Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Přerov zintenzivní přípravy rozhledny na Čekyňském kopci. Řešení má najít pracovní skupina

Přes rok diskutovaná výstavba rozhledny na Čekyňském kopci u Přerova vstoupí do nové fáze příprav. Záměr bude řešit nová pracovní skupina, kterou schválilo vedení města. Úkolem bude především najít podobu vyhlídkového místa, která skloubí dvojici dříve předložených návrhů. Projekt musí zohledňovat řadu parametrů včetně ochranné zóny bochořského letiště.

Myšlenka vybudování rozhledny v oblasti Čekyňského kopce zazněla loni hlasitěji jako jeden z vítězných návrhů participativního rozpočtu, tedy jako občanský návrh Petra Chmelaře, odhlasovaný Přerovany v anketě. Tyto projekty jsou ovšem omezeny nákladem 500 tisíc korun. Vedení města zároveň zvažovalo návrh radního Jakuba Navaříka (ODS), studie navrhovala vyhlídku za pět až osm milionů.

„A právě nově zřízená pracovní skupina - ve složení Jakub Navařík, Miloslav Dohnal, Lada Galová, Tomáš Dostal, Igor Kraicz, Jan Horký a Jaromír Horký - by měla přijít s řešením v podobě skloubení obou návrhů,“ komentovala mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Napadli mě Ukrajinci z bílého tranzitu, napsala na sítě žena z Přerovska. Za lživý status ji stíhá policie

Šestatřicetiletou ženu z Přerovska obvinili policisté ze šíření poplašné zprávy. Na sociální sítě napsala, že ji napadli Ukrajinci pohybující se po městě v bílé dodávce. Případ prověřovali kriminalisté a zjistili, že k takové události nedošlo. Ve...

Z Čekyňského kopce je slibný rozhled už bez umístění vyhlídkové stavby, zároveň však pozorování omezují stromy či keře. „V případě, že by zde byla umístěna rozhledna, která by umožnila rozhled nad vegetací, bylo by odtud možno pozorovat nejen celé Přerovsko, ale teoreticky oblast o poloměru přibližně 25 kilometrů – tedy například Hostýn, Svatý kopeček, Dub na Moravě, Kroměříž, Kojetín, Prostějov,“ líčí Jakub Navařík.

Nové výletní místo by doplnilo turisticky vyhledávanou lokalitu nedaleko více než čtyřicetitisícového města. „V blízkosti se nachází turisticky atraktivní lokalita, která je hojně navštěvovaná. Je tu několik turistických tras a několik tras takzvaného Pěškobusu. K okolním zajímavostem patří například Knejzlíkovy sady, vinice, libosad, socha Mamutíka Toma, skupina malých jeskyní, nebo například dochovaná pozorovatelna civilní obrany,“ podotkl přerovský radní.

Podle primátora Petra Vrány (ANO) bude nyní potřeba najít kompromis mezi skromnější rozhlednou, která vzešla z loňského participativního rozpočtu – a stavbou, kterou navrhovali radní. „Vzhledem k tomu, že se oblast nachází v ochranné zóně letiště, je předpokládaná maximální výška rozhledny zhruba 25 metrů nad zemí,“ doplnila mluvčí Chalupová.

Vloni si Přerované v prvním ročníku participativního rozpočtu vybrali kromě rozhledny za 500 tisíc ještě i zelenou autobusovou zastávku za 450 tisíc, mobilní kino za 350 tisíc a koše na psí exkrementy za 90 tisíc. Všechny vítězné projekty kromě vyhlídkové stavby se již podařilo uskutečnit. Městská komise nyní posuzuje desítky návrhů, které přišly do letošního pokračování této aktivity.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Foto Město Přerov

Štítky Stavba, investice, rozhledna, Přerov, Čekyňský kopec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov zintenzivní přípravy rozhledny na Čekyňském kopci. Řešení má najít pracovní skupina  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.