Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Vykopávky v Dětkovicích ukázaly, že Slované se pohřbívali na márách. Archeologové zkoumali dva hroby

Při výkopech přípojek inženýrských sítí pro rodinný dům na severním okraji Dětkovic na Prostějovsku se nedávno našly tři hroby. U jednoho z nich archeologové objevili zřetelné stopy pohřebních nosítek, takzvaných már nebo lůžka mrtvého. V lokalitě se nachází známé pohřebiště Slovanů z mladší doby hradištní.

V Dětkovicích v místě s názvem Za zahradama majitel oznámil objev lidských kostí, když před několika dny kopal příkop pro vodovodní a kanalizační přípojku. "Vedle jednoho hrobu poškozeného výkopem se podařilo zachytit další dva hroby. Již při zahájení odkryvu bylo zřejmé, že značná hloubka hrobové jámy není v souladu s obvyklými mělkými hroby mladohradištními," popsal nález archeolog Pavel Fojtík z prostějovské pobočky Ústavu archeologické památkové péče Brno. V nohách zemřelého byly i dvě keramické nádoby.

"Další hrob byl sice bez nálezů, poskytl ale velmi zajímavou terénní situaci v podobě negativu pohřebních nosítek, takzvaných már neboli lůžka mrtvého. Tyto se zřetelně odlišovaly od okolního zásypu, což umožnilo zachytit jejich původní tvar, a to včetně polohy podstavných nožek, které se otiskly do podloží hrobové jámy," dodal Fojtík.

Poslední nálezy tak podle něho patří do starší části známého dětkovického raně středověkého pohřebiště z pokročilejšího 10. století. "Jedná se o velmi cenný doklad počátků pohřebiště patrně v období povelkomoravském, tedy v době nejtemnějšího úseku moravských dějin, kdy o Moravě postrádáme věrohodnějších a ucelenějších zpráv," vysvětlil archeolog. 

Velké pohřebiště Slovanů z mladší doby hradištní u Dětkovic je známé již od konce 19. století, kdy zde archeolog I. L. Červinka odkryl hroby datované stříbrným denárem uherského krále Ondřeje I. V roce 2000 a v letech 2009 až 2013 zde archeologové provedli sérii vykopávek, které zdokumentovaly celkem 134 hrobů z 11. století. Počtem hrobů se tak dětkovické pohřebiště řadí mezi největší dosud zkoumané venkovské nekropole mladohradištního období na Moravě.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ústav archeologické památkové péče Brno/Pavel Fojtík

Štítky vykopávky, hroby, máry, Slované, Dětkovice, okres Prostějov, Pavel Fojtík, Morava, Ondřej I., Innocenc Ladislav Červinka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vykopávky v Dětkovicích ukázaly, že Slované se pohřbívali na márách. Archeologové zkoumali dva hroby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.