Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Turistické cíle v kraji těší návštěvnost v první polovině prázdnin. Tahákem jsou hrady i zoo

Pozitivní hodnocení zaznívá z populárních turistických cílů Olomouckého kraje na přelomu července a srpna. Po první polovině prázdnin jsou se zájmem návštěvníků spokojení například na Bouzově, Helfštýně či v Zoo Olomouc. Naopak na některých koupalištích či v jeskyních evidují pokles návštěvnosti oproti předchozím sezonám.

Více návštěvníků evidují například na hradě Bouzov na Olomoucku, který patří mezi nejnavštěvovanější památky v Olomouckém kraji. Od začátku roku sem zamířilo již téměř 60 tisíc lidí. „S návštěvností jsme v letošním roce spokojeni, celková návštěvnost vzrostla o 22 procent, červencová prozatím o 15 procent. Před námi je druhá polovina návštěvnické sezony, na kterou připravujeme zajímavé akce, ať už je to Bouzovský mumraj, večerní, adventní či vánoční prohlídky,“ řekla kastelánka hradu Zuzana Šulcová.

Spokojeni jsou i na hradě Helfštýn na Přerovsku. Loni červencová návštěvnost přesáhla 20 tisíc návštěvníků a zástupci hradu věří, že čísla budou za první prázdninový měsíc letošního roku podobná. „Na hradě již proběhly dvě plánované akce - šlo o Helfštýnskou pouť, kterou navštívilo 4275 osob, loni to bylo 3518 návštěvníků, a akce s názvem Palác žije chutí. Počasí v červenci jsme měli na obě již proběhlé akce jako na objednávku,“ přiblížila mluvčí hradu Martina Fojtíková.

Na hradě Šternberk návštěvnost oproti roku 2022 naopak mírně poklesla, i tam jsou však spokojeni. „Dosavadní průběh letní sezony hodnotíme pozitivně, i když se začíná projevovat mírně klesající trend návštěvnosti. Skladba návštěvníků je velmi podobná s předchozími lety, většinou se jedná o rodiny s dětmi. Mírně se zvýšil počet zájezdů seniorů. Další navýšení očekáváme v srpnu, kdy jsou plánované návštěvy zájezdů seniorů pořádané Olomouckým krajem,“ uvedl za hrad Jan Gottwald. Šternberský hrad podle něj chystá v srpnu řadu dalších doprovodných akcí, které by mohly přilákat návštěvníky.

Velký zájem turistů zaznamenává také olomoucká zoo. Loni v červenci do ní zamířilo 66 996 návštěvníků, letošní čísla by měla být obdobná. „Lze konstatovat, že i když byl měsíc červenec velmi vydatný na vysoké teploty, návštěvníci si za turistický cíl zahradu zvolili. V tropických dnech totiž většinou preferují návštěvu koupaliště a návštěvnost zahrady klesá," komentovala mluvčí zoo Iveta Gronská.

Podle některých správců koupališť to však nemusí být pravidlem, například návštěvnost akvaparku Koupelky je podle jednatele Domovní správy Prostějov Vladimíra Průši za dosavadní sezonu oproti loňsku nižší téměř o čtvrtinu. Důvodem je podle něj především chladnější či deštivější počasí v červnu a nyní na konci července. Propad v návštěvnosti již v polovině července, kdy byla největší vedra, zaznamenala například i jeskyně Na Pomezí nedaleko Jeseníku. „Denně k nám zavítá průměrně pět stovek osob, ale kapacita je mnohem vyšší, tak jednou tolik,“ řekl před časem vedoucí jeskyní Martin Kubalák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Turistika, atrakce, návštěvnost, Zoo Olomouc, Helfštýn, Šternberk, Bouzov, hrady, výlety, památky, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistické cíle v kraji těší návštěvnost v první polovině prázdnin. Tahákem jsou hrady i zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.