Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Dvě stě nemocničních lůžek z Olomouckého kraje slouží pacientům na Ukrajině

Do Rovenské oblasti na severozápadě Ukrajiny putovaly z Olomouckého kraje dvě stovky nemocničních lůžek. Ta zdravotnická zařízení v závěru minulého roku vyřadila po modernizaci vybavení. Zajištění dopravy dvou stovek speciálních postelí do země zasažené válečných konfliktem bylo složitější, nyní už ale slouží tamním pacientům.

Nemocnice v Prostějově, Přerově a ve Šternberku obměňovaly koncem minulého roku své vybavení, po domluvě s Olomouckým krajem zamířila vyřazená lůžka na Ukrajinu, do Rovenské oblasti. Hejtmanství podle mluvčí Olomouckého kraje Aleny Minxové s tímto regionem úzce spolupracuje, v okolí žije početná česká menšina. Prvních čtyřicet lůžek dorazilo už v dubnu, v současnosti už je na svém místě celkem 200 nemocničních postelí.

Kyjev se snaží žít, říká šéfka místního Českého centra. Sirény a evakuace jsou ale na denním pořádku

Tereza Soušková se letos v únoru stala novou ředitelkou českého centra, které sídlí v Kyjevě. Vystudovala politologii a východoevropská studia, je to odbornice na otázky postsovětského regionu, ovšem pozici převzala v těžkých časech války, na...

„O postele byl ihned na Ukrajině velký zájem, jednání se však protahovala kvůli komplikované situaci na Ukrajině z hlediska přepravy. Nakonec jsme se dohodli, že přepravu lůžek od nás do Rovenské oblasti zajistí zástupci Ukrajiny. Tato varianta se ukázala jako nejjednodušší a nejméně riziková. Jsem rád, že vyřazená lůžka, kterým hrozila fyzická likvidace, mohou ještě dobře posloužit v ukrajinských nemocnicích,“ uvedl na webu Olomouckého kraje Dalibor Horák (ODS), náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví.

Do humanitární pomoci Ukrajině se od vypuknutí konfliktu zapojila celá řada samospráv a institucí v regionu Olomouckého kraje. „Nejedná se o první hmotnou podporu z naší strany. Loni v červnu jsme na Ukrajinu poslali vyřazenou sanitku z vozového parku zdravotnické záchranné služby. Zástupci Rovenské oblasti nám poté přednesli návrh o rozšíření vzájemné spolupráce, se kterým jsme, po rozhodnutí radou, souhlasili,“ podotkl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, pomoc, podpora, humanitární pomoc, nemocniční lůžka, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě stě nemocničních lůžek z Olomouckého kraje slouží pacientům na Ukrajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.