Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zchátralá zastávka na Svatém Kopečku ustoupila dobročinnému projektu pro hospic. Pomáhali i Sigmáci

Zahrada hospice na Svatém Kopečku už není skrytá za nevzhlednými budovami zastávky či bývalé hasičárny. Projekt zkrášlení a zpřístupnění prostoru zařízení, které pomáhá nevyléčitelně nemocným, postoupil do další etapy. S demoličními pracemi pomohli na brigádě také prvoligoví fotbalisté SK Sigma Olomouc.

Záměr nazvaný Otevřeme zahradu je aktivitou olomoucké charitativní organizace Dobré místo pro život. Po jednáních s vedením města se mohla uskutečnit demolice roky nevyužívaných objektů v zatáčce ulice Dvorského na Svatém Kopečku. V sousedství hospice se do budov pustila stavební technika a při odklizení sutin si společně s dalšími dobrovolníky mákli i fotbalisté Sigmy.

VIDEO: Z džungle krásná příroda s kavárnou. Projekt Otevřeme zahradu chce pomoct hospicu i komunitě

Po takřka roce důležitých příprav představila olomoucká dobročinná organizace Dobré místo pro život plány na proměnu zahrady v areálu hospice na Svatém Kopečku. Venkovní prostory zařízení, kde vážně nemocní lidé tráví své poslední chvíle, chtějí...

 

Na středeční brigádu dorazil kapitán týmu Radim Breite, obránci Jakub Pokorný a Juraj Chvátal s útočníky Antonínem Růskem a Mojmírem Chytilem. Na místě zdemolovaných staveb má během dvou let vzniknout kavárna a odpočinková zóna nejen pro klienty hospice a jejich nejbližší.

„Chceme tady vybudovat krásnou a otevřenou zahradu. Aby mohla být zahrada, musí být i bourání. Odehrála se tedy taková zajímavá zkáza, díky níž může vzniknout něco nového,“ řekla pro web Sigmy ředitelka hospice na Svatém Kopečku Marta Šťastná a dodala: „Jsem moc ráda, že za námi přišli kluci ze Sigmy, kteří ukázali, že mají dobré svaly, chuť a že jsou akční. Moc jim děkujeme, že nám přišli pomoct,“ ocenila ředitelka hospice.

„Jsem rád, že jsme mohli pomoct tady v Hospici. Pomoct nějakou částkou na rekonstrukci zahrady a zpříjemnit lidem pobyt může ale každý,“ podotkl obránce hanáckého klubu Jakub Pokorný. O návrh komplexní proměny prostoru u důležitého zařízení paliativní péče se postaral renomovaný architekt Miroslav Pospíšil společně s odborníkem na zahradní architekturu Petrem Mičolou. Přebudování zahrady a výstavba potřebných objektů si vyžádá značnou investici přibližně třiceti milionů korun. Dobré místo pro život tak otevřelo také transparentní účet. Veškeré informace o možné pomoci jsou k dispozici na webu projektu.

„Celá akce má několik fází. Jako první bychom chtěli prodloužit terasu budovy hospice a dovést ji do zahrady. Aby klienti měli v létě už blíže přírodě. Ve druhé etapě by se budoval výtah pro přesun klientů do prostor zahrady, ta se bude následně ještě významně vylepšovat. V závěrečné fázi pak vznikne objekt kavárny,“ objasnila již dříve Věra Zukalová, iniciátorka dobročinného projektu z organizace Dobré místo pro život. Jednou z dalších událostí zaměřených na podporu tohoto záměru bude také 3. června pochod takzvaný Dobrošlap. „Firma ReFitClinic a Lázně Slatinice uspořádají pochod z lázní do zahrady, kde budou na účastníky čekat například špekáčky, cimbálovka a pojízdná kavárna,“ nastínila program červnové sportovní benefice Věra Zukalová.

Ohodnoť článek

Foto Dobré místo pro život, SK Sigma Olomouc - Jan Krčmář

Štítky Hospic, Svatý Kopeček, zahrada, Otevřeme zahradu, rekonstrukce, Dobré místo pro život, pomoc, charita, Sigma Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zchátralá zastávka na Svatém Kopečku ustoupila dobročinnému projektu pro hospic. Pomáhali i Sigmáci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.