a především jde o lidi, pro které se to všechno dělá,“ vyjádřil svůj pohled Petr Mičola.

Iniciátorkou projektu Otevřeme zahradu je předsedkyně organizace Dobré místo pro život Věra Zukalová. Venkovní prostory zařízení, kde vážně nemocní lidé tráví své poslední chvíle, se mají kompletně přebudovat a také zpřístupnit veřejnosti. Jednou ze základních myšlenek záměru je také odstranění tabu, které se s umíráním pojí.

Zchátralá zastávka na Svatém Kopečku ustoupila dobročinnému projektu pro hospic. Pomáhali i Sigmáci

Zahrada hospice na Svatém Kopečku už není skrytá za nevzhlednými budovami zastávky či bývalé hasičárny. Projekt zkrášlení a zpřístupnění prostoru zařízení, které pomáhá nevyléčitelně nemocným, postoupil do další etapy. S demoličními pracemi...

Zahrada byla dlouho lidem ukrytá za zchátralou zastávkou a bývalou hasičárnou, dobrovolníci tyto objekty mohli po jednání s městem zbourat. Na jejich místě má v budoucnu vzniknout kavárna podle návrhu renomovaného architekta Miroslava Pospíšila. Ten má z nedávné minulosti na kontě například návrh rekonstrukce renesančního paláce hradu Helfštýna nebo Červeného kostela v centru Olomouce.

„Celá akce má několik fází. Jako první bychom chtěli prodloužit terasu budovy hospice a dovést ji do zahrady. Aby klienti měli blíže přírodě. Ve druhé etapě by se budoval výtah pro přesun klientů do prostor zahrady, ta se bude následně ještě významně vylepšovat. V závěrečné fázi pak vznikne objekt kavárny,“ nastínila nákladný a dlouhodobý proces Věra Zukalová. Potřebnou finanční částku na přeměnu areálu v řádech až desítek milionů korun chce organizace získat prostřednictví veřejné sbírky a benefičních akcí, z nichž několik již proběhlo a další se plánují.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hospic na Svatém Kopečku

Štítky Hospic, Svatý Kopeček, zahrada, Otevřeme zahradu, rekonstrukce, Dobré místo pro život, Výstaviště Flora, pomoc, charita, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Srdíčka z lučního kvítí pro hospic. Na Svatém Kopečku se rozrůstá odkaz dobročinné přeměny areálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.